Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

«Η σημερινή επίσκεψη του συμβούλου του εκτελεστικού διευθυντή της αμερικανικής κυβερνητικής υπηρεσίας αναπτυξιακής χρηματοδότησης (DFC- Development Finance Corporation), Καλέμπ Μακάρι στον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης, έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, τον Ιανουάριο στην Ουάσιγκτον, όπου μετά και από τις εκεί επαφές, έχουμε την έγκριση από το Κογκρέσο, της δραστηριοποίησης της DFC στην Ελλάδα… Η Η δε παρουσία του προξένου εδώ καθώς και του οικονομικού ακολούθου, καταδεικνύει το ενδιαφέρον που υπάρχει». Τα παραπάνω δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o πρόεδρος του Ο.Λ.Α., Κώστας Χατζημιχαήλ, μετά την επίσκεψη του κ. Μακάρι, συνοδεία και του γενικού προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρεγκ Φλέγκερ και του οικονομικού ακολούθου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τσιπ Λαϊτίνεν.

Εκφράζει την εκτίμηση ότι η σημερινή επίσκεψη είναι σημαντική, αφενός γιατί «ο εν λόγω Οργανισμός (σ.σ. DFC) δραστηριοποιείται κυρίως σε χώρες αναπτυσσόμενες, άρα έχουμε την έγκριση του Κογκρέσου για να δραστηριοποιηθεί εντός μίας ανεπτυγμένης χώρας όπως η δική μας» και αφετέρου γιατί «όπως φαίνεται σιγά-σιγά ξεδιπλώνεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, του ΤΑΙΠΕΔ και του Ο.Λ.Α.». Πρόκειται για έναν σχεδιασμό, ο οποίος «βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση αναφορικά με την αποκρατικοποίηση του λιμένα, αλλά και πιστοποιεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της κυβέρνησης των Η.Π.Α. για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τα λοιπά αναπτυξιακά έργα της περιοχής, κυρίως στο κομμάτι της ενέργειας αλλά και της ηλεκτροκίνησης».

Υπογραμμίζει επίσης, ότι η επίσκεψη «έρχεται ταυτόχρονα, αναφορικά με το κομμάτι του σιδηρόδρομου, σε μία περίοδο στην οποία φαίνεται ότι το υπουργείο Μεταφορών έχει έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο για την εμπλοκή των ιδιωτών και τη χρηματοδότηση του έργου της ηλεκτροκίνησης, εδώ και μερικές ημέρες και ένα μήνα νωρίτερα απ’ ότι είχε δεσμευτεί ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής. Είχαμε δηλαδή ένα χρονικό περιθώριο εντός του πρώτου τριμήνου, και όπως φαίνεται, ένα μήνα νωρίτερα και πριν λήξει το τρίμηνο, είναι έτοιμο και θα πάμε με γρήγορες διαδικασίες».

Τέλος, ο κ. Χατζημιχαήλ διευκρινίζει ότι «δεν μιλάμε για πώληση του λιμένα, αλλά αυτό το οποίο συζητείται, αν τελικά προκύψει, είναι το κομμάτι της πώλησης ποσοστού της μετοχής του Οργανισμού που διαχειρίζεται το λιμάνι».

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, η διοίκηση του Ο.Λ.Α. ανέλυσε και παρουσίασε τις προοπτικές ανάπτυξης του λιμένα και της ευρύτερης περιοχής.

ViaDiplomacy Newsroom