Κάναμε δύσκολους συμβιβασμούς για τον εκσυγχρονισμό της NAFTA, παραδέχεται ο Τζ. Τριντό
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό παραδέχτηκε σήμερα ότι η χώρα του προχώρησε σε ορισμένους “δύσκολους συμβιβασμούς” προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής συμφωνίας NAFTA με τις ΗΠΑ.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την τελευταία στιγμή, το βράδυ της Κυριακής, δεσμεύει τον Καναδά, το Μεξικό και τις ΗΠΑ σε μια τριμερή συνθήκη την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε “μακράν τη σημαντικότερη εμπορική συμφωνία που έχουμε πετύχει ποτέ”.
“Έπρεπε να κάνουμε συμβιβασμούς και ορισμένοι ήταν πιο δύσκολοι από άλλους” είπε ο Τριντό σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Οτάβα. “Δεν θεωρήσαμε ποτέ ότι θα ήταν εύκολο -και δεν ήταν- αλλά σήμερα είναι μια καλή ημέρα για τον Καναδά”, πρόσθεσε.
Το δολάριο Καναδά ενισχύθηκε σε υψηλό τεσσάρων μηνών καθώς οι επενδυτές κρίνουν ότι με την εξομάλυνση των εμπορικών εντάσεων η Τράπεζα του Καναδά θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων ακόμη και εντός του Οκτωβρίου. Ενισχύθηκαν επίσης οι μετοχές των εταιρειών κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων, μολονότι το Χρηματιστήριο έκλεισε χαμηλότερα σε σύγκριση με την Παρασκευή.
Η συμφωνία αυτή προσφέρει στους Αμερικανούς αγρότες πρόσβαση στην μέχρι σήμερα προστατευμένη βιομηχανία γαλακτοκομικών του Καναδά. Προστατεύει επίσης τις αυτοκινητοβιομηχανίες από ενδεχόμενους καταστροφικούς δασμούς από τις ΗΠΑ αλλά δεν περιλαμβάνει καμία εγγύηση ότι θα αρθούν οι δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Το συνδικάτο των εργαζομένων στις χαλυβουργίες του Καναδά χαρακτήρισε τη συμφωνία “ξεπούλημα” για τους εργάτες. “Οι Φιλελεύθεροι έκαναν τη μια παραχώρηση μετά την άλλη, μέχρι που η κυβέρνηση Τραμπ πήρε αυτό που ήθελε”, δήλωσε ο Κεν Νιούμαν, ο πρόεδρος του σωματείου United Steelworkers of Canada.
Ο Τριντό πάντως είπε ότι η συμφωνία θα είναι “επωφελής για την οικονομία μας, για τις οικογένειες και για τη μεσαία τάξη”. “Όταν τεθούν σε εφαρμογή οι διατάξεις για τα εργασιακά δικαιώματα, αυτή θα είναι η σημαντικότερη προοδευτική μεταρρύθμιση που έχει γίνει για τους Βορειοαμερικανούς εργαζόμενους εδώ και μία γενιά”, υποστήριξε.
“Όταν ο εμπορικός εταίρος σου είναι δέκα φορές μεγαλύτερος από εσένα, χρειάζονται κανόνες”, συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι ακόμη δεν έχει κριθεί τίποτα, γιατί η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των τριών χωρών.
‘Ομως το ελεύθερο εμπόριο στη Βόρεια Αμερική είναι σήμερα (…) σε πολύ πιο σταθερή κατάσταση απ’ ότι ήταν χθες”, κατέληξε.