Κινεζικό Occupied στην Ελλάδα; Οι αμφισβητίες του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ζήτησαν πληροφορίες για το Δίκαιο της Θάλασσας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι (Wang Yi), αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ζήτημα της κινεζικής νομοθεσίας σχετικά με την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Νότιο Σινική Θάλασσα, τονίζοντας τη σημασία που η Ελλάδα, ως ναυτική χώρα, αποδίδει στο σημείο αυτό και ζήτησε να πληροφορηθεί περισσότερες λεπτομέρειες, τόνισαν διπλωματικές πηγές.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών στην απάντησή του, τόνισε ότι η κινεζική νομοθεσία είναι συμβατή και σέβεται τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Σχετική αναφορά για το σεβασμό της εν λόγω Σύμβασης έκανε μάλιστα και κατά τις δημόσιες δηλώσεις του με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών μετά το πέρας της συνάντησης.

Η αλήθεια όμως είναι πως το Πεκίνο είναι από τους βασικούς αμφισβητίες του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Τον Ιανουάριο του 2013, όταν η Δημοκρατία των Φιλιππίνων προσέφυγε στο Δικαστήριο της Χάγης, υποστηρίζοντας ότι η Κίνα, ακολουθώντας μία στρατηγική κίνηση αιφνιδιασμού των γειτόνων της, με την απόφαση να κατασκευάσει ένα τεράστιο τεχνητό νησί σε αμφισβητούμενα ύδατα -και, συγκεκριμένα, στο αρχιπέλαγος που περιλαμβάνει τα νησιά Spratly- παραβίασε τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το Πεκίνο αμφισβήτησε τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου να αποφανθεί επί της υπόθεσης, προσπαθώντας να δυσφημίσει το έργο του ως μεροληπτικό, με το επιχείρημα ότι ένας από τους δικαστές ήταν από την περιφερειακή αντίπαλο της Κίνας, την Ιαπωνία.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.