Ήταν πραγματικά στόχος του Ερντογάν η διάσωση των ομήρων στο Ιράκ;
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην τουρκική Βουλή πίεσαν την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δώσει απαντήσεις για τον θάνατο 13 Τούρκων ομήρων από μαχητές του PKK στο βόρειο Ιράκ, σε μια «αποτυχημένη διασυνοριακή επιχείρηση διάσωσης», όπως την χαρακτήρισε η αντιπολίτευση.
Σε μια έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας για θάνατο των ομήρων σε μια σπηλιά στην περιοχή Γκάρα του Ιράκ, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να φέρουμε πίσω ζωντανούς τους μάρτυρες μας».
Οι συζητήσεις στην Τουρκία επικεντρώνονται γύρω από την σκοπιμότητα της Επιχείρησης “Claw Kartal 2” η οποία σύμφωνα με ειδικούς, όποιος την ανέλυσε έβλεπε μια προδιαγραμμένη «αποτυχία». Αυτό που καλούνται να απαντήσουν οι ειδικοί πολιτικοί αναλυτές και όχι οι στρατιωτικοί, είναι αν η επιτυχία της επιχείρησης θα είχε μεγαλύτερα οφέλη από την «αποτυχία» και όπως αυτή έγινε.
Το βέβαιο είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε από την πρώτη στιγμή την «αποτυχία» της επιχείρησης. Πρώτα έδωσε ένα σόου με τις χαμένες ψυχές φτάνοντας στο σημείο να βάλει στο κινητό του και ανοιχτή ακρόαση την μάνα ενός νεκρού η οποία δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη.
Στην συνέχεια δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία θα επεκτείνει τις διασυνοριακές επιχειρήσεις της εναντίον Κούρδων. «Είτε μιλάτε είτε όχι, εμείς ξέρουμε το καθήκον μας. Δεν θα δώσουμε ευκαιρία στους τρομοκράτες. Θα επεκτείνουμε τις επιχειρήσεις μας σε περιοχές όπου εξακολουθούν να υπάρχουν απειλές», πρόσθεσε. «Θα παραμείνουμε στις περιοχές που ασφαλίζουμε για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για να εμποδίσουμε να γίνουν και πάλι παρόμοιες επιθέσεις» ανέφερε απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του κόμματός του, του AKP, στην επαρχία της Τραπεζούντας
Επίσης η Τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε να παρουσιαστεί ως θύμα δίνοντας έμφαση στα τηλεγραφήματα στήριξης από χώρες όπως το Πακιστάν, Ιράν, Κατάς και άλλες μουσουλμανικές χώρες που είναι κοντά στην Άγκυρα.
Οι όμηροι, ανάμεσα τους αστυνομικοί και στρατιωτικοί, αιχμαλωτίστηκαν ως επί το πλείστον από μαχητές του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν το 2015 και το 2016. Η Άγκυρα ανέφερε ότι εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης εναντίον του ΡΚΚ στην περιοχή. Ο Ερντογάν αργότερα άφησε να εννοηθεί ότι η επιθετική επιχείρηση είχε επίσης στόχο τη διάσωση των Τούρκων ομήρων.