Κλιμακώνει την ένταση η Αγκυρα ενόψει των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ
Πυρά κατά της Λευκωσίας, ενόψει της έναρξης των εργασιών εντός της κυπριακής ΑΟΖ από το γεωτρύπανο «Saipem 12000», που έχει μισθώσει η ιταλογαλλική κοινοπραξία ENI-TOTAL, εξαπολύει η Αγκυρα, μέσω επίσημης, και σε ιδιαίτερα σκληρό ύφος, ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Τουρκία κάνει λόγο για «μονομερείς και απαράδεκτες ενέργειες» από την ελληνοκυπριακή πλευρά, που αγνοεί, όπως τονίζει, «τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, συνιδιοκτητών του νησιού, στους φυσικούς πόρους». Παράλληλα, προειδοποιεί ότι είναι «αποφασισμένη να προστατέυσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της εντός της υφαλοκρηπίδας και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά».
Σημειώνεται ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις του «Saipem 12000» αναμένεται να αρχίσουν την Πρωτοχρονιά του 2018.
Από την πλευρά της, πάντως, η Αγκυρα έχει ήδη δημιουργήσει συνθήκες έντασης τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή, πιο πρόσφατα μέσω της… εμφατικής διέλευσης του πλωτού γεωτρύπανου που έχει μισθώσει για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, του «Deep Sea Metro 2» συνοδεία κορβέτας του τουρκικού ναυτικού, από το μέσον του Αιγαίου.
Δεδομένου ότι το πλωτό γεωτρύπανο θα σταθμεύσει στην Κωνσταντινούπολη για τις επόμενες ημέρες, δεν θα βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ (ή στην ευρύτερή της περιοχή) τα αμέσως επόμενα 24ωρα, όταν και αναμένεται να ξεκινήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις των ENI και Total.
Αν και στη Λευκωσία εξακολουθεί να υφίσταται ανησυχία για την τουρκική κινητικότητα, καθίσταται σαφές ότι παράλληλα προς τις εν λόγω γεωτρήσεις, δεν θα αρχίσουν και ανάλογες κινήσεις από την πλευρά της Αγκυρας. Βέβαια, η παρουσία σεισμογραφικών-ωκεανογραφικών σκαφών, όπως του «Barbaros» στην περιοχή, είναι δηλωτικό των προθέσεων της Τουρκίας. Η τουρκική κινητοποίηση δεν θεωρείται, επίσης, άσχετη προς τις υλοποιούμενες έρευνες από το Ισραήλ έως και την Ιταλία, για τη δυνατότητα κατασκευής (ή μη) του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed. Εντέλει, εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία στην περίπτωση της Κύπρου είναι η κατεύθυνση στην οποία θα δραστηριοποιηθεί το πλωτό γεωτρύπανο, βόρεια (όπου βρίσκονται τα Κατεχόμενα) ή νότια της νήσου.
Αναλυτικά η σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
«Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες που σχετίζονται με τους υδατάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, αγνοώντας τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, συνιδιοκτητών του νησιού, στους φυσικούς πόρους.
Πιο πρόσφατα, σε αυτό πλαίσιο, ένα γεωτρύπανο έχει καταφθάσει στο οικόπεδο 6 (σ.σ. της κυπριακής ΑΟΖ) και προετοιμάζεται να αρχίσει εργασίες, στο πλαίσιο των αδειών που εκδίδει η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση στη λεγόμενη Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να ενεργεί ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες που συνδέονται με υδρογονάνθρακες, ελλείψει δίκαιης και διαρκούς συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο.
Υποστηρίζουμε τη δήλωση που έγινε στις 29 Δεκεμβρίου 2017 σχετικά με το θέμα από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και ενστερνιζόμαστε τις δικαιολογημένες ανησυχίες και την οργή που αισθάνεται η τουρκοκυπριακή πλευρά.
Η Τουρκία, η οποία εξ’ αρχής εξέδιδε τις απαιτούμενες προειδοποιήσεις, σχετικά με τα ανεύθυνα βήματα από την πλευρά της ελληνοκυπριακής διοίκησης, είναι αποφασισμένη να προστατέυσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της εντός της υφαλοκρηπίδας και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες για δραστηριότητες εξερεύνησης το προσεχές διάστημα σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που έχουν άδεια λειτουργίας στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες χορηγήθηκαν άδειες εξερεύνησης από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου με βάση τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων για τους φυσικούς πόρους».