Κάτι σοβαρό συμβαίνει στην Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο και την παγκόσμια ηγετική ομάδα της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer με αφορμή την απόφαση της εταιρείας να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη ένα από τα έξι ψηφιακά εργαστηριακά της κέντρα (digital hubs).
Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «η δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση» προσθέτοντας πως «η Ελλάδα μπορεί να γίνει το success story της Ευρώπης».
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την πολυεθνική βιομηχανία, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κόμβο επιχειρηματικής πρωτοβουλίας στον τομέα της τεχνολογίας της υγείας με τη δημιουργία του εργαστηρίου έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.
Παράλληλα σημείωσε την ανάγκη αξιοποίησης από την πολυεθνική εταιρεία της τεχνογνωσίας Ελλήνων επιστημόνων που εξειδικεύονται στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας έχει ταλαντούχους ανθρώπους που εργάζονται σκληρά, καλούς ακαδημαϊκούς και Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό οι οποίοι με την επιστροφή τους στην πατρίδα θα καταθέσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους. «Η χώρα μας είναι εφικτό να καταστεί κέντρο αριστείας στον τομέα κλινικών μελετών», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Έρχονται οι πρώτες προσλήψεις τον Ιανουάριο του 2020
Όπως αναφέρει το Euro2day.gr , το υψηλού επιπέδου έμψυχο υλικό, η γεωγραφική θέση της χώρας, οι προϋποθέσεις διαμόρφωσης ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, αλλά και ο Έλληνας CEO της Pfizer Άλπερτ Μπούρλα, ήταν τα κρίσιμα στοιχεία που έλαβε υπόψη ο πολυεθνικός φαρμακευτικός κολοσσός για τη δημιουργία του Pfizer Global Digital Hub στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.
Αυτό αποκάλυψε ο επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων της Pfizer Hellas Αντώνης Φουστέρης από το συνέδριο του iatronet.gr με θέμα «Pharma Transformation». Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη δημόσια αναφορά στελέχους της Pfizer για το συγκεκριμένο θέμα.
Όπως εξήγησε ο κ. Φουστέρης, «η εταιρεία μας αποφάσισε πρόσφατα να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο από ψηφιακά ερευνητικά κέντρα. Θα είναι συνολικά έξι σε όλο τον κόσμο και παρέχουν υπηρεσίες και δεξιότητες στον χώρο των ψηφιακών μέσων. Αυτό από μόνο του νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό στον χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αλλά θεωρώ ότι ακόμα πιο σημαντικό γεγονός είναι ότι ένα από τα έξι κέντρα θα γίνει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Το κέντρο αυτό θα απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους ισχυρής επιστημονικής επάρκειας και κατάρτισης».
Σύμφωνα με τον κ. Φουστέρη, το σχέδιο είναι το hub να λειτουργήσει από τον επόμενο χρόνο, το 2020 και το αντικείμενο που θα παράγεται στην Ελλάδα θα αφορά μεταξύ άλλων την παροχή υπηρεσιών και ψηφιακών εργαλείων Artificial Intelligence και Data Analytics.
«Για εμάς είναι πολύ εντυπωσιακό αυτό το εγχείρημα, καθώς έχουμε συνηθίσει η υψηλή τεχνογνωσία να παράγεται σε προηγμένες χώρες και συνήθως με κάποια καθυστέρηση να μεταφέρεται σε μικρότερες χώρες του μεγέθους της Ελλάδας. Στην περίπτωση αυτή θα γίνεται ακριβώς το ανάποδο. Η τεχνογνωσία αυτή θα παράγεται στην Ελλάδα και θα μεταφέρεται σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Και από μόνο του είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για την εταιρεία μας, όχι μόνο για τον κλάδο, αλλά γενικότερα για τη χώρα» σημείωσε ο κ. Φουστέρης.
