Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, λόγω του Κασμίρ, με το Νέο Δελχί να χαρακτηρίζει «εσωτερική υπόθεση της Ινδίας» την ανάκληση της αυτονομίας της επαρχίας και τον πρωθυπουργό Μόντι να δηλώνει ότι με την απόφαση αυτή «το απελευθερώνει από την τρομοκρατία». Με απέλαση του Ινδού πρέσβη απάντησε το Πακιστάν, που ανακάλεσε στο Ισλαμαμπάντ και τον δικό του ανώτατο διπλωμάτη.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Ινδός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ινδία ανακάλεσε την αυτονομία του ινδικού Κασμίρ, για να απελευθερώσει από την «τρομοκρατία και τα αποσχιστικά κινήματα».

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο λαός του Τζαμού και Κασμίρ, αφού νικήσει τα αποσχιστικά κινήματα, θα προοδεύσει προς νέες ελπίδες και νέους στόχους» δήλωσε, ενώ επιτέθηκε για μια ακόμη φορά στο Πακιστάν κατηγορώντας το ότι χρησιμοποίησε το ειδικό καθεστώς του Κασμίρ «ως όπλο για να αναζωπυρώσει τον φανατισμό» εναντίον του ινδικού κράτους.

Επίσης υποσχέθηκε ότι σταδιακά θα έρθει στην περιοχή ανάπτυξη και θα διασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα των πολιτών του, που «θα πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους».

Διακοπή διπλωματικών σχέσεων και εμπορίου

Το Ισλαμαμπάντ, αντιδρώντας στην ανάκληση του ειδικού συνταγματικού καθεστώτος που απολάμβανε το Κασμίρ, απέλασε τον Ινδό πρέσβη και ανακάλεσε τον δικό του από το Νέο Δελχί, ενώ ανέστειλε και το διμερές εμπόριο.

Αν και οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ περιορισμένες, λόγω των μεταξύ τους πολέμων, η κίνηση αυτή έχει συμβολικό χαρακτήρα και έρχεται να δείξει την οργή του Ισλαμαμπάντ για την ενέργεια της Ινδίας.

Επίσης ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την προβολή ινδικών ταινιών και θα αναστείλει τη λειτουργία του Samjhauta Express, της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει το Πακιστάν (Λαχόρη) με την Ινδία (Νέο Δελχί).

«Όσο είμαι υπουργός Σιδηροδρόμων δεν μπορεί να λειτουργεί το Samjhauta Express», δήλωσε σημείωσε ο Σέιχ Ρασίντ, αρμόδιος υπουργός για τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Η Ινδία υποστήριξε ότι πρόθεση του Ισλαμαμπάντ είναι να δημιουργήσει «την εντύπωση ότι υπάρχουν κακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» και κάλεσε το Πακιστάν να ανακαλέσει τις ενέργειές του.

“Η κυβέρνηση της Ινδίας λυπάται για τα βήματα που ανακοίνωσε το Πακιστάν χθες και καλεί τη χώρα να αναθεωρήσει ώστε να διατηρηθούν οι φυσιολογικοί διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας», επισήμανε το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Να σημειωθεί ότι ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι, δήλωσε πάντως ότι η χώρα του «δεν εξετάζει στρατιωτική επιλογή» όσον αφορά τη διένεξη για το Κασμίρ, αλλά «επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να απαντήσει» σε οποιαδήποτε ινδική επίθεση.

Ανησυχεί ο ΟΗΕ

Σοβαρή ανησυχία για τις εξελίξεις εκφράζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν και ζητώντας από «όλες τις πλευρές» να «μην λάβουν καμία απόφαση που θα μπορούσε να επηρεάσει το καθεστώς» της περιοχής.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Αντόνιο Γκουτέρες, οι «περιορισμοί» που επιβλήθηκαν στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ «κινδυνεύουν να επιδεινώσουν την κατάσταση αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον κάλεσε τις δύο πλευρές σε απευθείας διάλογο και ζήτησε από την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση.

Κάτοικοι «υπό περιορισμό» και καταστολή

Στο Κασμίρ, με απόφαση της κυβέρνησης της Ινδίας, οι οι κάτοικοι παραμένουν πλήρως αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, καθώς έχουν διακοπεί όλα τα μέσα επικοινωνίας έχουν διακοπεί από την Κυριακή το βράδυ και απαγορεύονται μετακινήσεις και συναθροίσεις.

Τους δρόμους περιπολούν ισχυρές στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό έχουν συλληφθεί 560 πολίτες, με προφανή στόχο να αποτραπούν κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι καθηγητές πανεπιστημίου, επιχειρηματίες, ακτιβιστές και πολιτικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Press Trust of India και την εφημερίδα The Indian Express.

Οι δυνάμεις ασφαλείας στην κοιλάδα Σριναγκάρ φοβούνται έκρηξη βίας στο Κασμίρ. «Δεν ξέρω πώς μπορεί να αρθεί ο περιορισμός χωρίς να υπάρξουν βίαιες διαδηλώσεις», δήλωσε υπεύθυνος της ασφάλειας στην περιοχή.

Επίσης, η ινδική υπηρεσία αεροπορικής ασφάλειας ζήτησε από τις αρχές των αεροδρομίων σε όλη τη χώρα να ενισχύσουν τις δυνάμεις ασφαλείας τους λόγω των γεγονότων που συνδέονται με το Κασμίρ, σημειώνοντας ότι «η πολιτική αεροπορία αποτελεί εύκολο στόχο για τρομοκρατικές επιθέσεις».

ViaDiplomacy Newsroom