Καβάλα: Φυσική Αποθήκη και Λιμάνι ολοκληρώνουν τους Ενεργειακούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ

Την πρόθεση των ΗΠΑ να προβούν σε επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω της Διεθνούς Επιχείρησης Οικονομικής Ανάπτυξης (DFC) επανέλαβε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ σε πρόσφατη συνέντευξη του στην Καθημερινή

Ο Τζέφρι Πάιατ προανείγγλε επενδύσεις σε Ελευσίνα και Αλεξανδρούπολη ενώ για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες έκανε αναφορά στο Λιμάνι της Καβάλας και την Φυσική Αποθήκη. Η τελευταία είναι κρίσιμος παράγοντας τόσο για την Ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας όσο και για την συνέχιση της λειτουργίας του Πρίνου.

Διαβάστε επίσης: Ο Τζέφρι Πάιατ από την Σύρο ανακοίνωσε το ενδιαφέρον και για την Καβάλα

Στις 5 Δεκεμβρίου του 2019 ο Αμερικανός Πρέσβης είχε αναφερθεί για πρώτη φορά στο λιμάνι της Καβάλας

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει κάνει πλέον ασύμφορη την λειτουργία του Πρίνου με την Energean να είναι θέμα χρόνου να βάλει τέλος στην παραγωγή. Αυτό όμως θα ήταν μια μεγάλη “ήττα” τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους ίδιους τους Αμερικανούς.

Η Energean είναι δημιούργημα των Αμερικανών και αυτή την στιγμή είναι μια Ελληνική εταιρεία που παίζει καθοριστικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Αυτό τον ρόλο οι Αμερικανοί θέλουν να συνεχίσει να τον παίζει η εταιρεία, και η απόκτηση της Φυσικής Αποθήκης από την Energean είναι βέβαιο ότι θα “έσωζε” και τον Πρίνο.

Επίσης το λιμάνι της πόλης έχει μπει στα σχέδια τους και μαζί με αυτά με τα του Βόλου και της Αλεξανδρούπολης θα αξιοποιηθούν αφού και τα τρία έχουν άμεση πρόσβαση σε δίκτυα τα οποία οδηγούν στα Βαλκάνια και τις Βαλτικές Χώρες.

Συνεχίζουν χωρίς προβλήματα TAP – IGB – FSRU

Στην ίδια συνέντευξη ο Τζέφρι Πάιατ ανέφερε ότιη DFC έχει επίσης προτεραιότητα σε ολόκληρο το πλέγμα έργων γύρω από την Αλεξανδρούπολη, την ιδιωτικοποίηση λιμένων, το FSRU, τον υπόγειο αποθηκευτικό χώρο της Καβάλας, την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας.

Διαβάστε επίσης: Via Carpatia: Η Βόρεια Ελλάδα ενώνει Μεσόγειο και Βαλτική

Οι επενδύσεις αυτές θα συμπληρώσουν δύο έργα τα οποία είναι Στρατηγικής σημασίας, ο αγωγός TAP και ο IGB. Ο πρώτος βρίσκεται στα τελευταία στάδια κατασκευής ενώ ο IGB είναι μέσα στα χρονοδιαγράμματα.

Ενδιαφέρον έχει και η στάση των Αμερικανών στον αγωγό που θα συνδέσει την Ελλάδα, την Βόρεια Μακεδονία, το Κόσοβο και την Σερβία. Ο αγωγός αυτός στοχεύει καθαρά στην μερική απεξάρτηση της Σερβίας από το Ρωσικό φυσικό αέριο.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.