Κοροναϊός: Κάτω από τα 60 δολάρια η τιμή του πετρελαίου-Χάνονται δισεκατομμύρια από τα χρηματιστήρια

Οι τιμές του αργού επέκτειναν την πτώση τους, υποχωρώντας κάτω από τα 60 δολάρια για πρώτη φορά σε σχεδόν τρεις μήνες, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον κινεζικό κοροναϊό αυξήθηκε και περισσότερες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, γεγονός που τροφοδότησε τις εκτιμήσεις για επιβράδυνση της ζήτησης για πετρέλαιο.

Το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσε πτώση κατά 1,51 δολάριο το βαρέλι, ή 2,5%, στα 59,18 δολάρια στις 14:54 ώρα Ελλάδας, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου και η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση από τις 8 Ιανουαρίου.

Το αμερικανικό αργό σημείωσε πτώση 1,37 δολαρίου, ή 2,53%, στα 52,82 δολάρια. Νωρίτερα, το μπρεντ και το αμερικανικό αργό κατέγραψαν πτώση άνω του 3%.

Απώλειες σημείωσαν και οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και πιο πολύ για τις διαστάσεις που φαίνεται να λαμβάνει η κρίση. Παράλληλα, αυξήθηκε η ζήτηση για επενδυτικές επιλογές που θεωρούνται ‘ασφαλή καταφύγια’ όπως το ιαπωνικό γεν και τα κρατικά ομόλογα.

Η γρήγορη εξάπλωση του ιού τροφοδότησε φόβους για επιβράδυνση της ζήτησης για πετρέλαιο και επέτεινε τις εικασίες ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, μια ομάδα που είναι γνωστή ως ΟΠΕΚ+, θα εξετάσει την περαιτέρω αύξηση των μειώσεων στην παραγωγή.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμμαχοι στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), προσπάθησαν σήμερα να υποβαθμίσουν τον αντίκτυπο του ιού, με το Ριάντ –τον ντε φάκτο ηγέτη του ΟΠΕΚ– να ανακοινώνει ότι η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις όποιες αλλαγές επέλθουν στη ζήτηση για πετρέλαιο.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Χάνονται δισεκατομμύρια λόγω κοροναϊού

Οι πιθανές συνέπειες στις επιχειρήσεις από τον νέο κοροναϊό της Κίνας οδήγησαν τις ευρωπαϊκές μετοχές σε πτώση άνω του 2% τη Δευτέρα, αφού η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στις μετακινήσεις και παρέτεινε τις αργίες για την κινεζική πρωτοχρονιά.

Πάνω από το 97% των μετοχών στον δείκτη STOXX 600 κινούνταν σε αρνητικό έδαφος, με πολλές εξ αυτών να υποχωρούν από υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν περίπου 180 δισεκ. ευρώ κεφαλαιοποίησης από τον ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη.

Τους ισχυρότερους τριγμούς υπέστησαν οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας, αεροπορικών εταιριών και ξενοδοχειακών ομίλων, που έχουν μεγάλη ζήτηση από τους Κινέζους καταναλωτές.

Οι βασικοί παίκτες στα είδη πολυτελείας στην Ευρώπη έχουν χάσει πάνω από 50 δισεκ. δολάρια κεφαλαιοποίησης από τότε που ξέσπασε η επιδημία την περασμένη εβδομάδα. Αντίθετα, οι επενδυτικές επιλογές που θεωρούνται ‘ασφαλή καταφύγια’, όπως ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα, σημείωσαν άνοδο ενώ ο αριθμός των νεκρών από τον ιό στην Κίνα αυξήθηκε στους 81 και ο αριθμός των κρουσμάτων κατέγραψε άλμα περίπου 30% σε μία ημέρα.

Λόγω των σημαντικών απωλειών που καταγράφουν οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας, ο γαλλικός δείκτης CAC σημείωνε υπό απόδοση έναντι των χρηματιστήριων της περιοχής, υποχωρώντας νωρίτερα κατά 2,2%. Οι μετοχές των LVMH, Christian Dior, Hermes και Kering –ιδιοκτήτριας της Gucci– που βασίζονται πολύ στη ζήτηση από την Κίνα, σημείωσαν πτώση άνω του 3%.

Άλλες εταιρίες που διαθέτουν είδη πολυτελείας, όπως ο όμιλος Burberry, η Moncler, οι ελβετικές ωρολογοποιίες Swatch και Richemont σημείωσαν πτώση μεταξύ 2,7% και 4,6% ενώ η εταιρία λιανικών πωλήσεων σε αεροδρόμια Dufry οδεύει προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Συγκρίνοντας τον νέο κοροναϊό με την επιδημία του SARS το 2002-03, αναλυτές της Bernstein τόνισαν ότι οι Κινέζοι το 2003 αντιστοιχούσαν μόλις στο 2% της παγκόσμιας αγοράς ειδών πολυτελείας, ενώ το 2019 στο 35%.

Ο δείκτης μεταβλητότητας Euro Stoxx 50, ο λεγόμενος «δείκτης φόβου» για τους Ευρωπαίους επενδυτές, σημείωσε άλμα στο υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Δεκεμβρίου.

Καθώς αυξάνονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, οι αεροπορικές εταιρίες Air France, Lufthansa και IAG –ιδιοκτήτρια της British Airways–, η εταιρία κρουαζιέρας Carnival, οι ξενοδοχειακοί όμιλοι Accor και IHG, οδήγησαν τον ευρωπαϊκό δείκτη μετοχών ταξιδιών και αναψυχής σε χαμηλό σχεδόν επτά εβδομάδων.

Ο δείκτης πρώτων υλών κατέγραφε τη χειρότερη ημέρα του εδώ και σχεδόν έξι μήνες, λόγω φόβων για την ανάπτυξη στην Κίνα, τη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μετάλλων στον κόσμο.

ViaDiplomacy Newsroom

ΚΛΕΙΣΙΜΟ