Κυριαζόπουλος: Ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης συμπεριλαμβάνεται στους λιμένες προτεραιότητας

«Ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης συμπεριλαμβάνεται στους λιμένες προτεραιότητας, για τον οποίο υλοποιείται αυτή τη στιγμή η μελέτη αξιολόγησης βιωσιμότητάς του, από διεθνή οίκο που έχει αναθέσει το ΤΑΙΠΕΔ. Σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, η οποία εξετάζει όλα τα πιθανά ρεαλιστικά σενάρια αξιοποίησης, συνεκτιμώντας παράλληλα το νέο αυξημένο ρόλο της περιοχής, στη διεθνή ενεργειακή και γεωστρατηγική πραγματικότητα». Τα παραπάνω δήλωσε από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.
Ο κ. Κυριαζόπουλος που επισκέφθηκε, μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ και τον πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, το σημείο ανέλκυσης της βυθοκόρου «ΟΛΓΑ», τόνισε: «Ο λιμένας και η πόλη της Αλεξανδρούπολης, αλλά πλέον και η ευρύτερη περιοχή, πρέπει να ωφεληθούν απ΄ αυτές τις εξελίξεις. Δεν πρέπει ν΄ αγναντεύουμε τα πλοία από μακριά. Πρέπει ο λιμένας να γεμίσει φορτία, ζωή και θέσεις εργασίας. Πρέπει να δουλέψει όλη η πόλη, βοηθώντας το λιμένα, με τροφοδοσίες, με την εστίαση, με τεχνικά συνεργεία. Το πρώτο και το αποφασιστικό βήμα, για να γίνουν αυτά, έχει γίνει και έγινε με την επίτευξη της ανέλκυσης της βυθοκόρου «ΟΛΓΑ», η οποία δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του λιμένα».
Αναφερόμενος στη σπουδαιότητα της ανέλκυσης του ναυαγίου, ο κ. Κυριαζόπουλος, ευχαρίστησε εκ μέρους του υπουργείου τους εκπροσώπους της αμερικανικής διπλωματίας και προσωπικά τον πρέσβη, «διότι με την προσφορά τους συνέβαλαν καθοριστικά στην ανέλκυση. Ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα που για πολλά χρόνια παρέμενε άλυτο, παρόλες τις προσπάθειες. Η συμβολή σας ήταν καθοριστική και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ γι΄ αυτό». Ευχαρίστησε επίσης όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τον Οργανισμό Λιμένα και κυρίως τους εργαζόμενους και τους δύτες οι οποίοι υλοποίησαν αυτό το δύσκολο έργο.
Ο γ.γ. Λιμένων μίλησε και για τη νέα εθνική λιμενική πολιτική του υπουργείου Ναυτιλίας, «η οποία θα δίνει σαφείς ρόλους και προοπτικές σε κάθε ένα λιμένα μικρό και μεγάλο». Επισήμανε πως σε αντίθεση με το ναυτιλιακό κλάδο, η λιμενική μας δραστηριότητα κινείται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. «Πλοία όλων των τύπων και όλων των σημαιών, ακόμα και της ελληνικής, προσπερνούν τους ελληνικούς λιμένες και εξυπηρετούνται κάπου αλλού… Η γεωστρατηγική θέση της χώρας, στο διεθνές εμπόριο και η ύπαρξη πολλών λιμένων, δεν αποτελούν από μόνοι τους κριτήριο επιλογής. Δεν σημαίνει ότι επειδή σήμερα φτιάξαμε έναν λιμένα ότι αυτός αύριο θα γεμίσει με πλοία, φορτία και θέσεις εργασίας…». Αυτό που χρειάζεται σύμφωνα με τον κ. Κυριαζόπουλο είναι μεταξύ άλλων ένα πλέγμα λιμενικών τεχνολογιών, ενεργειών, με σύγχρονες τεχνολογίες και κυρίως χρειάζεται καλό μάνατζμεντ, αποδοτική οικονομική λειτουργία, διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες.

ViaDiplomacy Newsroom