Κολομβία: Η Κούβα παραμένει, «για την ώρα», εγγυήτρια της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2016
Η διπλωματία της Κούβας ανακοίνωσε ότι έχει την πρόθεση να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη της ειρηνευτικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 2016 ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση της Κολομβίας και την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC, ενώ παράλληλα επανέλαβε την άρνησή της να παραδώσει στις αρχές στην Μπογοτά τα μέλη της αντιπροσωπείας των διαπραγματευτών της οργάνωσης ELN.
Η Αβάνα θα συνεχίσει να ενεργεί ως εγγυήτρια «προς το παρόν», ανέφερε το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.
Η ανακοίνωση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς κλιμακώνεται ολοένα περισσότερο η ένταση εξαιτίας της άρνησης της κουβανικής κυβέρνησης να παραδώσει στις κολομβιανές αρχές τα μέλη της αντιπροσωπείας του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης που είχαν ταξιδέψει στο νησί της Καραϊβικής το 2018 για να διεξαγάγουν συνομιλίες με απεσταλμένους της προηγούμενης κολομβιανής κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε έβαλε τέλος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις όταν ο ELN ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στη σχολή της αστυνομίας στην Μπογοτά τον Ιανουάριο του 2019, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους.
Η Κούβα φιλοξένησε τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, οι οποίες κατέληξαν στην ιστορική ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2016.
Η συμφωνία, που υπέγραψε ο προκάτοχος του Ντούκε, ο Χουάν Μανουέλ Σάντος — ο πρώην πρόεδρος έλαβε Νόμπελ Ειρήνης — οδήγησε στον αφοπλισμό των περίπου 7.000 πολεμιστών των FARC, την αυτοδιάλυση της οργάνωσης και τον μετασχηματισμό της σε πολιτικό κόμμα.
Το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση του Ντούκε εντείνει την πίεση στην Αβάνα για τη συνεχιζόμενη παρουσία στην Κούβα της αντιπροσωπείας του ELN, προχωρώντας στην έκδοση ενταλμάτων για τη σύλληψή τους και επιδίδοντάς της αίτημα έκδοσης.
Τον Ιούνιο η Αβάνα κατηγόρησε την Μπογοτά για «εχθρικές ενέργειες» αφού ο κολομβιανός επίτροπος για την ειρήνη Μιγκέλ Σεμπάγιος εξέφρασε την υποστήριξή του στην απόφαση των ΗΠΑ να συμπεριλάβουν την Κούβα στον κατάλογο των χωρών που δεν συνεργάζονται πλήρως στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κάτι που συνεπάγεται νέες αμερικανικές κυρώσεις.
Η Αβάνα εξηγεί ότι δεν παραδίδει τους διαπραγματευτές διότι εάν το έπραττε θα παραβίαζε τη ρήτρα του πρωτοκόλλου των ειρηνευτικών συνομιλιών που αφορά τη διακοπή τους, η οποία προέβλεπε την ασφαλή επιστροφή των μελών του ELN στη χώρα τους. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ροχέλιο Σιέρα εξέφρασε την ελπίδα πως η σημερινή κυβέρνηση στην Μπογοτά θα «αναγνωρίσει την εγκυρότητα» του πρωτοκόλλου και θα «τιμήσει τις δεσμεύσεις» που προβλέπονταν σε αυτό και «τις διεθνείς συμφωνίες που έχει συνάψει».
Η Κούβα είχε αναλάβει ρόλο εγγυήτριας δύναμης της ειρηνευτικής συμφωνίας από κοινού με τη Νορβηγία και «οι πάντες ξέρουν ότι (…) πάντοτε ενήργησε με αμεροληψία, διαφάνεια, διακριτικότητα και ικανοποίησε τα αιτήματα των δύο πλευρών».
Ο ELN, ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές της Κολομβίας διαθέτει περίπου 2.300 μαχητές, πρότεινε την Τρίτη να κηρυχθεί τρίμηνη κατάπαυση του πυρός εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Ο πρόεδρος Ντούκε απέρριψε την πρόταση της «τρομοκρατικής» οργάνωσης, διαμηνύοντας ότι δεν θα παραβεί «ποτέ το συνταγματικό καθήκον του να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα σε όλη την επικράτεια».
Ο εξαιρετικά περίπλοκος εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους από το 1958, κατά τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου για την Ιστορική Μνήμη, χωρίς να λογαριάζονται οι δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενοι.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)