Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης: Στόχοι μας η προώθηση της οικονομικής διπλωματίας και της εξωστρέφειας
Έμφαση στην ενίσχυση και προώθηση της οικονομικής διπλωματίας και της εξωστρέφειας της χώρας έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του κρατικού προϋπολογισμού 2021.
«Οι συνεχείς διεθνείς δράσεις μας για την στήριξη της εθνικής οικονομίας μας -ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της παγκόσμιας κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού- πρέπει να διαθέτουν και εθνική στρατηγική. Αυτό ακριβώς κάνουμε, χαράσσοντας και προωθώντας την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκογιάννης και συμπλήρωσε:
«Η λογική της εξωτερικής μας πολιτική είναι συνεχείς δράσεις με στόχο, ενίσχυση, διεύρυνση και στελέχωση του δικτύου της οικονομικής διπλωματίας, υποστήριξη των εξαγωγών και διεύρυνση της εξαγωγικής μας βάσης και προσέλκυση επενδύσεων. Γι’ αυτό και ο εκσυγχρονισμός της οργανωτικής δομής της δημόσιας διοίκησης είναι η μεγάλη μας πρόκληση, ιδίως ως απάντηση του νέου οικονομικού μοντέλου», επεσήμανε ο κ. Φραγκογιάννης και συνέχισε:
«Φανερή επιδίωξή μας είναι να επενδύσουμε στην οικονομική διπλωματία. Στις προθέσεις και δράσεις του υπουργείου Εξωτερικών είναι η προώθηση της εξωστρέφειας της χώρας και η υλοποίηση μιας εμβληματικής μεταρρυθμιστικής τομής, που έχει ανάγκη η χώρα. Με ευέλικτα υποστηρικτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, συστηματική προσπάθεια και στοχοθεσία, ο νέος οργανισμός δομών της οικονομικής διπλωματίας θα πετύχει τους στόχους της χώρας».
Έμφαση έδωσε ιδιαίτερα ο κ. Φραγκογιάννης στην ενίσχυση των διμερών και περιφερειακών οικονομικών συνεργασιών και στη προώθηση των δράσεων με ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία που θα κεφαλαιοποιήσουν, όπως είπε, τα οφέλη στην οικονομία, θα αναβαθμίσουν τις δομές της οικονομικής διπλωματίας και θα προωθήσουν την εξωστρέφεια.
Όπως τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης στις προτεραιότητες του υπουργείου Εξωτερικών είναι:
-Η δημιουργία νέου ενιαίου φορέα άσκησης εξωστρέφειας, ο οποίος θα βρίσκεται κοντά στις επιχειρήσεις για να λύνει προβλήματα, να απλοποιεί διαδικασίες και να διευκολύνει επενδύσεις, ελληνικές και ξένες, στη χώρα.
-Η προώθηση των εξαγωγών με στοχευμένες κινήσεις, όπως προτεραιότητες αγορών και τομέων της οικονομίας, κίνητρα, ενημέρωση και εκπαίδευση.
-Ενίσχυση επιχειρηματικών σχημάτων στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.
-Αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, με στόχο να δημιουργηθούν οι όροι και προϋποθέσεις ώστε η ελληνική αγορά προϊόντων, υπηρεσιών και ανθρώπινου δυναμικού να γίνει ένας διεθνής επιχειρηματικός κόμβος.
«Χτίζεται η νέα αναβαθμισμένη εικόνα της εξωστρεφούς Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο και σχεδιάζεται η αρχιτεκτονική μιας σύγχρονης εξωστρεφούς χώρας. Στόχος μας να γίνει η χώρα γέφυρα για την ενεργοποίηση επιχειρηματικών δυνάμεων, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, να μετατρέψουμε το εθνικό κεφάλαιο που έχει ξενιτευτεί σε λίκνο της νέας Ελλάδας, να κοιτάξουμε με ελπίδα το μέλλον και με επίγνωση των δυνατοτήτων μας, να αναβαθμίσουμε, ως οφείλουμε τη θέση της χώρας μας στον σύγχρονο κόσμο», κατέληξε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)