Στη Θεσσαλονίκη το 15ο κέντρο καινοτομίας της Cisco
Στα 14 κέντρα καινοτομίας που διατηρεί η Cisco, από το Παρίσι μέχρι το Ρίο ντε Τζανέιρο και από το Βερολίνο μέχρι το Τόκιο και τη Σιγκαπούρη, θα προστεθεί σύντομα και ένα 15ο, στη Θεσσαλονίκη. Τα καλά νέα ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της 84ης ΔΕΘ και η πρόθεση της κορυφαίας εταιρείας πληροφορικής παγκοσμίως είναι να θέσει σε λειτουργία το Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη μέσα στους επόμενους οκτώ με δέκα μήνες. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια από τα περίπου 12 εκατ. ευρώ, που σκοπεύει να επενδύσει η εταιρεία για τη δημιουργία και λειτουργία του κέντρου τα πρώτα πέντε χρόνια.
Τι είναι τα Συνεργατικά Κέντρα Καινοτομίας (Co-Innovation Centers) της Cisco; Χώροι στους οποίους φιλοξενούνται startups, που είτε συνεργάζονται με τη Cisco για την εξεύρεση τεχνικών λύσεων είτε δικτυώνονται με συνεργάτες και πελάτες της, εξηγεί στη «ΜτΚ» ο κ. Νίκος Λαμπρογεώργος, Senior Account Manager της εταιρείας Cisco. «Αυτή η προσέγγιση είναι πολύ σημαντική, αφού η Cisco είναι μια πολυεθνική που προωθεί καινοτόμες τεχνολογικά λύσεις σε πελάτες της, λύνοντας προβλήματα και αλλάζοντας τον τρόπο που προσφέρονται υπηρεσίες στις πόλεις και στα κράτη, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στις μεταφορές, στην οικονομία, στην ενέργεια, στη βιομηχανία καθώς και σε άλλους τομείς» προσθέτει ο ίδιος. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κέντρο καινοτομίας IDEALondon, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το UCL. «Φέραμε σε επαφή τις startups που φιλοξενούνται εκεί με πελάτες μας και πέρσι είχαν τζίρο 40 εκατ. λίρες» αναφέρει ο κ. Λαμπρογεώργος, για να καταδείξει τα οφέλη από τη δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου.
Το κέντρο της Cisco στη Θεσσαλονίκη θα αναπτύσσει καινοτόμες έξυπνες τεχνολογίες για τις πόλεις και για τη βιομηχανία μέσω ΙοΤ – Internet of Things, αλλά και εφαρμογές για τον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό, τις μεταφορές, το περιβάλλον και για όποιον άλλον ενδιαφερόμενο θέλει να αναπτύξει προηγμένες υπηρεσίες. Στον ίδιο χώρο θα στεγαστεί και το Κέντρο Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη (Cisco Networking Academy), που θα παρέχει μαθήματα πληροφορικής, κώδικα, ΙοΤ, δικτύων κτλ. σε μαθητές, φοιτητές, ανέργους, αλλά και πιο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες του κλάδου ΙΤ.
Γιατί η εταιρεία επέλεξε τη Θεσσαλονίκη, για να δημιουργήσει ένα τέτοιο κέντρο; Ο δίαυλος επικοινωνίας είχε ανοίξει επί δημαρχίας Μπουτάρη, οπότε και συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί εδώ μία ακαδημία εκπαίδευσης, μέλος του προγράμματος Networking Academy, αλλά η ιδέα δεν ολοκληρώθηκε καθώς μεσολάβησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. «Η Θεσσαλονίκη δεν είναι ούτε μικρή ούτε μεγάλη, έχει τεράστιο δυναμικό και κομβική θέση στα Βαλκάνια. Έχει τρία πανεπιστήμια στην πόλη, αλλά και το ΔΠΘ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε κοντινή απόσταση. Έχει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, καθώς και ένα οικοσύστημα startups. Αν για παράδειγμα ένας ενδιαφερόμενος ζητήσει από τη Cisco Ρουμανίας ή Βουλγαρίας, αναζητώντας μια λύση για κάποιο πρόβλημα, θα μπορούμε να τον φέρνουμε στο Κέντρο Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, για να του δείξουμε τι έχουμε αναπτύξει ή να αναπτύξουμε από την αρχή μια καινοτόμα λύση για τις ανάγκες του. Εξάλλου, το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα είναι δικτυωμένο και με τα υπόλοιπα κέντρα που έχουμε σε όλο τον κόσμο» εξηγεί ο κ. Λαμπρογεώργος.
