Κινέζος αξιωματούχος καταδικάστηκε στις ΗΠΑ για οικονομική κατασκοπεία
Ένας Κινέζος πράκτορας πληροφοριών καταδικάστηκε για οικονομική κατασκοπεία χθες από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στις ΗΠΑ, με τις κατηγορίες για απόπειρα κλοπής τεχνολογίας από αμερικανικές και γαλλικές αεροδιαστημικές εταιρείες, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο Σου Γιανζούν, αξιωματούχος στην επαρχία Τσιανγκσού της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών που υπάγεται στο υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο στο Σινσινάτι για τις κατηγορίες της συνέργειας και της απόπειρας οικονομικής κατασκοπείας, καθώς και για τρεις κατηγορίες για κλοπή εμπορικών μυστικών.
Κάθε μία από τις δύο κατηγορίες οικονομικής κατασκοπείας επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 15 έτη, ενώ κάθε μία από τις άλλες τρεις τιμωρείται με 10 χρόνια κάθειρξη.
Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τον Σου Γιανζούν ότι, από το 2013, επιδίωκε να συλλέξει για λογαριασμό της Κίνας πληροφορίες για πολυάριθμες αεροναυπηγικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής General Electric Aviation και της γαλλικής Safran, η οποία συνεργάστηκε με την GE για την ανάπτυξη ενός κινητήρα.
Το σχέδιο του πράκτορα του κινεζικού υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας ήταν να εντόπιζε ειδικούς που εργάζονταν σε αυτές τις εταιρείες και να τους προσέλκυε στην Κίνα με το πρόσχημα των πανεπιστημιακών συνεδρίων, πληρώνοντάς τους το κόστος του ταξιδιού.
Ο Σου συνελήφθη το 2018 στο Βέλγιο, όταν πιθανώς στο πλαίσιο μιας επιχείρησης αντικατασκοπείας ταξίδεψε εκεί νομίζοντας ότι θα συναντήσει έναν υπάλληλο της GE.
Εκδόθηκε την ίδια χρονιά στις ΗΠΑ.
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τότε κατονόμασε 10 ακόμη άλλους κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένων δύο κατώτερης βαθμίδας αξιωματούχους, που εργάζονταν υπό την εποπτεία του Σου, καθώς και έξι χάκερ που συνεργάζονταν μαζί τους και δύο άνδρες που εργάζονταν για την Safran.
Κανένας από τους άλλους 10 κατηγορούμενους δεν συνελήφθη.
Τα κατηγορητήρια του υπουργείου Δικαιοσύνης περιείχαν λεπτομερή περιγραφή λειτουργιών που συνδύαζαν τη χρήση ιών υπολογιστών και ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) για διείσδυση σε υπολογιστές-στόχους και εξαγωγή δεδομένων που σχετίζονται με κινητήρες και τα μέρη τους.
Το υπουργείο τόνισε επίσης ότι μια αεροδιαστημική εταιρεία που ελέγχεται από το Πεκίνο προσπάθησε να αναπτύξει έναν κινητήρα παρόμοιο με αυτόν της GE, για χρήση σε ένα αεροσκάφος που σχεδίαζε η Κίνα.
Το Πεκίνο απέρριψε τις κατηγορίες το Πεκίνο. «Αερολογίες», απάντησε μονολεκτικά ένας εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας το 2018.