Καβάλα: Η απόκτηση της «Υπόγειας Αποθήκης» από την Energean το τέλειο σενάριο για την Ελλάδα

Η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου βρίσκεται σε υπό εξάντληση κοίτασμα και το οποίο εκμεταλλεύεται η ελληνική εταιρεία Energean, η ίδια που κάνει και την εξόρυξη πετρελαίου στον Πρίνο. Η Energean το 2010 πρότεινε στο Ελληνικό δημόσιο τη μετατροπή του κοιτάσματος σε αποθήκη αερίου και το 2011 κατατέθηκε αίτηση για μετατροπή της άδειας

Ακολούθησε μια περίοδος αδράνειας από πλευράς του Δημοσίου η οποία μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα η αποθήκη να απενταχθεί από τα επιλέξιμα προς χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Έργα Κοινού Ενδιαφερόντος (PCIs). Ωστόσο το έργο επανεντάχθηκε στη λίστα των PCIs κρίνοντας ότι η αποθήκη λειτουργεί υποστηρικτικά για τα υπόλοιπα έργα (TAP, IGB)

Λίγες ημέρες πριν, τρία ενδιαφερόμενα μέρη υπέβαλαν Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου όπως ανακοίνωσε το ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.).

Εκδήλωσαν οι εξής εταιρείες: 

– CHINA MACHINERY ENGINEERING CO. LTD. (CMEC) –  MAISON GROUP  

– ENERGEAN OIL & GAS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

– ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (φάση δεσμευτικών προσφορών).

Υπενθυμίζεται ότι το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου “Νότια Καβάλα” βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου-Καβάλας, σε θαλάσσιο βάθος 52 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, περίπου 6 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Θάσου.

Η παραχώρηση θα αφορά σε χρονικό διάστημα έως και 50 έτη μετά την αδειοδότηση του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ). Η μετατροπή του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου “Νότια Καβάλα” σε ΥΑΦΑ θα πραγματοποιηθεί από τον παραχωρησιούχο εντός δεσμευτικής προθεσμίας, η οποία θα προσδιοριστεί στη σύμβαση παραχώρησης.

Η εγκατάσταση και λειτουργία της ΥΑΦΑ Νοτίου Καβάλας θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην προστασία εφοδιασμού των καταναλωτών, καθώς και στην εκπλήρωση των σχετικών με την ασφάλεια εφοδιασμού υποχρεώσεων των ηλεκτροπαραγωγών και των προμηθευτών φυσικού αερίου.

Η σημασία απόκτησης της «Υπόγειας Αποθήκης» από την Energean Gas

Τον Φεβρουάριο του 2018 στην επετειακή εκδήλωση της εταιρείας για τα 10 χρόνια παρουσίας στην Καβάλα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της  Μαθιός Ρήγας, στον χαιρετισμό του ανέφερε «πριν από 10 χρόνια ξεκινήσαμε με μία εταιρία που είχε προβλήματα, εργαζόμενους που ανησυχούσαν για τη δουλειά τους και το project του Πρίνου στο οποίο ελάχιστοι πίστεψαν. Το όραμά τους ήταν να βγάλουμε πετρέλαιο από το Ε, που ήταν ένα κοίτασμα ανεκμετάλλευτο. Σήμερα είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε τη μέρα που ξεκινάει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Ε. Σήμερα κοντά μας είναι όλη η κοινωνία της Καβάλας, οι τοπικοί άρχοντες, η εκκλησία, οι άνθρωποι που εργάζονται μαζί μας, σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο. Τα 10 χρόνια αντιμετωπίσαμε πράγματα που ο οποιοσδήποτε θα τα θεωρούσε… ανυπέρβλητα»

«Πολλοί μου έλεγαν, όταν ξεκινούσα, πως ήμουν τρελός που πάω να μπλέξω με τη γραφειοκρατία της Ελλάδας… «Πού πας να μπλέξεις με τα σωματεία και τους εργαζόμενους στην Καβάλα; Το 2013 ήταν ορόσημο, τότε όλοι εκτιμούσαν πως το βαρέλι θα φτάσει τα 200 δολάρια και ήταν υπεραισιόδοξοι και τότε εμείς πήραμε στα χέρια μας την διοίκηση της τοπικής εταιρίας. Όταν η τιμή του βαρελιού έπεσε στα… 27 δολάρια, η εταιρία όχι μόνον επιβίωσε αλλά έκανε και επενδύσεις! Αντιμετωπίσαμε όμως εκτός από την πτώση του πετρελαίου και τα capital controls, τις κλειστές τράπεζες, που πολλές επιχειρήσεις δεν επιβίωσαν. Εμείς βγήκαμε από την Ελλάδα και φέραμε την ΒΡ, έναν κολοσσό…». κατέληγε.

Όσο σκληρά και να είναι τα συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας, τα παραπάνω λόγια του Μάθιου Ρήγα αποδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι η «Υπόγειας Αποθήκης» να περάσει στα χέρια της εταιρείας που κράτησε όρθιο όχι μόνο τον Πρίνο, αλλά και την τοπική κοινωνία. Επίσης, ο Πρίνος ακόμη και σήμερα, είναι μια Στρατηγική υποδομή για την χώρα, όχι για τα ημερήσια βαρέλια, αλλά για το στίγμα που αποκτά στον κύριο ρόλο της Ενεργειακής Διαφοροποίησης της Ευρώπης.

