Καμμένος: Η Ελλάδα να γίνει πόρτα των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και τη Μ. Ανατολή

«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και μπορεί να γίνει η πόρτα των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Κάμμενος, στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου, στη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων «AUSA 2018», στην Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο υπουργός έστειλε το μήνυμα πως η περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας μέσω της δημιουργίας νέων συνεργασιών και διακρατικών συμφωνιών συμβάλει στην έξοδο από τη κρίση αλλά και στην ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας.

«Θέλω να συγχαρώ τους εμπλεκόμενους σε αυτή την έκθεση και να τους δηλώσω ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η ελληνική κυβέρνηση είναι δίπλα τους γιατί ακριβώς αυτό σημαίνει έξοδος από την κρίση, συνέργειες, βιομηχανική ανάπτυξη, επαναλειτουργία των κλειστών βιομηχανιών, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την Ελλάδα σαν επίκεντρο πλέον στο γεωπολιτικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου στο κομμάτι της αμυντικής βιομηχανίας πρώτα», ανέφερε ακόμη ο κ. Καμμένος.

Επιπλέον, ο ΥΠΕΘΑ χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το επίπεδο της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη στήριξη που παρείχαν στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, υποστήριξε πως αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για νέες συνεργασίες ανάμεσα στις αμερικανικές εταιρίες και τις αντίστοιχες ελληνικές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την εκτίμηση πως οι νέες διακρατικές συμφωνίες και προμήθειες υλικού από τις ΗΠΑ αναβαθμίζουν την αμυντική βιομηχανία και δίνουν την δυνατότητα στην Ελλάδα να υποστηρίξει τεχνολογικά τα νέα μέσα που είναι μέρος της αμερικανικής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Αν Κατάλντο, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων τόνισε ότι η Ελλάδα είναι «εκ των παλαιότερων και ισχυρότερων συμμάχων» των Ηνωμένων Πολιτειών, υπογραμμίζοντας ότι οι στόχοι των δύο χωρών είναι «ίδιοι». Επίσης, τόνισε ότι υπάρχουν προοπτικές για την περαιτέρω αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. «Εργαζόμαστε από κοινού για τους ίδιους στόχους. Και τώρα θέλουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτή τη συνεργασία, να χτίσουμε πάνω στον στρατό, να χτίσουμε πάνω στην επιστήμη και την τεχνολογία και να χτίσουμε πάνω στη βιομηχανική συνεργασία», προσέθεσε η υφυπουργός.

Αύριο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο κ. Καμμένος θα έχει μία σειρά σημαντικών συναντήσεων με Αμερικανούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων, με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζέιμς Μάτις, και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Γουές Μίτσελ.

Τη συνδιοργάνωση του ελληνικού περιπτέρου είχαν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Αναφερόμενος στην ελληνική συμμετοχή, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, είπε πως «ο στόχος είναι απλός και διττός. Αφενός να ενισχύσουμε τη γεωπολιτική θέση της χώρας, να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις που είναι ήδη σε εξαιρετικό επίπεδο, αλλά παράλληλα να φέρουμε σε επαφή την ελληνική αμυντική βιομηχανία με τους κολοσσούς τις παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας και να δημιουργήσουμε προοπτικές για καινούργιες θέσεις εργασίας και για ανάπτυξη στη χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ViaDiplomacy Newsroom