Και η Ιαπωνία μπαίνει στο ενεργειακό παιχνίδι της Κύπρου
του Χρίστου Χαραλάμπους
Η Ιαπωνία, όπως ενημερώθηκε το Σίγμα διαμήνυσε και επίσημα ότι θα εγκαθιδρύσει πρεσβεία στην Κύπρο, με το ενδιαφέρον της να εστιάζεται στις υποδομές που θα χρειαστούν για το φυσικό αέριο, ενόψει και των αλλεπάλληλων γεωτρήσεων που θα γίνουν το 2018.
Πρόκειται κυριολεκτικά για μια χώρα κολοσσό με αστείρευτες πηγές χρήματος που μπορεί να οδηγήσει σε εισροή τεράστιων κεφαλαίων σε επενδύσεις. Σημαντικότατη εξέλιξη είναι και η επίσκεψη Αναστασιάδη στη Σαουδική Αραβία, ενώ όπως την χαρακτήρισε στενός συνεργάτης του Προέδρου, ίσως η πιο κρίσιμη επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη σε όλη την πενταετία της διακυβέρνησης του.
Το ταξίδι στο Ριάντ έχει κρίσιμο πολιτικό περιεχόμενο γιατί η Σαουδική Αραβία, συνεπικουρόντας τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αφήσει την ηγεμονία του ισλαμικού κόσμου στην Τουρκία. Η δε συνοδεία του Προέδρου από τον Υπουργό Άμυνας προμηνύει σημαντικές εξελίξεις, μας λέχθηκε χαρακτηριστικά σε τομείς πολιτικού ενδιαφέροντος για τη Λευκωσία.
Όπως δε πληροφορούμαστε τα τριμερή σχήματα με τις περιφερειακές δυνάμεις, αναμένουν με αγωνία το αποτέλεσμα των επαφών στη Σαουδική Αραβία που δυνητικά μπορεί να ενδυναμώσει τις συνεργασίες, ενώ έχει και τεράστια επιρροή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αν και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λεχθεί ότι η Τουρκία οδηγείται στην απομόνωση, εντούτοις διπλωματικές πηγές του Προεδρικού υποδείκνυαν πως η τοποθέτηση των ισλαμικών δυνάμεων της Ανατολικής Μεσογείου και της περιοχής του Κόλπου, όπως και οι όχι και τόσο καλές σχέσεις με το Ισραήλ, δημιουργούν ένα άξονα συμφερόντων τον οποίο με σκληρή διπλωματία και συνεχή δουλειά, μπορεί να αξιοποιήσει και η Λευκωσία.
Εν τω μεταξύ, ακινητοποιήθηκε και στοχεύει την Kαλυψώ στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο «Saipem 12000» της κοινοπραξίας ΕΝΙ – Total.Εκτός απροόπτου το τρυπάνι θα χτυπήσει τον στόχο μεταξύ 31 παραμονή πρωτοχρονιά ή πρωτοχρονιά.
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη «εκείνο που ευελπιστούμε και πιστεύω είναι και η ελπίδα, ευχή του συνόλου του κυπριακού λαού είναι να υπάρξουν τέτοια αποτελέσματα, που να βοηθήσουν στην υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών».
Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση έχει το ένα μάτι στραμμένο στις κινήσεις της Τουρκίας, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα ετοιμάζεται να στείλει εκ νέου στην περιοχή και το ερευνητικό σκάφος Barbaros.
«Αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι εταιρείες για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις σ’ αυτές τις περιοχές πρέπει να είναι για τις ίδιες ξεκάθαρο, όπως είναι και για όλο τον κόσμο ότι αυτές οι δραστηριότητες είναι καθόλα νόμιμες και είναι η καλύτερη απάντηση προς την Τουρκία είναι η ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης, πολιτική, οικονομική και ότι άλλο μπορεί οποιοσδήποτε να θεωρήσει για την Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Στη σημασία της εδώ παρουσίας του Saipem 12000 στάθηκε ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς προβάλλοντας το περιεχόμενο της επιστολής, αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη προς τον Γενικό Γραμματέα τον περασμένο Απρίλιο.
«Είναι μια στρατηγική επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας… με σαφήνεια έλεγε ότι δεν θα επιτρέψει στις ΕΝΙ και Τοτάλ να πραγματοποιήσουν την γεώτρηση στο τεμάχιο 6, το οποίο κατονόμαζε χωρίς την άδεια της Τουρκίας», επισήμανε. Θεωρεί απομακρυσμένο το ενδεχόμενο εκδήλωσης μιας μεγάλης κρίσης στην περιοχή από την Τουρκία, όχι όμως και το ενδεχόμενο εκδήλωσης μιας χαμηλής έντασης κρίσης.
«Ίσως με το ερευνητικό σκάφος Deepsea Metro ΙΙ. Πιθανόν αυτό το σκάφος να επιχειρήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και ενδεχομένως και στην Βόρεια πλευρά του οικοπέδου 6. Εκεί όπου η Τουρκία ισχυρίζεται, παράνομα βέβαια, ότι η υφαλοκρηπίδα είναι δική της. Η γεώτρηση στο τεμάχιο 6 θα διαρκέσει 35 μέρες και στη συνέχεια το γεωτρύπανο Saipem 12 χιλιάδες θα μεταβεί στο τεμάχιο 3 της ΑΟΖ, όπου θα κατεβάσει τρυπάνι στον ερευνητικό στόχο «Σουπιά».
Πηγή SigmaLive.com