Κινέζος Πρέσβης στην ΕΕ: Η Κίνα δεν αναγνωρίζει την Κριμαία ως ρωσική, όπως και άλλα εδάφη της Ουκρανίας που «περιλαμβάνονται» στη Ρωσική Ομοσπονδία

Σε συνέντευξη στους New York Times ενόψει ευρωπαϊκής διπλωματικής αποστολής στο Πεκίνο, ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι οι επικριτές παρερμήνευσαν τη σχέση της χώρας του με τη Ρωσία και πρότειναν ότι οι δεσμοί τους μπορεί να μην είναι τόσο απεριόριστοι όσο είχαν δηλώσει κάποτε οι ηγέτες τους.

Ο Κινέζος πρέσβης, Fu Cong, μίλησε ενώπιον των προέδρων Εμμανουέλ Μακρίν της Γαλλίας και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα ταξιδευούν στην Κίνα την Τετάρτη

Οι ηγέτες της ΕΕ αγωνίζονται να εξισορροπήσουν τους βαθείς εμπορικούς δεσμούς τους με την Κίνα έναντι της αμερικανικής πίεσης να σκληρύνουν τις πολιτικές τους, ειδικά υπό το φως της υποστήριξης της Κίνας προς τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου. Η Κίνα προσπαθεί να παρουσιαστεί ως μεσολαβητής , επιμένοντας ότι σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ υποστηρίζει ορισμένες από τις αφηγήσεις της Μόσχας για τον πόλεμο.

Ακολουθούν μερικά από τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:

Ο πρέσβης υποβάθμισε τη δήλωση της Ρωσίας και της Κίνας για φιλία «χωρίς όρια» πέρυσι.

Μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Πρόεδροι Βλαντιμίρ Β. Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ υπέγραψαν κοινή δήλωση που δηλώνουν «χωρίς όρια» στη φιλία των χωρών τους. Όμως ο κ. Φου είπε ότι η Κίνα δεν ήταν στο πλευρό της Ρωσίας στον πόλεμο και ότι ορισμένοι άνθρωποι «εσκεμμένα παρερμηνεύουν αυτό επειδή υπάρχει η λεγόμενη φιλία ή σχέση «χωρίς όρια».

Πρόσθεσε: «Το «κανένα όριο» δεν είναι παρά ρητορική».

Ο κ. Φου είπε ότι η Κίνα δεν παρείχε στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία, ούτε αναγνώρισε τις προσπάθειές της να προσαρτήσει ουκρανικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

Το Πεκίνο δεν καταδίκασε την εισβολή, είπε, επειδή κατανοούσε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για αμυντικό πόλεμο κατά της καταπάτησης του ΝΑΤΟ και επειδή η κυβέρνησή του πιστεύει ότι «τα βαθύτερα αίτια είναι πιο περίπλοκα» από ό,τι λένε οι δυτικοί ηγέτες.

Υπερασπίστηκε το γεγονός ότι ο Σι δεν έχει τηλεφωνήσει ακόμη στον Πρόεδρο της Ουκρανίας

Επέμεινε ότι η έλλειψη κλήσης δεν είχε μεγάλη σημασία, ότι ο κ. Σι είναι πολύ απασχολημένος και ότι υπήρχαν συχνές επαφές χαμηλότερου επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών. Δυτικοί αναλυτές έχουν αντιπαραβάλει αυτή την έλλειψη επικοινωνίας με τη στενή επαφή του κ. Xi και του κ. Πούτιν, συμπεριλαμβανομένου ενός ταξιδιού του Σι στη Μόσχα τον περασμένο μήνα.

«Ξέρω ότι οι άνθρωποι είναι προσηλωμένοι στο προεδρικό κάλεσμα», είπε ο κ. Φου. «Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Σι δεν μιλάει στον Ζελένσκι δεν σημαίνει ότι η Κίνα είναι στο πλευρό της Ρωσίας στο ουκρανικό ζήτημα».

Η Κίνα δεν θα παράσχει όπλα στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία τώρα ή στο μέλλον, είπε ο πρεσβευτής.

Ο κ. Φου απέρριψε τον ισχυριμό του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος είπε τον Φεβρουάριο ότι η Κίνα σκέφτεται να παράσχει στη Ρωσία θανατηφόρα όπλα. Διέδιδε «ψέματα στην τηλεόραση» ανέφερε ο Φου για τον Μπλίνκεν

Ο πρέσβης είπε ότι μια ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυψε ασυνέπεια στην πολιτική της ΕΕ έναντι της Κίνας.

«Είχα την εντύπωση πως σαν δύο άνθρωποι να μαλώνουν μεταξύ τους», είπε ο κ. Φου. «Επομένως, αυτή η αμφιθυμία σημαίνει ότι η Ευρώπη δεν έχει διαμορφώσει μια συνεκτική πολιτική έναντι της Κίνας».

Στην ομιλία της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιέγραψε τη σχέση ΕΕ-Κίνας ως «πιο μακρινή και πιο δύσκολη» και ενέκρινε την άποψη της Κίνας ως διεκδικητικού παγκόσμιου παράγοντα που επιδιώκει να γίνει «το πιο ισχυρό έθνος του κόσμου».

Όμως ο κ. Φου χαιρέτισε τη δήλωσή της ότι η Ε.Ε θα πρέπει να «αποκλείσει» τη σχέση του με την Κίνα θέτοντας νέους βασικούς κανόνες αντί να «αποσύνδεση» ή να αποσυρθεί. «Νομίζω ότι αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα, πρέπει να της το δώσουμε», είπε.

Η Κίνα και τα κράτη της ΕΕ έχουν σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς —η Κίνα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προορισμός εξαγόμενων προϊόντων της ΕΕ το 2022 και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών στην Ε.Ε— και ο κ. Φου είπε ότι το ταξίδι αυτής της εβδομάδας θα ήταν μια ευκαιρία να επικεντρωθεί εκ νέου στα θεμελιώδη αυτής της σχέσης.

Ο κ. Φου πρότεινε ότι η Κίνα είναι ανοιχτή σε μια συμφωνία με την Ευρώπη για κυρώσεις και επενδύσεις.

Υπάρχουν εμπόδια πέρα ​​από τη στάση της Κίνας για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους και οντότητες το 2021 για τη μεταχείριση των εθνοτικών Ουιγούρων στην περιοχή Xinjiang. Το Πεκίνο απάντησε με κυρώσεις στους νομοθέτες της ΕΕ και έκτοτε η επενδυτική συμφωνία ΕΕ-Κίνας έχει παγώσει πολιτικά .

Ο κ. Φου είπε ότι ελπίζει ότι και οι δύο πλευρές θα άρουν τις κυρώσεις και θα οριστικοποιήσουν την εμπορική συμφωνία που έχει σταματήσει , γνωστή ως Συνολική Συμφωνία για τις Επενδύσεις . Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι σε ιδιωτικές συναντήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, ο κ. Φου πρότεινε ότι η Κίνα θα μπορούσε να άρει μονομερώς τις κυρώσεις της, εάν βοηθούσε να ξεμπλοκάρει τη συμφωνία και παρήγαγε μια μορφή αμοιβαίας απάντησης.

«Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις εάν πιστεύουν ότι εάν η Κίνα κάνει ένα πράγμα και εμείς θα είμαστε σε θέση να κάνουμε κάτι άλλο, ας μιλήσουμε για αυτό και θα χαρούμε να εξερευνήσουμε όλες τις λεωφόρους», είπε ο κ. Φου

Ο πρέσβης προέτρεψε την Ευρώπη να χαράξει τις δικές της πολιτικές διαφορετικές από τις ΗΠΑ σε σχέση με την Κίνα

Εκτός από την κριτική του Μπλίνκεν, ο Φου κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν άδικα να περιορίσουν την ανάπτυξη της Κίνας με το πρόσχημα των ανησυχιών για την ασφάλεια.

Είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να χαράξει τις δικές της πολιτικές και να αναπτύξει περισσότερη «στρατηγική αυτονομία», αντί να ακολουθεί το παράδειγμα της Ουάσιγκτον.

Λέγοντας αυτό, ο Φου έθεσε ένα ανοιχτό ερώτημα στους κύκλους χάραξης πολιτικής της ΕΕ: ​​εάν η Ευρώπη είχε πλησιάσει πολύ τις ΗΠΑ μετά τη βαθιά ευθυγράμμισή τους για την υποστήριξη της Ουκρανίας, και μήπως αυτό έθετε τώρα τον κίνδυνο να μην ενεργήσει η Ευρώπη για τα δικά της συμφέροντα έναντι έναντι της Κίνας;

Αυτή η ερώτηση είναι το φόντο της επίσκεψης του κ. Μακρόν, όπως και στην επίσκεψη του καγκελαρίου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, τον Νοέμβριο, με αμφότερους να συνοδεύονται από επιχειρηματίες πρόθυμους να συνεχίσουν να κάνουν συμφωνίες με την Κίνα.

«Η ΕΕ ισχυρίζεται ότι είναι ένα μεγάλο κέντρο, ένα κέντρο ισχύος στον κόσμο, ένα ανεξάρτητο κέντρο ισχύος στον κόσμο, όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και η Κίνα», είπε ο κ. Φου. «Γιατί λοιπόν πρέπει να ακούει συνεχώς τις Ηνωμένες Πολιτείες;»

(πηγή: nytimes)

ViaDiplomacy Newsroom