Κίνα και Πορτογαλία ενισχύουν τις οικονομικές σχέσεις τους
Τα τελευταία χρόνια οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Πορτογαλίας – Κίνας βαίνουν ενισχυόμενες, με την Κίνα να αποτελεί για την Πορτογαλία στρατηγικό στόχο για τις εξαγωγές της, αλλά και σημαντική πηγή προσέλκυσης επενδύσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας Πορτογαλίας, το 2014 οι εξαγωγές πορτογαλικών αγαθών στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 27,5% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος, ανερχόμενες από 657,7 σε 838,9εκ.ευρώ. Ανωτέρω επίδοση έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της Κίνας σε 10ο πελάτη των πορτογαλικών εξαγωγών (έναντι της 12ης θέσης που κατείχε το 2013 και 21ης το 2010), ξεπερνώντας την Βραζιλία. Υπενθυμίζεται δε ότι την ίδια περίοδο οι πορτογαλικές εξαγωγές συνολικά αυξήθηκαν μόνον κατά 1,9%.
Αύξηση αλλά σε μικρότερο ποσοστό κατέγραψαν και οι εισαγωγές της Πορτογαλίας από την Κίνα, ανερχόμενες σε 1,6δις ευρώ (+16,5%). Το ήμισυ των πορτογαλικών εξαγωγών της στην Κίνα αφορά αυτοκίνητα και μέρη/εξαρτήματα αυτών (53,4%), κατηγορία που εμφανίζει ραγδαία δυναμική, με αύξηση των εξαγωγών το 2014 κατά 62% στον επιμέρους κλάδο των επιβατηγών αυτοκινήτων. Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία περιλαμβάνει βιομηχανικές προμήθειες (35%) και ακολουθούν εξαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών (6,5%), τροφίμων-ποτών (1,8%) και άλλων καταναλωτικών αγαθών (3,18%).
Υπογραμμίζεται ότι το ποσοστό κάλυψης εισαγωγών αγαθών από εξαγωγές διπλασιάσθηκε κατά την τελευταία τριετία και ανήλθε το 2014 σε 52,5%, έναντι 26% το 2011 και 14,8% το 2010.
Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της βρετανικής εταιρείας συμβούλων Rhodium, η Πορτογαλία κατατάσσεται, σε βάθος δεκαετίας, στην τέταρτη θέση ως ευρωπαϊκός προορισμός των κινεζικών επενδύσεων, μπροστά από πολύ μεγαλύτερες οικονομίες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Σύμφωνα με εν λόγω μελέτη, μόνο το 2014 οι κινεζικές επενδύσεις στην Πορτογαλία ανήλθαν σε 2δις USD, ενώ συνολικά εκτιμάται ότι κυμαίνονται σε 7-10διςUSD. Εξάλλου, το 81% των χρυσών θεωρήσεων (golden visa) σε αλλοδαπούς για επενδύσεις σε ακίνητα ή για δημιουργία θέσεων εργασίας έχει χορηγηθεί σε Κινέζους υπηκόους, ενώ ακολουθεί η Βραζιλία με ποσοστό 3%.
Παράλληλα, κινεζικές εταιρείες εμφανίζονται τα τελευταία ιδιαίτερα δραστήριες στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της πορτογαλικής κυβέρνησης, με εξαγορά συμμετοχών στην Energias de Portugal-EDP (παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας), την REN (διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου) και την Caixa Seguros (ασφαλιστική). Σημειώνεται, επίσης, ότι η Bank of China και ο Όμιλος Fosun προκρίθηκαν μεταξύ άλλων 13 υποψηφίων στην δεύτερη φάση για την εξαγορά της πορτογαλικής Novo Banco (η οποία προέκυψε μετά την κατάρρευση της Banco Espirito Santo) και αναμένεται να καταθέσουν μη δεσμευτικές προσφορές μέχρι την 20η Μαρτίου 2015. Ειδικά ο Όμιλος Fosun έχει επενδύσει την τελευταία τριετία 2,2δις ευρώ στην πορτογαλική οικονομία, με δραστηριοποίηση στον κλάδο της ενέργειας (REN), της ασφάλισης (Fidelidade) και της υγείας (ES Saude).