Κ. Μητσοτάκης: Στο υπουργείο Εξωτερικών όλες οι δομές εξωστρέφειας

Η Νέα Δημοκρατία έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο και είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ενοποίηση όλων των δομών εξωστρέφειας της χώρας σε μια γενική διεύθυνση στο υπουργείο Εξωτερικών

Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είπε ότι τον επόμενο μήνα θα παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο με στόχους για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα και δήλωσε πως η στήριξη της επιχειρηματικότητας θα είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα για τον ίδιο προσωπικά, στη διάρκεια συνάντησης με startups εταιρίες, στο περίπτερο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με τίτλο “Ψηφιακή Ελλάδα” στην 83η ΔΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του γιατί για πρώτη φορά υπάρχει μια συστηματική και μαζική παρουσία όλου του οικοσυστήματος της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη ΔΕΘ και δήλωσε πως το μόνο υπουργείο που θα κρατήσει στο Μέγαρο Μαξίμου, εάν εκλεγεί πρωθυπουργός, είναι αυτό της Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς θα θεσπίσει θέση υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ που θα προϊσταται οριζόντια της ψηφιακής πολιτικής.

Αναφερόμενος στην πρόθεση του να προχωρήσει στην ενοποίηση όλων των δομών εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε ότι ο σκοπός των διπλωματών πρέπει να είναι και η προώθηση των εμπορικών συμφερόντων της χώρας και θα αξιολογούνται και με βάση τα μετρήσιμα αποτελέσματα στις εμπορικές σχέσεις.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε διάλογο με εκπροσώπους startups εταιριών, άκουσε τα προβλήματά τους για τη γραφειοκρατία, στο «εχθρικό» περιβάλλον, όπως είπαν, που καλούνται να λειτουργήσουν και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.

“Η κρίση μας πλήγωσε όλους πολύ, αλλά αν κάτι θετικό προέκυψε από την κρίση είναι μια πραγματική στροφή της κοινωνίας προς την επιχειρηματικότητα. Η επιχειρηματικότητα νομιμοποιήθηκε και πολλοί νέοι πια βλέπουν στη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής δράσης τη διέξοδο για να φτιάξουν την καριέρα τους και να φτιάξουν τη ζωή τους”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των startups σημείωσε: “Θέλω να μείνετε στην Ελλάδα. Κάποιοι κάποια στιγμή θα φύγετε στο εξωτερικό, αλλά κρατήστε πάντα στην καρδιά σας την Ελλάδα και ένα κομμάτι της δουλειάς που κάνετε πάντα στην Ελλάδα”.

Υπενθύμισε πως και ο ίδιος προέρχεται από το οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας και υπογράμμισε πως για να επιτρέψουμε σε αυτόν τον σπόρο της επιχειρηματικότητας να ριζώσει, να φυτρώσει και να δώσει καρπούς, χρειάζονται τα εξής:

1. Πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Έχουμε πια πολλές δομές στην Ελλάδα, χρηματοδοτούμενες και από την Ευρωπαϊκή Ένωση που μπορούν να δώσουν μια χρηματοδοτική διέξοδο σε νέες επιχειρήσεις. Τάχθηκε υπέρ της χορήγησης κινήτρων και είπε χαρακτηριστικά: “Θέλω περισσότερους πλούσιους Έλληνες, ειδικά από τον χώρο της ναυτιλίας, να μπορούν να επενδύουν στα πολύ πρώτα στάδια της δημιουργίας τους”.

2. Απλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου, μεγαλύτερη ευκολία στη δυνατότητα δημιουργίας νέων επιχειρηματικών δομών.

3. Φορολογικά κίνητρα και άλλα εργαλεία χρηματοδότησης, όπως μετατρέψιμα δάνεια που μπορούν να δίνονται πιο εύκολα στους εργαζόμενους ώστε να νιώθουν ότι είναι συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια

4. Να πάμε να βρούμε τα Πανεπιστήμια μας και να γεφυρώσουμε το χάσμα που υπάρχει σήμερα μεταξύ έρευνας και παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι και για τα πνευματικά δικαιώματα των Πανεπιστημίων πρέπει να βρούμε κάποιες εύκολες και απλές λύσεις, ώστε να μπορούν αυτά να μεταφέρονται και ο ερευνητής δημιουργός να μπορεί να ξέρει ότι απολαμβάνει τα οφέλη του κόπου του.

5. Χρειαζόμαστε, βέβαια, και για τις εταιρίες οι οποίες μεγαλώνουν, καλύτερη φορολόγηση και στο κεφάλαιο, αλλά και στην εργασία.

Ως προς το ζήτημα της φορολογίας δήλωσε ότι ξέρει πολύ καλά πως αρκετές επιχειρήσεις σήμερα με τις υψηλές εργοδοτικές εισφορές χάνουν καλό κόσμο κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα ειδικά για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν φτάσει σε κάποιο στάδιο και παρατήρησε: “Εμείς λέμε ξεκάθαρα, μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, 20% φόρο στο εισόδημα, 5% στα μερίσματα και μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές στο 15% εντός μιας τετραετίας. Εμείς θέλουμε να ξανακάνουμε την εργασία στη χώρα ανταγωνιστική”.

Εξήγγειλε μειωμένη φορολογία (10%) για κέρδη που απορρέουν από πνευματικά δικαιώματα.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε ότι χρειαζόμαστε επενδύσεις και στο ανθρώπινο κεφάλαιο και αυτό σημαίνει:
-Μια άλλη παιδεία σε επίπεδο Πανεπιστημίων και τεχνικής εκπαίδευσης.
-Μεγαλύτερη σύνδεση με την παραγωγή.
-Περισσότερα ξενόγλωσσα προγράμματα.
Τόνισε την ανάγκη να επιστρέψουν στην Ελλάδα και στον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων, αν πειστούν ότι στη χώρα μας υπάρχει σταθερότητα, τα πράγματα θα πάνε γενικά προς το καλύτερο και ότι υπάρχει λόγος να αλλάξουν για δεύτερη φορά τη ζωή τους.

ViaDiplomacy Newsroom