Και πάλι ο Θάνος Ντόκος έχει δίκιο

«Στο πλαίσιο αυτό, δημόσιες αμφισβητήσεις ως προς το συνοριακό καθεστώς ή τα κυριαρχικά δικαιώματα δηλητηριάζουν το κλίμα, περιορίζουν το περιθώριο κινήσεων και τελικά βλάπτουν τις προσπάθειες πλήρους ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επίσης, ακραία μαξιμαλιστικές θέσεις περί θαλασσίων ζωνών και μηδενικής επιρροής νήσων, συνοδευόμενες από χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας» και σκληρές δηλώσεις ασφαλώς δεν βοηθούν. Τέλος, διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων, με μια χώρα που δυστυχώς βρίσκεται στη σημερινή κατάσταση της Λιβύης, ερμηνεύονται από την ελληνική πλευρά ως εχθρική ενέργεια.»

Το παραπάνω είναι απόσπασμα από την συνέντευξη του αναπληρωτή Σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας Θάνου Ντόκου, τον Νοέμβριο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι επιθέσεις που δέχτηκε από το σύνολο σχολιαστών, αρθρογράφων αλλά και μέσων που αναζητούσαν ακροαματικότητα και clicks, ήταν απίστευτη. Κατηγορήθηκε ότι προωθεί ατζέντα συνεκμετάλλευσης και γενικά μια υποχωρητική στάση.

Εκείνη την συνέντευξη την πήρα κομμάτι κομμάτι και προσπάθησα να δω που ακριβώς έκανε τα λάθη ο Θάνος Ντόκος. Στο άρθρο εκείνο “Ψάχνουμε πραγματικά να δούμε γιατί όλοι αντέδρασαν στην συνέντευξη του Θάνου Ντόκου” σημείωνα επίσης, “στις απαντήσεις που έδωσε ο Θάνος Ντόκος χρησιμοποίησε φράσεις όπως «Η Ελλάδα ασφαλώς θα προτιμούσε μια αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών, αλλά είναι έτοιμη να συνεχίσει να σηκώνει το απαραίτητο βάρος για τη διατήρηση μιας αποτελεσματικής αποτρεπτικής ικανότητας» 

Πριν λίγες ώρες ο Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας σε συνέντευξη του έκανε το “λάθος” να εξηγήσει τι εννοούσε σε εκείνη την συνέντευξη, και το “λάθος” ήταν πως έβαλε μέσα την λέξη συνεκμετάλλευση. Οι διαμορφωτές τίτλων για κλικ ήταν έτοιμοι, έβαλαν τίτλο “Ο Θάνος Ντόκος μίλησε ξανά για συνεκμετάλλευση” και το Ελληνικό διαδίκτυο έκανε την δουλειά του.

Τι ανέφερε ο Θάνος Ντόκος και πιο ξεκάθαρος δεν γινόταν, «εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή (το πιο πιθανόν) στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών (περίπτωση Κατάρ-Ιράν), εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα» 

Ο Θάνος Ντόκος λοιπόν δεν μιλάει ουσιαστικά για συνεκμετάλλευση αλλά συνδιαχείριση. Το πρώτο μπορούν και το κάνουν μόνο εταιρείες, και οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες διαχρονικά για τις αρνητικές εξελίξεις μπορούν να ελεγχθούν με συγκεκριμένους τρόπους.

Τέλος, η φράση του «με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα»  δεν έχει άλλη ερμηνεία, αυτό θα μπορούσε να γίνει μετά την ανακήρυξη ΑΟΖ.

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Θάνου Ντόκου, θα έχει υποκύψει στα clicks των sites και στους σχολιαστές και αρθρογράφους που ψάχνουν ρόλο μέσα από την ένταση στα κείμενα τους και τις 2λεπτες παρεμβάσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα

ViaDiplomacy Newsroom