«Καράβι που βυθίζεται» ο Λίβανος – Κίνδυνος να αναλάβουν Σιτικές οργανώσεις τα ηνία της χώρας

Με την αυστηρή προειδοποίηση ότι «ο Λίβανος διολισθαίνει προς τη μετατροπή του σε αποτυχημένο κράτος, αν δεν βάλει ο Θεός το χέρι του», υπέβαλε την παραίτησή του ο υπουργός Εξωτερικών Νασίφ Χίτι, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την απροθυμία των πολιτικών ηγετών να στηρίξουν τις αναγκαίες για τη διά-σωση της χώρας μεταρρυθμίσεις.

Ο Λίβανος κήρυξε χρεοκοπία τον περασμένο Μάρτιο και η κυβέρνησή του ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη διάσωση της βαρύτατα κλονισμένης οικονομίας, που υποφέρει από υπερπληθωρισμό, κύμα πτωχεύσεων και εκθετική αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας. Ωστόσο, οι πολιτικές ηγεσίες διστάζουν να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς, τις οποίες ζητούν οι διεθνείς δυνάμεις ως όρο για τη χορήγηση της βοήθειας.

«Μπήκα σε αυτή την κυβέρνηση για να δουλέψω για ένα αφεντικό που λέγεται Λίβανος, αλλά βρήκα στη χώρα μου πολλά αφεντικά με αντικρουόμενα συμφέροντα» δήλωσε ο Χίτι, παρομοιάζοντας το κράτος με «καράβι που βυθίζεται». Το χαρτοφυλάκιό του ανέλαβε ο διπλωμάτης καριέρας Σαρμπέλ Ουέχμπε, πρώην πρεσβευτής στη Γαλλία και διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της χώρας Μισέλ Αούν.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η Χώρα των Κέδρων βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της ύστερα από τον τερματισμό του ολέθριου εμφυλίου πολέμου (1975-1990). Τα προβλήματα είχαν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις ήδη από τα τέλη του 2019, όπως έδειξε το κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, οι οποίες, για πρώτη φορά, ξεπέρασαν τις εθνοτικές και θρησκευτικές διαχωριστικές γραμμές. Η πανδημία του κορωνοϊού επιτάχυνε την ενδημική κρίση, φέροντας μαζικές απολύσεις, κλείσιμο καταστημάτων, κατάρρευση των υποδομών, νοσοκομεία στο χείλος της αναστολής λειτουργίας, δρόμους γεμάτους σωρούς σκουπιδιών και δραματική αύξηση της εγκληματικότητας.

ViaDiplomacy Newsroom