Η Κομισιόν πρέπει να υποστηρίξει τους Σύριους πρόσφυγες που είναι σε απεργία πείνας στην Αθήνα!
Την άμεση υποστήριξη των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας εδώ και 13 μέρες ζητούν με επιστολή τους 26 Ευρωβουλευτές, με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL, από τον Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πιο συγκεκριμένα, οι υπογράφοντες ζητούν να εφαρμοστούν οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τους πρόσφυγες πολέμου, ώστε οι τελευταίοι να έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι όχι μόνο στις χώρες εισόδου, όπως είναι η Ελλάδα.
Επίσης, η επιστολή ζητά να δοθεί η ευκαιρία σους πρόσφυγες να ενωθούν με άλλα μέλη της οικογένειάς τους στη Δυτική Ευρώπη, πράγμα αδύνατο αυτή τη στιγμή. Οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για πιθανή βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας και γι’ αυτό σπεύδει να ζητήσει από τον κ. Αβραμόπουλο να αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για να βρεθεί μια ουσιαστική λύση.
Μεταξύ άλλων την επιστολή υπογράφουν και οι έξι (6) ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δείτε παρακάτω το Δελτίο Τύπου της Ευρωομάδας της Αριστεράς, αλλά και το γράμμα προς τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, στα αγγλικά, αλλά και μεταφρασμένα στα ελληνικά. Οι ευρωβουλευτές σήμερα κάνουν έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποστήριξη των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται σε απεργία πείνας στην Αθήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση της Ελληνικής κυβέρνησης να τους επιτρέψει να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ευρώπη.
Σε επιστολή, η οποία ξεκίνησε από την ομάδα GUE / NGL, για τη Μετανάστευση, στον Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο, οι Ευρωβουλευτές καταδικάζουν την απόφαση των ελληνικών αρχών να αρνούνται ταξιδιωτικά έγγραφα σε 200 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων είναι γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, και τραυματίες.
Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής GUE / NGL Κωνσταντίνα Κούνεβα δήλωσε: “οι ελληνικές αρχές είπαν ότι, σύμφωνα με τους κανόνες του Δουβλίνου για το άσυλο οι πρόσφυγες μπορούν να κάνουν μόνο αίτημα στην Ελλάδα, τη χώρα υποδοχής. Τους είπαν ότι δεν πρόκειται να τους χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και ότι η στέγαση για όλους δεν μπορεί να διασφαλιστεί. Η κατάσταση δείχνει ότι το σημερινό σύστημα Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (ΚΕΣΑ), απλώς δεν λειτουργεί. Ο υψηλός αριθμός των προσφύγων από τη Συρία στην Ελλάδα απεικονίζει την πίεση στα κράτη μέλη στα σύνορα της ΕΕ. Οι αιτούντες άσυλο έχουν μείνει σε χώρες που δεν μπορούν να τους παρέχουν τίποτα.”
Για την αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης οι ευρωβουλευτές ζητούν συγκεκριμένα από την Επιτροπή να πιέσει τις κυβερνήσεις των κρατών μελών που δέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων πολέμου, όπως η Ελλάδα, να ενεργοποιήσουν και να εφαρμόζουν τις διατάξεις της ευρωπαϊκής οδηγίας που εξασφαλίζει την προσωρινή ασφάλεια σε περίπτωση μαζικής εισροής προσφύγων. Η παρούσα οδηγία διασφαλίζει επίσης ότι η ευθύνη μοιράζεται μεταξύ των κρατών μελών με βάση την αλληλεγγύη.
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος της GUE/NGL, δήλωσε: «Οι Σύροι πρόσφυγες διαμαρτύρονται μπροστά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο για 12 ημέρες, και για επτά (7) ημέρες οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται σε απεργία πείνας – 17 απεργοί πείνας έχουν ήδη νοσηλευτεί με σοβαρά σημάδια εξάντλησης.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη Συρία, το σπίτι τους, το οποίο έχει διαλυθεί από τον εμφύλιο πόλεμο τα τελευταία τρία (3) χρόνια, ενώ πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, και σχεδόν 3 εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα και να γίνουν πρόσφυγες, προκειμένου να ξεφύγουν τόσο από το καθεστώς Άσαντ, όσο και από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν σε τεράστιο κίνδυνο διασχίζοντας την Τουρκία για να φτάσουν στην Ελλάδα με μια βάρκα και τώρα απλά ζητούν ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε να μπορούν να κινούνται με ασφάλεια και με αξιοπρέπεια σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, να ενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους και να κάνουν μια νέα αρχή. Ενώ περιμένουν αυτά τα έγγραφα πρέπει να του παρέχεται στέγη, τροφή και ιατρική περίθαλψη και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους θα πρέπει να προστατεύονται, όπως ορίζεται από τις διεθνείς συμβάσεις για τους πρόσφυγες πολέμου.