Κίνδυνος πολέμου ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν – Ο ρόλος της Ενέργειας

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Παρσινιάν δήλωσε σήμερα το πρωί πως το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε σε οικισμούς στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κάλεσε τον πληθυσμό της διαφιλονικούμενης περιοχής να σπεύσει στα καταφύγια.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε πως τα στρατεύματά του κατέρριψαν δύο ελικόπτερα και τρία μη επανδρωμένα αεροπλάνα του Αζερμπαϊτζάν σε απάντηση στην επίθεση, για την οποία γνωστοποίησε ότι άρχισε στις 07:10 (ώρα Ελλάδας) και είχε στόχο οικισμούς αμάχων, περιλαμβανομένης της περιφερειακής πρωτεύουσας Στεπανακέρτ.

«Η απάντησή μας θα είναι αναλογική και η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν φέρει την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση», αναφέρει σε δήλωσή του το αρμενικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, από την πλευρά του, ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση κατά μήκος της «γραμμής επαφής», μιας ναρκοθετημένης περιοχής που χωρίζει τις υποστηριζόμενες από την Αρμενία δυνάμεις από τα αζερινά στρατεύματα στην περιοχή, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Μεγάλες μετακινήσεις στρατευμάτων και από τις δύο πλευρές και συγκρούσεις ευρείας κλίμακας

Όσο οι ώρες περνούν έρχονται στην δημοσιότητα βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν ότι οι δύο χώρες οδεύουν σε έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας. Και από τις δύο πλευρές αποδεσμεύτηκαν βίντεο που δείχνουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και άρματα μάχης να καταστρέφονται.

Σε ένα από αυτά, δύο άρματα Τ-72 του Αζερμπαϊτζάν καταστρέφονται από αντιαρματικά όπλα των δυνάμεων της Αρμενίας

Ο ρόλος της Ενέργειας στην σύγκρουση

Τις προηγούμενες ημέρες, η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζαν SOCAR σταμάτησε να προμηθεύεται Ρωσικό πετρέλαιο για τον διυλιστήριο της Σμύρνης στην Τουρκία, το οποίο διαχειρίζεται το 1/4 των αναγκών της χώρας. Επίσης, τον Ιούλιο για πρώτη φορά το Αζερμπαϊτζάν ήταν ο κορυφαίος προορισμός εισαγωγής φυσικού αερίου της Τουρκίας, προμηθεύοντας 1,09 bcm φυσικού αερίου, ενώ η Ρωσία και το Ιράν ακολούθησαν με 843 και 664 mcm αντίστοιχα. Οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Τουρκίας από το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 21,5% και 9,5%, ενώ ο όγκος των ρωσικών εισαγωγών μειώθηκε κατά 28,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους Σημαντικό είναι πως και τον Ιούλιο η Τουρκία εισήγαγε 2,6 bcm φυσικού αερίου μέσω αγωγών, ενώ 509 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) αγοράστηκαν ως ΥΦΑ, μια πηγή που η Άγκυρα έχει ανάγκη για να απεξαρτηθεί από το Ρωσικό φυσικό αέριο.

Πριν λίγους μήνες, το «V» σε άρθρο με τίτλο «Η Ρωσία «πνίγει» την Τουρκία με ενεργειακούς πολέμους – Νέα κρίση ο πόλεμος Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν» ανέφερε «οι δύο αυτοί αγωγοί, TANAP-BTC, είναι ο νέος στόχος της Ρωσίας μέσω του κρίσης που ξέσπασε ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζαν. Η κρίση στην περιοχή ξεκίνησε ακριβώς μετά της κυρώσεις των ΗΠΑ στον αγωγό Turkstream και ήταν ένα σαφέστατο μήνυμα της Μόσχας ότι δεν θα μείνουν αδρανείς ούτε σε αυτή την περιοχή.

Οι αγωγοί TANAP και BTC ξεκινούν από το Αζερπαϊτζάν, εισέρχονται στην Γεωργία και από εκεί καταλήγουν στην Τουρκία παρακάπτοντας την Αρμενία. Κατά τις διαπραγματεύσεις και των δύο αγωγών, τόσο η Τουρκία όσο και το Αζερμπαϊτζάν απαίτησαν η Αρμενία να μείνει εκτός της διαδρομής που θα ήταν και πιο οικονομική διαδρομή, θάβοντας μια για πάντα οποιαδήποτε προσέγγιση των τριών χωρών. Μάλιστα Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζαν Ιλχάμ Αλίγιεφ είχε δήλωσει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, «εάν πετύχουμε με αυτό το έργο, οι Αρμένιοι θα καταλήξουν σε πλήρη απομόνωση, κάτι που θα δημιουργούσε ένα επιπλέον πρόβλημα για το μέλλον τους, το ήδη ζοφερό μέλλον τους».

Στο σημείο που οι αγωγοί παρακάμπτουν την Αρμενία και εισέρχονται στην Γεωργία, το Τοβούζ, προκλήθηκαν οι πρόσφατες συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο άκουσμα των συγκρούσεων το μυαλό όλων πήγε στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζαν δεν ανταπέδωσαν με ευρείες επιχειρήσεις στις επιθέσεις. Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στην περιοχή Τοβούζ, θα ανάγκαζε το Μπακού να διακόψει την ροή στους αγωγούς.

Διαβάστε αναλυτικά το συγκεκριμένο άρθρο εδώ

Συγγραφέας: Γιώργος Ούτσης

Συγγραφέας