Κινεζικές βαλλιστικές κατευθυνόμενες ρουκέτες πυροβολικού SY-400 & BP-12A αγόρασε το Κατάρ

Ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση της αποτρεπτικής του ισχύς έκανε το Κατάρ με την απόκτηση από την Κίνα αγνώστου αριθμού βαλλιστικών κατευθυνόμενων ρουκετών πυροβολικού τύπου SY-400.

Τα συστήματα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά κατά την διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης που έλαβε χώρα πρόσφατα στην πρωτεύουσα του κράτους στην Ντόχα. Το βαλλιστικό σύστημα παραγγέλθηκε από το Κατάρ μυστικά, σε ανύποπτο χρόνο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ δεν είναι γνωστό πότε τα συστήματα παραλήφθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Τα κινεζικό σύστημα μπορεί να φέρει δύο τύπους κατευθυνόμενων ρουκετών, την ρουκέτα SY-400 και την κατευθυνόμενη ρουκέτα στερεών καυσίμων BP-12A. Η πρώτη ρουκέτα έχει εμβέλεια 180 χλμ ενώ η δεύτερη ρουκέτα μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 280 χλμ.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον φυσικά παρουσιάζει η δεύτερη ρουκέτα η BP-12A η οποία φέρει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας βάρους 480 κιλών και κατευθύνεται προς το στόχο με την χρήση συστήματος INS και δορυφορικής πλοήγησης.

Και οι δύο ρουκέτες φέρονται επί οχήματος τύπου Wanshan 8×8 υψηλής κινητικότητας και εκτοξεύονται κάθετα χάρις στην ανακλινόμενη πλατφόρμα επί της οποίας φέρονται τα κάνιστρα εκτόξευσης.

Το σύστημα SY-400 μπορεί να φέρει διαφορετικούς συνδυασμούς οπλισμού δηλ. μπορεί να φέρει είτε δύο βλήματα τύπου BP-12A, είτε οκτώ βλήματα SY-400, ή εναλλακτικά ένα βλήμα BP-12A και τέσσερα βλήματα SY-400.

Η απόκτηση των συστημάτων αυτών από το Κατάρ στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της ότι η μικρή αυτή χώρα του Περσικού Κόλπου μπορεί να πλήξει αιφνιδιαστικά στρατηγικής σημασίας στόχους των γειτόνων της όπως οι τερματικοί σταθμοί φόρτωσης του πετρελαίου σε περίπτωση που απειληθεί στρατιωτικά.

Αυτό αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η Κίνα διατηρεί εδώ και αρκετά χρόνια στενή στρατιωτική συνεργασία με την Σαουδική Αραβία, την οποία έχει προμηθεύσει με βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς DF-3 και DF-21 ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και 2000 αντίστοιχα.

Επομένως θα άξιζε να καταγραφεί η αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας σε αυτή την πώληση επιθετικού στρατιωτικού υλικού από την Κίνα στο Κατάρ.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.