Κιλιτσντάρογλου στη «Ναυτεμπορική»: «Ο σεισμός έδειξε πόσο αλληλένδετη είναι η μοίρα Ελλάδας και Τουρκίας
«Επιθυμούμε να αναβιώσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες, αλλά και να βελτιώσουμε τα νομικά και ρυθμιστικά πρότυπα καθώς και να εισαγάγουμε σταθερότητα, αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση στις σχέσεις μας» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την ΕΕ και ιδιαίτερα την Ελλάδα, διαμήνυσε ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας και προεδρικός υποψήφιος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» 10 ημέρες πριν από τις τουρκικές εκλογές.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου έδειξε για άλλη μια φορά πόσο αλληλένδετες είναι οι μοίρες μας ως Ελλάδας και Τουρκίας».
Αναφερθείς στην εξωτερική πολιτική, δεσμεύθηκε για την επιστροφή του δόγματος «ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο». Όπως εξήγησε, αυτό το αξίωμα σημαίνει ότι η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία της χώρας μας εξαρτάται από τις εξελίξεις στη γειτονιά καθώς και στον κόσμο, ευρύτερα.
Επίσης, προέταξε την ανάγκη συνεργασίας με τις χώρες της Μεσογειακής Ένωσης, κάνοντας λόγο για μια νέα εποχή συνεργασίας. «Θα συνεργαστούμε για το νερό, για την ειρήνη. Πρέπει να συνεργαστούμε. Γνωρίζω ότι οι Έλληνες αδελφοί και αδελφές μου έχουν αισθανθεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πιο ζεστά καλοκαίρια, όλο και περισσότερες πυρκαγιές, αλλάζουν τα πάντα. Το αισθανόμαστε και εδώ στην άλλη όχθη του Αιγαίου. Αυτά τα προβλήματα θα επιδεινώνονται περισσότερο όσο περνάει ο καιρός εάν δεν ενεργήσουμε αμέσως» δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Σε ό,τι αφορά στις προσεχείς τουρκικές εκλογές της 14ης Μαΐου, ο κύριος αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη του. «Θα νικήσουμε ένα αυταρχικό καθεστώς με δημοκρατικά μέσα» και ότι η άνοιξη θα έρθει σε κάθε πτυχή της ζωής και στη ζωή κάθε πολίτη, υπογράμμισε.
Δίνοντας το στίγμα των προτεραιοτήτων του, προέταξε πέντε βασικά σημεία: Δημοκρατία, εκπαίδευση, εξωτερική πολιτική, οικονομία και κοινωνική ειρήνη. Ειδικότερα, απαρίθμησε την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, που δεν κάνει διακρίσεις βάσει ιδεολογίας, θρησκείας, γλώσσας, φυλής, φύλου ή ταυτότητας, να μπει ένα τέλος στην οικονομική κρίση, την εξάλειψη της διαφθοράς, την προσέγγιση αρχών στην εξωτερική πολιτική.
Ερωτηθείς, μεταξύ άλλων, για το μεταναστευτικό, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απάντησε ότι εάν έρθει στην εξουσία η Τουρκία θα σταματήσει κάθε παράνομη είσοδο στη χώρα, σημειώνοντας πως η ασφάλεια των συνόρων μας θα είναι προτεραιότητα.