Κατρίν Κολονά: Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και η Ρωσία πρέπει να υποχωρήσει στα σύνορά της
Το θέμα της μακροπρόθεσμης βοήθειας προς την Ουκρανία συζητήθηκε στις συνομιλίες στο Ταλίν μεταξύ της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών Κατρίν Κολόνα και της πρωθυπουργού Κάγια Κάλας, που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη.
«Η Γαλλία παρείχε στην Ουκρανία σημαντική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας βαρέων όπλων, η οποία συνέβαλε στην επιτυχία της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης. Συμφωνούμε με τη Γαλλία ότι η προτεραιότητα είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία όσο χρειαστεί. Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και η Ρωσία πρέπει να υποχωρήσει στα σύνορά της, αυτός είναι ο δρόμος για την ειρήνη», ανέφερε η Κάλλας κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
Σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί επί του παρόντος κάθε είδους εκφοβισμό – επιθέσεις στην πολιτική υποδομή της Ουκρανίας, απειλές για πυρηνική καταστροφή, μια προπαγανδιστική εκστρατεία για τη «βρώμικη βόμβα» για να εκφοβίσει τις δημοκρατικές χώρες και να καταστρέψει την ενότητά τους στην υποστήριξη της Ουκρανίας. « Η Ρωσία επιδιώκει να μας κάνει να διστάζουμε, να παραλύσει την ικανότητά μας να παίρνουμε αποφάσεις και να υποστηρίζουμε την Ουκρανία. Είναι ακόμη πιο σημαντικό να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω», τόνισε ο Εσθονός πρωθυπουργός.
Στη συνάντηση τέθηκε επίσης το θέμα της χρήσης των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας και το θέμα της ατιμωρησίας. Σύμφωνα με τον Κάλλας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να γίνει ηγέτης στη δημιουργία ενός δικαστηρίου για τη διερεύνηση εγκλημάτων.
Μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας Urmas Reinsalu, η Γαλλίδα ΥΠΕΞ σημείωσε: «Η Γαλλία πιστεύει ότι τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητα». Ωστόσο, η Γαλλία δεν είναι ακόμη έτοιμη να υποστηρίξει την ιδέα ενός ειδικού διεθνούς δικαστηρίου σχετικά με τα εγκλήματα της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Κατρίν Κολονά πιστεύει ότι οι ένοχοι μπορούν να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη μέσω των υφιστάμενων διεθνών δικαστηρίων.