Και είναι σημαντικό ο Στρατηγικός ρόλος του Πρίνου αλλά και της Αποθήκης, να βρίσκονται στην Ελληνική Energean η οποία έχει πλέον παγκόσμιο ρόλο στην ενέργεια. Η σημασία της «Υπόγειας Αποθήκης» φυσικού αερίου είναι τέτοια που αναβαθμίζει τον ρόλο της Καβάλας τόσο στην Στρατηγική όσο και την Τακτική.

Στην οικονομία, η «Υπόγεια Αποθήκη» θα δίνει  την δυνατότητα στην Ελλάδα να προχωρά σε ασφαλείς διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές της.\ και να διατηρεί τον έλεγχο των τιμών. Η ενεργειακή ασφάλεια δεν έχει να κάνει μόνο με το είδος, «Ενεργειακή Διαφοροποίηση», αλλά και με την ασφάλεια εφοδιασμού. Θα υπάρχουν αυτά τα Στρατηγικά αποθέματα, δημιουργώντας έτσι διασπορά της ασφάλειας ανάμεσα στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που είναι και το μόνο στρατηγικό απόθεμα που διαθέτει η Ελλάδα σήμερα. Με την δυνατότητα αποθήκευσης που φτάνουν σύμφωνα με εκτιμήσεις 1 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου, και με ετήσια κατανάλωση 4 δις κυβικά, όλοι κατανοούν την σημασία.

Η υπόγεια αποθήκη είναι σε Στρατηγικό σημείο, βρίσκεται «πάνω» και κοντά στο πέρασμα αγωγών φυσικού αερίου (Εθνικό Σύστημα, TAP, IGB). Επίσης βρίσκεται πολύ κοντά και στον τερματικό σταθμό LNG που δημιουργείται ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. 

Οι Αμερικανοί επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον για την «Υπόγεια Αποθήκη»

Το σταθερό ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα για τον ρόλο της Energean στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο καθώς και για τις δραστηριότητες στον Πρίνο επιβεβαίωσε και η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Φράνσις Φάνον, αρμόδιος για τους Eνεργειακούς Πόρου, στις εγκαταστάσεις του Κόλπου της Καβάλας. Μία επίσκεψη που είχε στο επίκεντρο το έργο της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στη Νότια Καβάλα – ενός project που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με τη συνέχιση της δραστηριότητας του τομέα των υδρογονανθράκων στον Πρίνο.

Ο κ. Φράνσις Φάνον, και ο Έλληνας Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια κ. Κώστας Φραγκογιάννης, διπλωματικά στελέχη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στελέχη του Υπ. Εξωτερικών, επισκέφθηκαν το χερσαίο εργοστάσιο επεξεργασίας υδρογονανθράκων «Σίγμα» και ενημερώθηκαν για τον τρόπο εξόρυξης και επεξεργασίας υδρογονανθράκων μέσα στις μοναδικές διεθνώς συνθήκες υψηλότατης περιεκτικότητας σε υδρόθειο. Το βάρος της ενημέρωσης είχε δοθεί στην πρόταση της Energean για την Υπόγεια Αποθήκη, την οποία παρουσίασαν ο κ. Nick Witney, Εμπορικός Διευθυντής, ο κ. Βασίλης Τσέτογλου, Διευθυντής Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος και ο κ. Κώστας Ιωαννίδης, Διευθυντής Εγκαταστάσεων στον Κόλπο της Καβάλας.

Ποιοι είναι οι Κινέζοι που διεκδικούν την Φυσική Αποθήκη

 H CMEC είναι κινεζική εταιρία έμμεσα ελεγχόμενη από το κινεζικό κράτος, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα των διεθνών τεχνικών μελετών και της εργολαβίας. Η CMEC έχει παρουσία σε 47 χώρες και περιφέρειες στην Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και την Νότια Αμερική, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις όσον αφορά τον σχεδιασμό, Μελέτη – Προμήθεια – Κατασκευή (EPC), χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση έργων. Είναι προσανατολισμένη στα ενεργειακά έργα αλλά ασχολείται μεταξύ άλλων και με έργα στους τομείς της μεταφοράς, των τηλεπικοινωνίων και της ύδρευσης. 

Η Maison είναι κινεζική εταιρία τεχνικών μελετών και εργολαβίας η οποία προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε όλο τον κύκλο ζωής ενός έργου συμπεριλαμβανομένης της μελέτης, προμήθειας, κατασκευής, διαχείρισης, λειτουργίας, και συντήρησης. Η Maison ειδικεύεται στον ενεργειακό κλάδο και συγκεκριμένα στον τομέα των υδρογονανθράκων, προσφέροντας λύσεις μεταξύ άλλων στην παραγωγή, επεξεργασία, υγροποίηση, αεριοποίηση, μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.