Ήταν η μέρα του στην Αλεξανδρούπολη
Όποιος βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη το πρωί του Σαββάτου, θα πρέπει να κράτησε δύο πράγματα. Πρώτον, τις δύο απόλυτα στοχευμένες ερωτήσεις της Σοφίας Παπαδοπούλου από το Μακεδονικό Πρακτορείο, και της Κατερίνας Καλεντερίδου από το Viadiplomacy.
Όταν ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, δόθηκαν δύο ερωτήσεις με την πρώτη στο Μακεδονικό Πρακτορείο. Στην ερώτηση της Σοφίας Παπαδοπούλου για το αν η κατάσταση στα σύνορα θα μπορούσε να επηρεάσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο το οικονομικό και γεωστρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή, ο κ. Πάλμερ απάντησε: «ελπίζουμε ότι θα δούμε να επιλύεται η κατάσταση στα σύνορα σε σχετικά σύντομο διάστημα και ιδίως ελπίζουμε ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ της ‘Αγκυρας και της Μόσχας στο Ίντλιμπ θα αποσυμπιέσει κάπως την κατάσταση, όπως και η βοήθεια που οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν προσφέρει για τη στήριξη των μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει επιπρόσθετη βοήθεια 108 εκατ. δολαρίων ως βοήθεια για την UNHCR και τον ΙΟΜ, που στόχο έχει -κατά ένα μέρος- να βοηθήσει στην αποσυμπίεση της κατάστασης στα σύνορα».
Η δεύτερη ερώτηση δόθηκε στην Κατερίνα Καλεντερίδου και σε συνέχεια της πρώτης,ρώτησε τον Μάθιου Πάλμερ πως δεδομένης της σημερινής κατάστασης στα σύνορα, αν η Ελλάδα θα πρέπει να επιβάλει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, ο Αμερικανός διπλωμάτης απάντησε : «στηρίζουμε – όπως έκανε σαφώς ο Πρόεδρος(σ.σ εννοώντας τον Τραμπ) – το δικαίωμα της Ελλάδας να υπερασπίζεται τα σύνορά της. Εγώ, προσωπικά, εντυπωσιάστηκα από τον επαγγελματισμό των Ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων, τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν οι ίδιοι την κατάσταση, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν μια πολύ δύσκολη σειρά γεγονότων και η Ελλάδα έχει την υποστήριξή μας για το τι κάνει τόσο εδώ, στον Έβρο, και στο Αιγαίο για να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων.»
Τις δύο αυτές ερωτήσεις παρακολούθησε με προσοχή ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Οι απαντήσεις του Μάθιου Πάλμερ, και ειδικά αυτή στην ερώτηση της Κατερίνας Καλεντερίδου, τον ικανοποίησε σε τέτοιο σημείο που καταγράφηκε στην έκφραση του προσώπου του.
Το δεύτερο που κράτησαν όλοι, ήταν η συμπεριφορά του Αμερικανού Πρέσβη όταν μετά τις δηλώσεις βρέθηκαν στο λιμάνι ώστε να ξεναγηθεί ο Μάθιου Πάλμερ. Ο Τζέφρι Πάιατ με σπασμένο πόδι και δύο πατερίτσες προχωρούσε μπροστά, με όλους τους άλλους να τρέχουν να τον προλάβουν. Αυτή η περιγραφή που μόλις παρουσιάστηκε, δεν ήταν τίποτε άλλο από την ικανοποίηση (και ίσως και την χαρά) που ένιωθε για ένα δικό του δημιούργημα.
Και η Αλεξανδρούπολη ήταν δικό του δημιούργημα. Για την Αμερικανική πολιτική η περιοχή ήταν απλά ακόμα ένα σημείο ενδιαφέροντος στην Ελλάδα. Την υπεραξία στα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ την έδωσαν τα τηλεγραφήματα του Αμερικανού Πρέσβη.
Όταν ο Τζέφρι Πάιατ ανέλαβε τα καθήκοντα του στην Ελλάδα, η ακριτική πόλη δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα σημείο όπου η τοπική μικροπολιτική έκανε γεωπολιτικά παιχνίδια. Και δεν ήταν τίποτε άλλο από παιχνίδια αφού η 10ετη προσπάθεια των Ρώσων να αποκτήσουν επιρροή στην περιοχή, αναλώθηκε από όσους το ανέλαβαν σε μπαλέτα και κονσέρτα.
Αντίθετα ο Τζέφρι Πάιατ προβλέποντας τις εξελίξεις στην περιοχή και την αξία της Αλεξανδρούπολης σε σχέση με τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, το πρώτο που έκανε ήταν να ακούσει τι σχέδια είχαν για την πόλη τους οι τοπικοί φορείς. Μετά από αυτό, η προσπάθεια του ήταν να πείσει την Ουάσινγκτον να γίνει η Αλεξανδρούπολη προτεραιότητα, και αυτό έγινε.
Το πιο πιθανό είναι η επίσκεψη του Τζέφρι Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη το Σάββατο να είναι και η τελευταία του ως Πρέσβης, όμως η είναι πέρα από βέβαια ότι η πόλη θα φροντίσει να μην είναι η τελευταία του ως προσωπικότητα.