Κόσοβο – Εγκρίθηκαν τα νομοσχέδια για την δημιουργία τακτικού στρατού

Το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε τρία νομοσχέδια για τη δύναμη ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου,δημιουργώντας μια νομική βάση για τη μετατροπή της σε κανονικό στρατό.

Από 120 βουλευτές,  105 υποστήριξαν το νόμο για την δημιουργία του τακτικού στρατού με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου να αναφέρει  “Από αυτή τη στιγμή, έχουμε επίσημα τον στρατό του Κοσσυφοπεδίου”

Το σχέδιο προβλέπει την δημιουργία ενός στρατού 8000 αντρών από τους οποίους οι 5000 θα είναι ενεργός και οι 3000 εφεδρεία.

Παράδοση 24 θωρακισμένων Humvees πολλαπλών χρήσεων από τις ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της είναι υπέρ της συγκρότησης κοσοβάρικου στρατού αλλά με προϋπόθεση την σύμφωνη γνώμη των μειονοτήτων, κάτι που φαντάζει αδύνατο καθώς οι βουλευτές της σερβικής κοινότητας αντιτίθενται στο όλο σχέδιο.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Κοσσυφοπέδιο δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι η μετατροπή του KSF σε στρατό αποτελεί φυσική διαδικασία για το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητη χώρα που θέλει να προστατευθεί.

Τις προηγούμενες ημέρες παραδόθηκαν στις Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσόβου 24 θωρακισμένα Humvees πολλαπλών χρήσεων.

Βελιγράδι: Στόχος της δημιουργίας στρατού θα είναι η εκδίωξη της σερβικής μειονότητας από το βόρειο τμήμα του Κοσόβου
Η κίνηση του Κοσόβου έχει προκαλέσει την οργή της Σερβίας, η οποία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της και έχει απειλήσει ακόμα και με στρατιωτικά αντίποινα.

Το Βελιγράδι υποστηρίζει πως στόχος της καινούργιας δύναμης θα είναι η εκδίωξη της σερβικής μειονότητας από το βόρειο τμήμα του Κοσόβου, καταγγελία που απορρίπτεται στην Πρίστινα.

Ο σερβικός στρατός είναι σαφώς ισχυρότερος από την δύναμη των Κοσοβάρων, όμως οι προειδοποιήσεις του Βελιγραδίου φαντάζουν κενό γράμμα δεδομένου ότι τυχόν εισβολή θα οδηγούσε σε σύρραξη με τις NATOϊκές δυνάμεις που υπηρετούν εκεί και θα έθετε τέλος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.
Αντίθετο το NATO
Η σύσταση του νέου στρατού πάντως δεν στηρίζεται από το NATO, ούτε έχει χαιρετιστεί ανοιχτά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ έχει διαμηνύσει πως η συγκυρία είναι κακή κι ότι η απόφαση της Πρίστινα αντιβαίνει στις συμβουλές πολλών κρατών-μελών, επηρεάζοντας αρνητικά τις φιλοδοξίες των Κοσοβάρων για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

 

ViaDiplomacy Newsroom