Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα έχει ρόλο και κυρίως μέλλον στα Βαλκάνια, και το υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο η Συμφωνία των Πρεσπών

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί στη μιζέρια και στην αδράνεια. Η Ελλάδα έχει ρόλο στα Βαλκάνια και κυρίως μέλλον, και η Συμφωνία των Πρεσπών το υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο». Αυτό υπογράμμισε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία και τόνισε ότι με την πολιτική που εφάρμοσε άφησε την Ελλάδα στο περιθώριο.

«Τα θέματα της εθνότητας και ταυτότητας δεν καθορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες. Δεν υπάρχει εθνότητα και ταυτότητα στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ούτε μας πέφτει λόγος να προσδιορίσουμε την ταυτότητα τους στο τι είναι. Να προσδιορίσουμε τι δεν είναι στο βαθμό που θίγει τη δική μας ιστορία, τη δική μας ταυτότητα, τον δικό μας πολιτισμό, -και αυτό έγινε στη Συνθήκη των Πρεσπών με το άρθρο 7», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε:

«Να αντιμετωπίσετε λοιπόν την ιστορία και τον ελληνικό λαό με τιμιότητα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια φοβική χώρα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί στη μιζέρια και στην αδράνεια, όπως ήταν όλα αυτά τα χρόνια η πολιτική σας. Η Ελλάδα έχει ρόλο στα Βαλκάνια, έχει ιστορία και κυρίως έχει μέλλον, και το μέλλον το υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο η Συμφωνία των Πρεσπών».

Συνεχίζοντας την κριτική του προς την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε:

«Μετά την επιτυχή ψήφιση της μπορεί πολλά να περιμένει η χώρα μας. Υπάρχουν όμως και δύο κίνδυνοι, ένας εκ των οποίων βλέπει προς το παρελθόν και ένας εκ των οποίων αφορά το μέλλον. Ο κίνδυνος για το μέλλον αφορά τον διχασμό, τον οποίο δεν τον σκέφτηκαν όσοι από την πλευρά σας υιοθέτησαν εμπρηστική φρασεολογία, φτάνοντας να μιλήσουν μέχρι για εθνική μειοδοσία. Ο άλλος κίνδυνος αφορά, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, την εργαλειοποίηση της ιστορίας».

Ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε ακόμα «για μισές αλήθειες που είπε η ΝΔ, ισχυριζόμενη ότι όταν τέθηκε εκ των υστέρων το ζήτημα του ονόματος, αντέδρασε και απέκρουσε τα θέματα για την εθνότητα και για τη γλώσσα».

«Η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι αυτή η διαπραγμάτευση γινόταν εκ μέρους σας στο πλαίσιο διπλής ονομασίας. Άλλη για το εσωτερικό και άλλη για το εξωτερικό και τις διεθνείς της σχέσεις. Άρα, πρώτη εγκατάλειψη του εντός και εκτός θα άλλαζε το όνομα της διεθνούς ονομασίας στο σύνταγμα, όμως θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν οι αναφορές στο erga omnes, στον μακεδονικό λαό, στη μακεδονική γλώσσα», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος και συμπλήρωσε:

«Όταν σας έλεγα ότι η σύνθετη ονομασία περιλάμβανε τον όρο Μακεδονία και είναι εθνική θέση άκουσα τη λέξη ψεύτης. Όχι μόνο από την Ενδιάμεση Συμφωνία που ρητά ενσωμάτωσε το όνομα Μακεδονία, αλλά και το 1993, στο πλαίσιο της πρώτης αντίδρασης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το ελληνικό κράτος στον ΟΗΕ σημείωνε την επείγουσα ανάγκη επίλυσης του και πρότεινε ως όνομα, στο πλαίσιο ενός γνήσιου συμβιβασμού, τη Σλαβομακεδονία».

Ακόμα, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για ανακρίβειες που ακούστηκαν, ενώ απαντώντας στις διαμαρτυρίες που ακούστηκαν για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για τα βιβλία της ιστορίας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κάνετε σαν να μην ξέρετε ότι και τα δύο κόμματα που είχαν την κυβερνητική ευθύνη, προέβλεψαν αντίστοιχες επιτροπές για τα βιβλία της ιστορίας με την Αλβανία και την Τουρκία».

«Όχι απλώς υπάρχει στοιχείο υποκρισίας, αλλά και άγνοιας γιατί χρειάζεται αυτή η διαδικασία, η οποία δεν είναι για να διορθωθούν τα βιβλία, αλλά για να δούμε την αντίληψη που έχει ο κάθε λαός για τον άλλο και να μπορέσει να τεθεί η ειρηνική τους συνύπαρξη σε νέα βάση», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

ViaDiplomacy Newsroom