Κίνα και Ρωσία οι «αρχιτέκτονες» της νέας κρίσης στα Βαλκάνια
«Προτρέπουμε τη Ρωσία να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια. Βλέπουμε τακτικά τη Ρωσία να κάνει το αντίθετο. Το ΝΑΤΟ εργάζεται για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή. Οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση στις εγχώριες δημοκρατικές διαδικασίες είναι απαράδεκτη.»
Αυτό ανέφερε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ πριν λίγες ημέρες στο CNN το οποίο όμως δεν απαντά τι πράξει η Συμμαχία αν οι Σερβοι της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης προχωρήσουν στα σχέδια τους. Ο Σέρβος Μίλοραντ Ντόντικ, μέλος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η οποία εναλλάσσεται κάθε οκτώ μήνες μεταξύ ενός Βόσνιου, ενός Σέρβου και ενός Κροάτη, απειλεί εδώ και 15 χρόνια τη Δημοκρατία Σέρπσκα με απόσχιση. Τον περασμένο μήνα, έκανε σημαντικά βήματα προς μια τέτοια κίνηση, ανακοινώνοντας ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα θα αποχωρήσει από βασικούς κρατικούς θεσμούς για να επιτύχει πλήρη αυτονομία εντός της χώρας, κατά παράβαση των ειρηνευτικών συμφωνιών του 1995.
Η κρίση ξεκίνησε τον Ιούλιο όταν ο Αυστριακός Βαλεντίν Ιντζκο, ο τότε ύπατος εκπρόσωπος που επέβλεπε την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας, απαγόρευσε την άρνηση της γενοκτονίας και καθιέρωσε εγκλήματα πολέμου, καθώς και την εξύμνηση των εγκληματιών πολέμου. Οι Σέρβοι εκπρόσωποι αντέδρασαν μποϊκοτάροντας τους κεντρικούς θεσμούς του κράτους, ενώ ο Μίλοραντ Ντόντικ ανακοίνωσε ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα θα κινηθεί προς τη συγκρότηση του δικού της Σερβοβόσνιου στρατού, μετά την αποχώρηση από τις κοινές ένοπλες δυνάμεις της Βοσνίας
Η Δημοκρατία Σέρπσκα, μαζί με τους συμμάχους της Κίνας και της Ρωσίας, δεν αναγνωρίζουν το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου και έχουν ζητήσει εδώ και καιρό να κλείσει.
Την Τετάρτη, ο σημερινός Ύπατος Εκπρόσωπος Κρίστιαν Σμιτ υπέβαλε έκθεση σε ξένες αποστολές στα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποιώντας ότι η ειρηνευτική συμφωνία κινδυνεύει να διαλυθεί και ότι «οι προοπτικές περαιτέρω διχασμού και σύγκρουσης είναι πολύ πραγματικές» εάν ο Μίλοραντ Ντόντικ δημιουργούσε ξεχωριστό σερβικό στρατό.
Οι ενέργειες του Ντόντικ «ισοδυναμούν με απόσχιση χωρίς να το διακηρύξουν», είπε, προσθέτοντας ότι η Βοσνία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή από το τέλος του πολέμου, εάν η διεθνής κοινότητα δεν παρέμβει για να περιορίσει τις αποσχιστικές απειλές.
Από την πλευρά τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν ανακοινώσεις καλώντας «όλους τους πολιτικούς παράγοντες» και «όλα τα κόμματα» να εγκαταλείψουν τη διχαστική και αποσχιστική ρητορική και να σεβαστούν τους κρατικούς θεσμούς, εξοργίζοντας τους επικριτές που επιμένουν ότι μόνο η μία πλευρά παραβιάζει τις συμφωνίες.
Μια κλιμάκωση της βίας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη θα φέρει μια καταστροφική σύγκρουση στα σύνορα του ΝΑΤΟ, σε Μαυροβούνιο και Κροατία. Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να δράσει δυναμικά καθώς οι χώρες αυτές δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια σύγκρουση που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και τα κινεζικά κεφάλαια.