Κλίμα ενθουσιασμού στην Θράκη για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στις 28 Μᴨιου 2020, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρέθηκε στη Ξάνθη και πιο συγκεκριμένα στην ορεινή περιοχή και το χωριό Γλαύκη. «Αφού σας ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή, πρέπει να σας πω ότι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση επισκέπτομαι σήμερα τη Γλαύκη. Βρίσκομαι σήμερα κοντά σας για να ενημερωθώ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε αλλά και για να τονίσω τη σημασία της εκπαίδευσης και της παιδείας στη διαμόρφωση των πολιτών του μέλλοντος. Ξέρω ότι τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Πολλά νέα παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο, άντρες της περιοχής μεταναστεύουν για να βρουν δουλειές, οι γυναίκες επωμίζονται πολλά βάρη και δεν συμμετέχουν όσο θα έπρεπε στη δημόσια ζωή.»

Τα παραπάνω είχε αναφέρει η κ.Σακελλαροπούλου στους κατοίκους του χωριού ενώ είχε σημειώσει επίσης, «κατάγομαι από την Σταυρούπολη και πιστεύω ότι ο διαπολιτισμικός χαρακτήρας της Θράκης είναι πλούτος για την Ελλάδα. Δύο θρησκείες συνυπάρχουν ειρηνικά και εποικοδομητικά, με αλληλοσεβασμό και με αγάπη για την πατρίδα. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, άντρες και γυναίκες συνιστούν ένα μωσαϊκό πολιτισμού και παραδόσεων που πρέπει να αξιοποιηθεί για να μπορέσει η περιοχή της Ξάνθης και οι κάτοικοί της να βελτιώσουν τη ζωή τους. Για να μην αισθάνεται κανένας στη χώρα μας, σε όποια περιοχή της και αν ζει, όποια και να είναι η θρησκεία του, όποιο και να είναι το πιστεύω του, ότι υπάρχει διάκριση σε βάρος του.»

Διαβάστε επίσης: Η επίθεση του Τουρκικού ΥΠΕΞ είχε στόχο την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 28 Μαϊου 2020

Εκείνη η επίσκεψη στα ορεινά χωριά της Ξάνθης ήταν από τις πρώτες της Προέδρου της Δημοκρατίας, και μάλιστα απόλυτα πετυχημένη. Όταν μιλάμε για επιτυχία δεν εννοώ την ημέρα κατά την οποία έγινε η επίσκεψη, αλλά τα αποτελέσματα που παράχθηκαν από αυτή. Η παρουσία της Προέδρου στην Γλαύκη και μάλιστα δίπλα στις γυναίκες, έδωσε στους μουσουλμάνους της περιοχής αυτό που ζητάνε χρόνια, την πολιτεία κοντά τους με οποιονδήποτε τρόπο. Η αλήθεια είναι πως μέχρι σήμερα την πολιτεία, στην καθημερινότητα τους, την νιώθουν από το Δ Σώμα Στρατού και το Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων στην Ξάνθη, αλλά δεν είναι αρκετό.

Η επίσκεψη ήταν σημαντική και πολιτικά, αναγκάζοντας το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών να εκδώσει ανακοίνωση ώστε να αλλάξει η ατζέντα και να μην κυριαρχήσει το θέμα στην επικαιρότητα. «Η χώρα που υποστηρίζει ότι είναι λίκνο του πολιτισμού να σέβεται όσους έχουν διαφορετική θρησκεία και πολιτισμό», σημείωνε η ανακοίνωση.

Η Θράκη αποκτά το εβληματικό πολιτικό πρόσωπο που της έλλειπε

Η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Κρήτη, η Πελοπόννησος, και από όλη την Ελλάδα, υπήρξαν πολιτικοί οι οποίοι σημάδεψαν την ιστορία της χώρας και συνέβαλαν στην πορεία του Ε΄θνους και της πατρίδας. Αντίθετα στην Θράκη, ενώ θα έπρεπε, δεν δόθηκαν οι ευκαιρίες σε πρόσωπα να συμμετέχουν στην πορεία αυτή και κατ επέκταση να αναδειχθεί η Θράκη.

Μοναδική εξαίρεση ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής, ο οποίος ήταν ουσιαστικά ο ιδρυτής των αγροτικών συνεταιρισμών στη Θράκη, και αυτός που οργάνωσε τον συνεταιρισμό σε όλη την Ελλάδα. Το 1928 εκλέγεται πρόεδρος όλων των θρακικών συνεταιρισμών, και στη συνέχεια επιδιώκει τη δημιουργία ενός πανελλήνιου αγροτικού συνεταιρισμού. Το 1935 δημιουργείται η ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών), της οποίας αναλαμβάνει πρώτος πρόεδρος. Το 1950 με δική του πρωτοβουλία προχωρά στην ίδρυση πολιτικού κόμματος με την επωνυμία Συναγερμός Αγροτών και Εργαζομένων, με το οποίο έλαβε μέρος στις εκλογές του ίδιου έτους. Στις εκλογές του 1951 κέρδισε μία έδρα ενώ στις εκλογές του επόμενου έτους δεν έλαβε καμία. Παρά την αποτυχία αυτή συνέχισε την ανάπτυξη του αγροτικού συνδικαλισμού ιδρύοντας πολλούς και σπουδαίους αγροτικούς συνεταιρισμούς, κυρίως στην περιοχή της Μακεδονίας.

Διαβάστε επίσης: Θράκη – Περισσότερο κράτος ζητούν οι κάτοικοι στα Πομακοχώρια για να αντιμετωπίσουν το Τουρκικό Προξενείο

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 7 Ιουλίου 2021

Σήμερα, τις ημέρες του Πάσχα, μετά από δύο χρόνια η Θράκη υποδεχέται και πάλι την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της οποίας η καταγωγή είναι από την Σταυρούπολη Ξάνθης, ένα γραφικό χωριό στην παραποτάμια περιοχή του Νέστου. Η Κατερινά Σακελλαροπούλου την Κυριακή του Πάσχα θα βρίσκεται στο τόπο καταγωγής της, και την ημέρα αυτή θα την περάσει με τους συγχωριανούς της.

Όμως τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε σε όλη την Θράκη, δίπλα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, ακολούθησε ένα οδοιπορικό σε προσφυγικά χωριά, επισκέφτηκε και πάλι την ορεινή Ξάνθη και συνάντησε και πάλι γυναίκες της περιοχής στις δραστηριότητες τους.

Όλες οι επισκέψεις ήταν χωρίς τυμπανοκρουσίες, με την Ασφάλεια της διακριτική, και να πηγαίνει με διάθεση όπου και αν την καλέσαν ακόμα και πέρα από το πρόγραμμα της.

Ειδικά στα χωριά όπου κατοικούν μουσουλμάνοι, ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος. Για πρώτη φορά Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τους επισκέφτηκε και κυρίως, τους άκουσε.

Συνομίλησα με φίλους μου στην Ξάνθη και τον Βόρειο Έβρο, μουσουλμάνους, και αυτό που λαμβάνω είναι πως η Θρακιώτισσα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παράγει αποτελέσματα ενθουσιασμού, κάτι που επιβεβαιώνει πως η Θράκη και ειδικά οι μουσουλμάνοι, αυτό που χρειάζονται είναι να έχουν την πολιτεία δίπλά τους.

Θα αντιμετωπίσουν μόνοι τους στην συνέχεια όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον τους

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.