Δυνάμεις Εθνοφυλακής: Ο Άγνωστος πολλαπλασιαστής ισχύος του ΕΣ (video)
Στο πλαίσιο του καθορισμού από το ΥΠΕΘΑ του Έτους Εφέδρου και Εθνοφύλακα για το 2017, έχουν καθορισθεί δράσεις για την αναβάθμιση του ρόλου και της εκπαίδευσης της Εφεδρείας – Εθνοφυλακής.
Στο πλαίσιο του καθορισμού από το ΥΠΕΘΑ του Έτους Εφέδρου και Εθνοφύλακα για το 2017, έχουν καθορισθεί δράσεις για την αναβάθμιση του ρόλου και της εκπαίδευσης της Εφεδρείας – Εθνοφυλακής.
Η Εθνοφυλακή είναι αναπόσπαστο τμήμα των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Είναι μια οργανωμένη στρατιωτική δύναμη, η οποία συμβάλλει στην άμυνα της χώρας. Οι Μονάδες της έχουν την ίδια οργάνωση με τις ενεργές Μονάδες και διαθέτουν οπλικά συστήματα ανάλογα με την αποστολή τους.
Στο πλαίσιο του καθορισμού από το ΥΠΕΘΑ του Έτους Εφέδρου και Εθνοφύλακα για το 2017, έχουν καθορισθεί δράσεις όπως:
-Οργάνωση, θεσμοθέτηση και λειτουργία Διεύθυνσης Εθνοφυλακής στο ΓΕΣ, υπό τον Α΄ Κλάδο.
-Δημιουργία διαδικτυακού συνδέσμου Ενημέρωσης Περί Θεμάτων Εθνοφυλακής, υπό τη δικτυακή φιλοξενία (web hosting) της επίσημης τοποθεσίας (site) του ΓΕΣ (www.army.gr).
-Προβολή όλων των δραστηριοτήτων της Εθνοφυλακής, με ιδιαίτερες αναρτήσεις στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης (facebook) του Εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΣ.
-Εκδηλώσεις υπό το συντονισμό του ΓΕΕΘΑ, με σκοπό την προβολή των δύο θεσμών, την αναγνώριση της συνεισφοράς τους στις ΕΔ και το Έθνος, ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί η ευκαιρία υποβολής νέων προτάσεων και καινοτόμων ιδεών για την αναβάθμιση του ρόλου και της εκπαίδευσης της Εφεδρείας – Εθνοφυλακής.
ΕΜΒΛΗΜΑ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗΣ
Το Έμβλημα της Εθνοφυλακής αποτελείται από ασπίδα (σε κόκκινο χρώμα), που απεικονίζει την αμυντική θωράκιση της χώρας. και από στάχυ (σε κίτρινο χρώμα), το χαρακτηριστικό σύμβολο της υπαίθρου, τοποθετημένα πάνω στο Σύμβολο του Έθνους την Ελληνική Σημαία.
Ο συνδυασμός της ασπίδας με το στάχυ, συμβολίζει τη συμμετοχή της Εθνοφυλακής στην άμυνα της χώρας.
Αναγράφεται το Δελφικό παράγγελμα «Εχθρούς Αμύνου», το οποίο σημαίνει: «Να Αμύνεσαι έναντι παντός Εχθρού της Πατρίδος». Ανήκει στο Χίλων το Λακεδαιμόνιο, πολιτικό – νομοθέτη φιλόσοφο και ελεγειακό ποιητή που έζησε κατά τον 6ο π.Χ. αιώνα και αναφέρεται ως ένας από τους επτά σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας.