Κικίλιας-Κουμουτσάκος: Άμυνα και εξωτερική πολιτική στην εποχή της μεγάλης αβεβαιότητας
Εκδήλωση με θέμα «Άμυνα και Εξωτερική Πολιτική στην εποχή της μεγάλης αβεβαιότητας» διοργάνωσαν από κοινού σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο Βασίλης Κικίλιας και ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
Αναπτύσσοντας το θέμα «Το υπουργείο Άμυνας στον 21ο αιώνα, ο κ. Κικίλιας, ως αρμόδιος τομεάρχης τόνισε πως η ΝΔ «είναι η κατεξοχήν πατριωτική παράταξη της χώρας που έχει ως πρώτη προτεραιότητα την φύλαξη των συνόρων, την ασφάλεια των πολιτών και την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας», υπογραμμίζοντας ότι «η ιστορία, η παράδοση και οι αγώνες των προγόνων μας, αποτελούν παράσημο για το έθνος και πυξίδα για το μέλλον».
Ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, σημείωσε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την ειρήνη και για αυτό το λόγο οφείλει να έχει σύγχρονες, ισχυρές, αξιόπιστες και με υψηλό φρόνημα Ένοπλες Δυνάμεις». «Η ΝΔ στηρίζει τους 150.000 άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων και ο ελληνικός λαούς τους εμπιστεύεται πιο πολύ από κάθε θεσμό» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κικίλιας, ανέπτυξε την πλατφόρμα του για το πώς θα περάσει το υπουργείο Άμυνας στον 21ο αιώνα, αναδεικνύοντας τη χρήση των νέων τεχνολογιών προς το σκοπό αυτό. «Τίθεται πλέον ως επιβεβλημένη η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην Άμυνα και την Ασφάλεια» είπε αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην τεχνολογία 3D printing, τα UAV’s-Drones και τη τεχνητή νοημοσύνη» δήλωσε, προσθέτοντας πως «η χώρα διέπεται από ισχύ και συμφέρον και αυτό οφείλει να υπηρετεί κάθε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αυτό ακριβώς θα κάνει η ΝΔ αύριο ως κυβέρνηση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, στην ομιλία του με θέμα «Να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι περήφανη», αναφέρθηκε στο μέλλον, στις μεγάλες γεωπολιτικές δυνατότητες της Ελλάδας αλλά και στους ρόλους που μπορεί να διεκδικήσει και να πραγματοποιήσει ενισχύοντας την γεωστρατηγική της αξία και το περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές κύρος της.
Όπως είπε, σκοπός της ΝΔ είναι να γίνει η Ελλάδα και πάλι περήφανη σε μία περιοχή στην οποία, «η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα. Η μόνη ασφαλής πρόβλεψη είναι η αδυναμία για ασφαλείς προβλέψεις» αναφερόμενος στις μεταβολές που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή με την αποδυνάμωση του ρόλου της Ευρώπης.
Μιλώντας για τον ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος εξέφρασε την εκτίμηση πως τα τελευταία χρόνια μεταλλάσσεται και σε μια σταδιακά αποδυτικοποιούμενη χώρα, καθώς αποκλίνει από σοβαρές, στρατηγικές επιλογές της Ατλαντικής Συμμαχίας και της ΕΕ, ενώ έκανε λόγο και για παραβατικότητα και προκλητικότητά των ενεργειών της, τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία έχει γίνει σχεδόν καθημερινή πρακτική.
Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως η γεωστρατηγική αξία και βαρύτητα της Ελλάδας είναι σήμερα αναβαθμισμένη. «Η Ελλάδα έχει αποκτήσει μια γεωπολιτική προστιθέμενη αξία που της δίνει τη δυνατότητα να ασκήσει ρόλο κομβικού κράτους στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
Είναι ένα σημείο σταθερότητας σε ένα κύκλο αστάθειας. Και αυτό δε συμβαίνει σήμερα, όπως επιδιώκει να παρουσιάσει η κυβέρνηση, αλλά τα τελευταία 45 χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά. Μιλώντας για την «τρισυπόστατη» ευρωπαϊκή, βαλκανική και μεσογειακή φυσιογνωμία της Ελλάδας, την οποία δεν την έχει κανένα άλλο κράτος της περιοχής μας, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ χαρακτήρισε την Ελλάδα ως σταθερό, αναπόσπαστο, τμήμα του δυτικού κόσμου.
Ο κ. Κουμουτσάκος στην ομιλία του μίλησε για τις στενές σχέσεις της Ελλάδας με ΗΠΑ και το Ισραήλ, τον σημαντικό της ρόλο στο «ενεργειακό σταυροδρόμι» αλλά και τη δυναμική που της προσδίδει ο τομέας της ναυτιλίας. Παράλληλα μίλησε για το ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα μας σε μία ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία με συμμετοχή μετριοπαθών αραβικών χωρών της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Ιορδανία.
Καταλήγοντας ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως «η Ελλάδα έχει το γεωπολιτικό κεφάλαιο για να είναι και να διεκδικήσει με αξιώσεις το ρόλο του κομβικού κράτους σε μια περιοχή που μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε με έναν όρο που εισήγαγε πρόσφατα στην γεωστρατηγική συζήτηση της Δύσης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο W. Mitchel: the “Unquiet Frontier”. Κλείνοντας την ομιλία του, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια νέα αντίληψη διακυβέρνησης και εξωτερικής πολιτικής που δεν θα διαχειρίζεται απλώς τη συγκυρία, αλλά θα θέτει και θα υπηρετεί μακροπρόθεσμους εθνικούς στόχους.
«Θεμελιώδης προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα. Και την ευκαιρία θα την έχει σύντομα, στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Για να ξεφύγει από τη σημερινή παρακμή και μοιρολατρία, και να χαράξει ένα νέο αύριο για την πατρίδα μας» τόνισε.