Ιταλικά αντί για Τουρκικά πολεμικά πλοία παρήγγειλε το Κατάρ για το Ναυτικό του

Ηχηρό ράπισμα στην κυβέρνηση της Τουρκίας από τον Εμίρη του Κατάρ αποτελεί η απόφαση της Αραβικής χώρας να αποκτήσει από την Ιταλία και όχι από την Τουρκία τα νέα πλοία του Ναυτικού της χώρας.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης του Κατάρ η αραβική χώρα επέλεξε οριστικά την αγορά από την Ιταλία τεσσάρων κορβετών, δύο περιπολικών ανοικτής θαλάσσης και ενός πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων έναντι 5,91 δις δολαρίων αντί για τις τουρκικές κορβέτες κλάσης Ada και τα τουρκικής σχεδίασης περιπολικά σκάφη.

Η συγκεκριμένη παραγγελία είχε ανακοινωθεί αρχικά τον Ιούνιο του 2016 και την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2017, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Σεΐχης Mohammed bin Abdulrahman al-Thani ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ιταλία. Η συμφωνία αφορά την ναυπήγηση από την εταιρεία Fincantieri συνολικά 7 πολεμικών πλοίων και φυσικά το εξοπλισμό τους με ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα.

Στην συμφωνία συμμετέχει και η ιταλική εταιρεία κατασκευής οπλικών συστημάτων MBDA, η οποία θα εξοπλίσει τα τέσσερα πλοία με πυραύλους επιφανείας-επιφανείας, ενώ η εταιρεία Leonardo-Finmeccanica θα κατασκευάσει τα ηλεκτρονικά συστήματα και τους αισθητήρες των πλοίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τέσσερις κορβέτες που θα ναυπηγηθούν για το Κατάρ, θα βασιστούν στο σχέδιο της κορβέτας κλάσης Comandanti, η οποία υπηρετεί στις τάξεις του Ιταλικού Ναυτικού και αποτέλεσε την βάση επίσης για την σχεδίαση των τριών κορβετών κλάσης Abu Dhabi (Abu Dhabi, Ghantut και Salalah) του Ναυτικού των ΗΑΕ.

Τα πλοία που θα ναυπηγηθούν για το Κατάρ θα έχουν μεγαλύτερο μήκος σε σχέση με το αρχικό σχέδιο της Comandanti κατά 16 μέτρα δηλ θα είναι 104 μέτρα μήκος και φυσικά μεγαλύτερο εκτόπισμα από τα ιταλικά και Εμιρατιανά πλοία τα οποία έχουν εκτόπισμα 1.520 και 1.650 τόνους αντίστοιχα.

Η απόφαση αυτή του Εμίρη του Κατάρ προκαλεί ερωτηματικά για την εμπιστοσύνη των Αράβων στα τουρκικά οπλικά συστήματα και πιο ειδικά στα τουρκικής σχεδίασης και ναυπήγησης πλοία παρα το γεγονός ότι οι σχέσεις των δύο κρατών είναι ιδιαίτερα στενές.

Η τουρκική κυβέρνηση ανέμενε από τις φίλες και συμμάχους μουσουλμανικές χώρες να επιλέξουν τια τουρκικά οπλικά συστήματα και πολεμικά πλοία, αφού η πολιτική ανάπτυξης οπλικών συστημάτων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας βασίζεται σε δύο πυλώνες, στην επιλογή αυτών των συστημάτων από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και στην προϋπόθεση ότι οι φίλες χώρες θα τα επιλέξουν και θα τα αγοράσουν.

Η επιλογή των Ιταλικών πλοίων από το Κατάρ αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα στις σχέσεις εμπιστοσύνης των δύο χωρών και ενδεχομένως να προκαλέσει την αντίδραση της Άγκυρας η οποία θα ζητήσει άλλου είδους ανταπόδοση της αφοσίωσης της στην διαφύλαξη της ακεραιότητας του Κατάρ.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.