Κύπρος – Η υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας
Η κυπριακή κυβέρνηση ανακοινώνει τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων της ExxonMobil για την εύρεση υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 10. Η υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου αποτελεί «κυριαρχικό δικαίωμα» της χώρας το οποίο «δεν θα απεμπολήσει» και θα συνεχίσει να το ασκεί παρά τις τουρκικές απειλές, τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου.
Προσθέτει ωστόσο ότι για να προχωρήσουμε χωρίς προβλήματα είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει προσπάθεια επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Η Τουρκία, τονίζει, είναι μια περιφερειακή υπερδύναμη με «μια ηγεσία μη συμβατικών αντιλήψεων και αυτό καθιστά τα πράγματα κάποιες φορές επικίνδυνα». Μόνον μέσα από τη λύση θα αποκατασταθούν και θα αναπτυχθούν οι σχέσεις μας σε τομείς όπως το ενεργειακό, έχοντας την Τουρκία συνεργάτη και όχι αντίπαλο, υπογραμμίζει ο κ. Στεφάνου.
Μήνυμα υπέρ της λύσης στέλνει το ΑΚΕΛ και με την υποψηφιότητα, για πρώτη φορά στα κυπριακά χρονικά, Τουρκοκύπριου στο ψηφοδέλτιό του για τις ευρωεκλογές.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Στέφανου Στεφάνου στη Νίνα Μελισόβα για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
-Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής σας στην Αθήνα;
-Βρίσκομαι εδώ στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των ευρωεκλογών, δεδομένου ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλος αριθμός φοιτητών και εργαζομένων για τους οποίους οι κάλπες στήνονται στην Ελλάδα. Αξιοποιώ επίσης την παρουσία μου εδώ για να συναντηθώ με τον κ. Κατρούγκαλο, τον κ. Βούτση και την κ. Αναγνωστοπούλου γιατί είμαστε σε μια περίοδο πολύ σημαντική για το Κυπριακό και την Ευρώπη.
-Για πρώτη φορά το ΑΚΕΛ έχει υποψήφιο ευρωβουλευτή Τουρκοκύπριο. Τι σημαίνει αυτή η επιλογή;
– Μέσα από τη συμμετοχή του Κιζιλγιουρέκ Νιγιαζί -που είναι ένας άριστος πανεπιστημιακός με πλούσια βιβλιογραφία και δράση υπέρ της Κύπρου και του λαού της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων- στέλνουμε το μήνυμα ότι η Κύπρος ανήκει σε όλους και γι΄ αυτό πρέπει να λυθεί το Κυπριακό ώστε όλοι μαζί να συνδιαχειρίζονται την κοινή τους πατρίδα. Το δεύτερο μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι τώρα που βρισκόμαστε σε κρίσιμο μεταίχμιο -με παρατεταμένη στασιμότητα στο Κυπριακό μετά την αποτυχία του Κραν Μοντανά -θα πρέπει οι δύο ηγέτες, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί να συμφωνήσουν στους «όρους αναφοράς» για να προχωρήσουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ώστε να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια λύσης που άρχισε το 2008. Αν δεν γίνει αυτό δυνατό η επόμενη μέρα δυστυχώς θα είναι πολύ διαφορετική απ΄ αυτή που είναι σήμερα.
-Υπάρχει πάντως κινητικότητα τόσο μεταξύ των δύο ηγετών στην Κύπρο, όσο και με την απεσταλμένη του γγ των Ηνωμένων Εθνών. Ποιο είναι το αποφασιστικό βήμα που πρέπει να γίνει;
-Πρέπει να συμφωνηθούν οι «όροι αναφοράς» που αποτελεί το καθήκον που έχει θέσει ο γγ των ΗΕ ενώπιον των δύο πλευρών. Πρώτον πρέπει να συμφωνηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Επίσης θα διαπραγματευτούν στη βάση του πλαισίου τού γενικού γραμματέα, που έχει καταθέσει στις 30 Ιουνίου στο Κραν Μοντανά, και το οποίο περιλαμβάνει 6 βασικά θέματα που ο ίδιος εκτιμά και ορθώς ότι είναι ανοιχτά. Αφορούν τις εγγυήσεις, την ασφάλεια και την παρουσία στρατευμάτων (διεθνείς πτυχές), το εδαφικό και το περιουσιακό, την πολιτική ισότητα και συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στα ομοσπονδιακά όργανα, τα θέματα ισότιμης μεταχείρισης ελλήνων και τούρκων υπηκόων και τέλος το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας το γνωστό θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο.
Ο γενικός γραμματέας θέλει όταν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις να επικεντρωθούν σ΄ αυτά τα έξι ζητήματα για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια.
-Ποια είναι η προοπτική;
-Η προοπτική είναι φορτωμένη από ένα παρελθόν αντεγκλήσεων και συζητήσεων αλλά όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι μια σημαντική πλειοψηφία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων θέλουν την επίτευξη λύσης. Αν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και υπάρχει η πολιτική βούληση μπορούμε να συμφωνήσουμε προς την κατεύθυνση λύσης στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
-Η πολιτική κατάσταση στην τουρκοκυπριακή πλευρά συμβάλλει στην επίτευξη λύσης;
-Ο τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ακιντζί έχει δείξει ότι επιθυμεί λύση, αλλά πρέπει να πω ότι τον Απρίλιο του 2020 θα έχουμε ψηφοφορία στα κατεχόμενα επομένως υπάρχουν κάποια «φυσικά» χρονοδιαγράμματα τα οποία πρέπει να λάβουμε υπόψη στην προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε. Η παρέλευση του χρόνου χωρίς λύση επιβαρύνει τα δεδομένα και επί του εδάφους και στις συνειδήσεις του κόσμου. Τα Ηνωμένα Έθνη φαίνεται ότι προσανατολίζονται να εντείνουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά τις ευρωεκλογές και θα έχουμε μπροστά μας κάποιους μήνες για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια.
