Καμία αντίδραση από Ε.Ε και Ρωσία στην προκλητικότητα της Τουρκίας

Η Ελληνική κυβέρνηση μέχρι στιγμής κρατάει στάση αναμονής όχι μόνο για τις προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με τις μέχρι τώρα «βόλτες» του Ορουτς Ρέις, αλλά και για τις προθέσεις άλλων χωρών και οργανισμών.

Από την στιγμή που ξεκίνησε η Τουρκία την πρόκληση στην Ανατολική Μεσόγειο, η μόνη αντίδραση και πιο σαφή αυτή την φορά ήταν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες ώρες μετά την πρόκληση της Άγκυρας ανέφερε «οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία προκαλεί σε μια περιοχή «στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία» δηλώντας ουσιαστικά ότι η Τουρκία δεν έχει δικαιώματα σε αυτό το σημείο της Ανατολικής Μεσογείου.

Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και με την πίεση της Γερμανικής Προεδρίας, μέχρι και την Τρίτη δεν έχει προχωρήσει σε καμία σαφή καταδίκη τρίτης χώρας που παραβιάζει τα Ανατολικά σύνορα της. Η Γερμανία προσπαθεί η ίδια να διαχειριστή την κρίση προς όφελος της αφήνοντας το σύνολο την Ε.Ε απλά να κοιτάει τις εξελίξεις.

Η Μόσχα από την πλευρά την αντίδραση της την εξαργύρωσε πριν λίγο καιρό όταν ο Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα δήλωσε ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και επήρεια. Οι εξελίξεις όμως αυτές την ευνοούν για πολλούς λόγους, από την αναβολή των ενεργειακών που μπορεί να προκαλέσει μια σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας, μέχρι την απομάκρυνση της κοινής γνώμης από άλλα πεδία συγκρούσεων όπου παρεμβαίνει ωμά, όπως στην Λευκορωσία

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.