Η ιδέα υπήρχε εδώ και καιρό και η εταιρεία περίμενε τις κατάλληλες συνθήκες για να προχωρήσει στην πρόταση. «Εκφράσαμε την πρόσθεσή μας στην ελληνική κυβέρνηση και την υποδέχτηκε με ζέση, αρχικά η κ. Μ. Αντωνίου από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης».
«Η εταιρεία σε συνεργασία με την κυβέρνηση και το δήμο εργάζονται ήδη στον καθορισμό των λεπτομερειών της συμφωνίας, καθώς και στην εξεύρεση του κατάλληλου χώρου για τη στέγαση του Κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων» αναφέρει ο κ. Λαμπρογεώργος. Σε μια πρώτη επαφή με την επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μ. Αντωνίου και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο Κ. Ζέρβας τόνισε πως η στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας αποτελούν σαφείς στόχους της προγραμματικής του πρότασης και του σχεδίου του, και έδειξε ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη πρόταση. «Από τη στιγμή που θα βρεθεί το κατάλληλο κτίριο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μπορούμε να το διαμορφώσουμε και να το θέσουμε σε λειτουργία μέσα σε 8-10 μήνες» εξηγεί ο κ. Λαμπρογεώργος. Η εταιρεία υπολογίζει ότι το κόστος διαμόρφωσης και εξοπλισμού του κτιρίου, οι μισθοί και τα λειτουργικά έξοδα σε βάθος πενταετίας θα απαιτήσουν μια επένδυση 10 – 12 εκατ. ευρώ. «Τα οφέλη που θα διαχυθούν στις startups, στους συνεργάτες μας, την οικονομία της πόλης και της χώρας θα είναι πολλαπλάσια» διαβεβαιώνει ο ίδιος. «Μεγάλος μας στόχος είναι στην επόμενη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2020, το Κέντρο να είναι σε πλήρη λειτουργία».
Μία πολύ σημαντική διάσταση είναι και η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω στοχευμένων προγραμμάτων, τα οποία θα διεξάγονται στο Κέντρο. Το Κέντρο θα είναι μέλος των ακαδημιών της Cisco, όπου οι εκπαιδευόμενοι σε τομείς όπως Πληροφορική, Κυβερνοασφάλεια, Δίκτυα Υπολογιστών, Προγραμματισμό και άλλα, εκτός από τις γνώσεις θα αποκτούν και πιστοποιήσεις, που θα τους βοηθούν στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Επίσης, θα είναι ανοικτό σε συνεργασίες με φορείς και εταιρείες, οι οποίοι θα θελήσουν να βοηθήσουν σε αυτόν το στόχο.
Ανακοινώνεται το επόμενο διάστημα και η επένδυση τρίτου τεχνολογικού κολοσσού στην Θεσσαλονίκη
Όμως οι επενδύσεις στην τεχνολογία και την καινοτομία θα συνεχιστούν. Μέσα στον Οκτώβριο θα ανακοινωθεί και τρίτη μεγάλη επένδυση από τεχνολογικό κολοσσό. Είναι πέρα από προφανές ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα γενικά έχουν γίνει προτεραιότητα για τους επενδυτές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις φεύγουν από τα απλά επιχειρηματικά σχέδια.
Ο Αμερικανός Πρέσβης που έβαλε στο κάδρο των επενδύσεων την Βόρεια Ελλάδα
Όλες οι επενδύσεις αμερικανικών συμφερόντων έχουν την σφραγίδα του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Ο έμπειρος διπλωμάτης κατάφερε να βάλει στο κάδρο όλη την Βόρεια Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι ο Τζέφρι Πάιατ επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη τρεις φορές, όσες όλοι οι προηγούμενοι πρέσβεις των ΗΠΑ τα τελευταία 15 χρόνια. Είναι αυτός που έλυσε το θέμα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με το ναυάγιο και την ανέλκυση του
Η παρουσία του τα τελευταία δύο χρόνια στην Θεσσαλονίκη συνοδεύτηκαν με σημαντικές ανακοινώσεις, ενώ τα ενεργειακά σχέδια των Αμερικανών που ο ίδιος στηρίζει με την επικοινωνιακή του παρουσία, ταυτίζονται άμεσα με αυτά της Ελλάδας.
(πηγή: makthes.gr, euroday.gr)