-Σήμερα ξεκινάει η μεγαλύτερη τουρκική άσκηση, «η Γαλάζια Πατρίδα» πώς την αντιλαμβάνεται η Κύπρος, ως απειλή;
-Θα μπορούσε να είναι και απειλή. Όσο το Κυπριακό είναι άλυτο θα προβληματιζόμαστε για την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στην Α. Μεσόγειο. Η Τουρκία είναι μια περιφερειακή υπερδύναμη με μια ηγεσία μη συμβατικών αντιλήψεων και αυτό καθιστά τα πράγματα κάποιες φορές επικίνδυνα. Εμάς, ως κυπριακός λαός, δεν μας συμφέρει να έχουμε την Τουρκία απέναντί μας. Μόνον μέσα από τη λύση θα αποκατασταθούν και θα αναπτυχθούν οι σχέσεις σε τομείς όπως το ενεργειακό, έχοντας την Τουρκία συνεργάτη και όχι αντίπαλο. Μια λύση θα είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας, γιατί θα μπορεί να συμμετέχει στις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Α. Μεσογείου και να μην εκφράζει μια πειρατική στάση που τη φέρνει αντίπαλο έναντι όλων.
-Η Κύπρος θα συνεχίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες παρά τις τουρκικές απειλές;
-Αύριο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει εξαγγελίες σχετικά με τη γεώτρηση της ExxonMobil και έχει ήδη συγκαλέσει τα κόμματα για σχετική ενημέρωση. Η υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία δεν μπορεί να το απεμπολήσει. Και εδώ υπάρχει επίσης και το κίνητρο να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό. Αν δεν λυθεί το Κυπριακό η Τουρκία θα προκαλεί και θα βάζει εμπόδια σε όλη αυτή τη διαδικασία. Αυτό κάνει δύσκολο και το έργο των εταιριών που έρχονται να επενδύσουν δισεκατομμύρια.
-Η τριμερής συμμαχία με την Ελλάδα και το Ισραήλ συμβάλλει στην αμυντική θωράκιση της Κύπρου και τη σταθεροποίηση της περιοχής;
-Αυτές οι συναντήσεις βοηθούν για να δημιουργήσουμε δρόμους ευρύτερης συνεργασίας, οικονομικής αλλά και πολιτικής, ασκώντας πίεση στην Τουρκία και βάζουν εμπόδια στην εξάπλωση των συγκρούσεων σ΄ αυτή τη δύσκολη και φλεγόμενη περιοχή, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι καμιά χώρα δεν θα έρθει να υπερασπιστεί την Κύπρο σε περίπτωση πολέμου. Εξάλλου είδαμε την περίπτωση τής ΕΝΙ. Για μια χώρα όπως η Τουρκία, που όπως λένε οι Αμερικανοί και οι Νατοϊκοί θα εξακολουθεί να είναι στρατηγικός σύμμαχος, θα μετρήσει οικονομικά, γεωστρατηγικά και πολιτικά αν συμφέρει να σταθούν απέναντι της. Το μείζον που πρέπει να πετύχουμε είναι η λύση του Κυπριακού. Βεβαίως η λύση δεν εξαρτάται μόνον από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Κυρίως εξαρτάται από την Τουρκία και είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι με αυτά που λέει και κάνει η Τουρκία δεν θέλει λύση. Αλλά αν αυτό το απολυτοποιήσουμε δεν θα κάνουμε τίποτα.
-Η Κύπρος βγήκε γρήγορα από το μνημόνιο και αυτή τη στιγμή θεωρείται καλό παράδειγμα και για την Ελλάδα.
– Η Κύπρος πρώτον δεν θα έπρεπε να μπει σε μνημόνιο, είχε γερή οικονομία, έπρεπε να βοηθηθεί, και δεύτερον η «θεραπεία», είναι η γνωστή νεοφιλελεύθερη θεραπεία που ξήλωσε το κοινωνικό κράτος και φόρτωσε το κόστος της κρίσης πάνω στους ώμους του λαού. Επίσης η Κύπρος είναι ψηλά στους δείκτες ανισότητας και κινδύνου φτώχειας -για το ένα τρίτο του πληθυσμού- κι αυτό έχει να κάνει με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν με τις οποίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν σύμφωνος καθώς συμμερίζεται τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Πρέπει επίσης να πω ότι η οικονομία της Κύπρου δεν στηρίζεται σε υγιείς τομείς της οικονομίας, αλλά σε συγκυριακές εξελίξεις στην περιοχή, σε πολιτικές όπως η έκδοση χρυσών διαβατηρίων που έφερε μεν πολλά δισεκατομμύρια στην Κύπρο, αλλά την έχει θέσει στο στόχαστρο της Ευρώπης και παγκοσμίως για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.