KEMENT : Ένα άγνωστο πρόγραμμα ζεύξης δεδομένων που αυξάνει την αποτελεσματικότητα των Τουρκικών πυραύλων (Video)
Τα τουρκικά προγράμματα ανάπτυξης πυραύλων μακρού πλήγματος του αεροεκτοξευόμενου SOM και του αντιπλοικού ATMACA είναι λίγο πολύ γνωστά. Αυτό όμως το πρόγραμμα που είναι σχεδόν άγνωστο είναι το αναπτυξιακό πρόγραμμα KEMENT το οποίο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2014 με την ανάθεση στις εταιρείες Meteksan Savunma, Roketsan και του ερευνητικού ιδρύματος TÜBİTAK Sage συμβολαίου ύψους 26,5 εκατ. δολαρίων από το Τουρκικό Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις με την πρώτη να έχει διάρκεια 38 μήνες. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή ενός συστήματος ασφαλούς ζεύξης δεδομένων το οποίο θα έχει δραστική εμβέλεια 250 χλμ και θα μπορεί να αξιοποιείται από αεροσκάφη, ελικόπτερα, πλοία και χερσαία συστήματα που φέρουν πυραύλους μεγάλης εμβέλειας όπως ο αεροεκτοξευόμενος SOM και ο αντιπλοικός ATMACA.
Το ασφαλές σε υποκλοπές και παρεμβολές, κρύπτο σύστημα ζεύξης δεδομένων KEMENT μπορεί να μεταβάλει την εκπεμπόμενη ισχύ ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες και την πλατφόρμα που θα φέρει το τερματικό σύστημα.
Το σύστημα KEMENT θα λειτουργεί σύμφωνα με τις ΝΑΤΟικές προδιαγραφές και θα μπορεί να ολοκληρωθεί στο υπάρχων τουρκικό σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου με την ελάχιστη δραστική εμβέλεια του να φτάνει τα 250 χλμ.
Το σύστημα αποσκοπεί στην επαύξηση της αποτελεσματικότητας των δύο προαναφερθέντων βλημάτων αφού θα επιτρέπει την χρήση του εντός ενός ολοκληρωμένου πλέγματος συλλογής πληροφοριών στοχοποίησης διοίκησης-ελέγχου και παρέμβασης των χειριστών στα βλήματα ακόμη και κατά την τελική φάση της πτήσης τους προς το στόχο, με βάση τα νεώτερα δεδομένα που θα είναι διαθέσιμα εκείνη την στιγμή.
Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Δικτυοκεντρικού Συστήματος Μετάδοσης Δεδομένων Πυρομαχικών (MVAS), το οποίο μπορεί να μεταδώσει πίσω στον χειριστή του οπλικού συστήματος ζωντανή εικόνα του στόχου και να υποστηρίξει την μετάδοση 512kbps δεδομένων κατά την τελική φάση της πτήσης του βλήματος προς τον στόχο αποτελεί σημαντικό τμήμα της αρχιτεκτονικής των τουρκικών πυραυλικών συστημάτων μακρού πλήγματος SOM και ATMACA.
Η πρώτη φάση της ανάπτυξης του προγράμματος KEMENT περιλαμβάνει τα υποπρογράμματα KEMENT-S και KEMENT-A. Το KEMENT-S αφορά την ανάπτυξη και κατασκευή 2 τερματικών συσκευών MVAS για τον πύραυλο SOM (MST) και δύο τερματικών σταθμών (MHT) που θα εξοπλίσουν τα μαχητικά F-16.
Το υποπρόγραμμα KEMENT-A αφορά την ανάπτυξη του αντίστοιχου τερματικού σταθμού για τον πύραυλο ATMACA, ενός σταθμού για το πλοίο φορέα του πυραύλου και ένα σύστημα αναμετάδοσης δεδομένων για τον συγκεκριμένο πύραυλο. Όσον αφορά την κατανομή του αναπτυξιακού έργου η Meteksan έχει αναλάβει την σχεδίαση και ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής του δικτυοκεντρικού συστήματος, της κεραίας, του modem και της ραδιοζεύξης.
Η εταιρεία MilSOFT έχει αναλάβει την ανάπτυξη του λογισμικού του επεξεργαστή του συστήματος ζεύξης δεδομένων (DLP), το ερευνητικό ίδρυμα TÜBİTAK UEKAE το σύστημα κρυπτογράφησης, και την ολοκλήρωση του τερματικού σταθμού στο αεροσκάφος F-16 σε συνεργασία με το ίδρυμα TÜBİTAK Sage την εταιρεία Roketsan και την 1η Διοίκηση Συντήρησης και Υποστήριξης της Τουρκικής Αεροπορίας. Μετά την ολοκλήρωση της 1ης Φάσης αυτό το έτος το Τουρκικό Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας θα εξουσιοδοτήσει την κοινοπραξία να προχωρήσει στην υλοποίηση της 2ης Φάσης Ανάπτυξης του προγράμματος KEMENT.