Κόμματα στην Κύπρο ασκούν πολιτική ενάντια στα συμφέροντα του Ελληνισμού και Κυπριακού
Στην ιστοσελ΄ίδα του Κυπριακού κόμματος Ε.Δ.Ε.Κ. (Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών), αναφέρει σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού, διεκδίκηση σύγκλησης Διεθνούς Διάσκεψης με τη συμμετοχή και των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού:
- την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων,
- τον επαναπατρισμό των εποίκων,
- την κατάργηση των αναχρονιστικών συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας,την επιστροφή όλων των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στις περιουσίες τους σε συνθήκες ασφάλειας.
Σύμφωνα με τα παραπάνω ζητά η λύση να είναι στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ, κάτι που είναι απόλυτα σωστό αφού η Τουρκία έχει εισβάλλει και και έχει στην κατοχή της εδάφη γειτονικο΄ύ κράτους, ενώ ταυτόχρονα έχει καταπατήσει την Συνθήκη της Λωζάνης όπως έχει κάνει πρόσφατα και σε Συρία – Ιράκ.
Θα περίμενε κανείς από το Ε.Δ.Ε.Κ και την ηγεσία του να κρατούν την ίδια στάση σε παρόμοιες περιπτώσεις όταν αναγνωρισμένα σύνορα από τον Χάρτη του ΟΗΕ, είναι υπό την κατοχή άλλου κράτους.
Όμως στην Κύπρο φαίνεται πως το μικροκομματικό συμφέρον είναι πάνω από τα συμφέροντα της Κύπρου και του Ελληνισμού. Έτσι την ίδια ώρα που οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την Τουρκική απειλή και την λύση των προβλημάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Ε.Δ.Ε.Κ και το σύνολο των κυπριακών κομμάτων, δημιουργο΄ύν προβλήματα στην πολιτική αυτή.
Στις 3 Δκεμβρίου, η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για καταδίκη της συνεχιζόμενης επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμενίων και για την τρέχουσα κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο κατατέθηκε από τους Βουλευτές Κωστή Ευσταθίου εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και Χαράλαμπο Θεοπέμπτου εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.
Μιλώντας στην Ολομέλεια ο κ. Ευσταθίου είπε ότι το ψήφισμα είναι η ελάχιστη προσφορά αλληλεγγύης που οφείλουμε σε ένα λαό που πολεμά μέσα στη δική του την πατρίδα και ενώ πολεμιέται δεν έχει τα όπλα για να μπορεί να αντιδράσει. Πρόσθεσε ότι ο αρμενικός λαός του Αρτσάχ έχει εγκαταλειφθεί από τη διεθνή κοινότητα, ενώ υπάρχουν τρομοκρατικές πράξεις των Αζερικών δυνάμενων κατά του πληθυσμού. Είπε επίσης ότι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι ευρωπαϊκό έδαφος και «θα πρέπει να το έχουμε κι εμείς στο μυαλό τους γιατί γιορτή δική τους μπορεί να είναι παραμονή δική μας».
Με λίγα λόγια, ενώ τα Κυπριακά κόμματα μιλούν για κατοχή τμήματος της χώρας από ξένη δύναμη, λύση του Κυπριακού με βάση το διεθνές δίκαιο και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, την ίδια ώρα κρατούν μια αδιανόητη στάση για μια παρόμοια περίπτωση, αυτού του Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και όχι την άποψη κάποιου, η περιοχή είναι επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν και η περιοχή καταλήφθηκε κα΄τά τον πρώτο πόλεμο από τους Αρμένιους.
Μάλιστα είναι τόσο επιπόλαια ως τραγική η πολιτική των Κυπρίων, που το ψήφισμα της Κυπριακής Βουλής έγινε λίγες ημέρες πριν το ψήφισμα (σήμερα) της Ολομέλειας της Αμερικανικής Βουλής που καταδίκαζε την Τουρκία για την κατοχή στην Κύπρο και την πολιτική της στην περιοχή. Δηλαδή, οι Κύπριοι έβγαλαν ψήφισμα κατά της νομιμότητας την ώρα που ΗΠΑ έβγαζαν ψήφισμα υπερ της νομιμότητας στην Κύπρο.