Καταδίκη της Ρουμανίας για την παύση της διευθύντριας της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ρουμανία για την παύση της διευθύντριας της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς Λάουρα Κοντρούτα Κεβέσι και σήμερα Γενικής Εισαγγελέως της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξαιτίας των επικρίσεων που είχε διατυπώσει κατά των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων στην χώρα της.
Με την απόφασή του το Δικαστήριο κρίνει ότι η παύση τον Ιούνιο 2018 της Λάουρα Κοντρούτα Κεβέσι, της δικαστή που έγινε το σύμβολο του αγώνα κατά της διαφθοράς στην Ρουμανία, συνιστά παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.
Η κα. Κεβέσι παύθηκε εξαιτίας των επικρίσεων που είχε διατυπώσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για ένα θέμα δημοσίου συμφέροντος», αναφέρεται στην δικαστική απόφαση.
Η κυβέρνηση της Ρουμανίας δεν μπορεί να αιτιολογήσει νομίμως αυτήν την ανάμειξη στην άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης της δικαστή, τονίζεται στο κείμενο της απόφασης.
Μία από τις αρμοδιότητες της δικαστή ήταν ακριβώς η έκφραση της γνώμης της επί των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που δύναται να έχουν επιπτώσεις επί της δικαστικής εξουσίας και την ανεξαρτησία της, καθώς και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, επισημαίνεται στο κείμενο της απόφασης.
Κατά συνέπεια, η παύση της, πριν από την λήξη της δεύτερης θητείας της, ως επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας κατά της Διαφθοράς ήταν αντίθετη με τον στόχο της διατήρησης της δικαστικής ανεξαρτησίας και ενδεχομένως αποθάρρυνε άλλους εισαγγελείς και δικαστές να συμμετάσχουν στον δημόσιο διάλογο για τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν το δικαστικό σώμα, έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η Λάουρα Κοντρούτα Κεβέσι δεν είχε στην διάθεσή της κανένα ένδικο μέσον για να προσβάλει δικαστικά την απόφαση για την απομάκρυνσή της από την θέση της , παρά ως προς τον τύπο του προεδρικού διατάγματος παύσης της από τα καθήκοντά της.
Επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας κατά της Διαφθοράς από το 2013 μέχρι τον Ιούλιο 2018, η Λάουρα Κοντρούτα Κεβέσι έλαβε θέση κατά της επίμαχης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος από την κυβένηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, η οποία κατηγορήθηκε για πρόθεση ελέγχου της δικαιοσύνης.
Κατά την διάρκεια της θητείας της, οι εισαγγελικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνα κατά 14 υπουργών ή πρώην υπουργών, 43 βουλευτών και περισσότερων των 36 τοπικών αιρετών αξιωματούχων. Μεταξύ τους, ο ισχυρός άνδρας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Λίβιου Ντραγκνέα, που θεωρείται ο ισχυρότερος πολιτικός της Ρουμανίας.
Η δικαστής ενέπνευσε χιλιάδες διαδηλωτές που κατέβαιναν συστηματικά στους δρόμους από τον Ιανουάριο 2017 με πανό που έφεραν το όνομά της για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου στην Ρουμανία.
Τον Οκτώβριο του 2019 έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO).
Το ανεξάρτητο ευρωπαϊκό όργανο αυτό θα είναι επιφορτισμένο από το τέλος του 2020 με την έρευνα, την απαγγελία κατηγοριών και την παραπομπή στην δικαιοσύνη για διάπραξη εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης (π.χ. απάτη, διαφθορά, διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ).