Ισραήλ: Ο ρόλος των «Παλαιστίνιων του Εσωτερικού»
Αυτοαποκαλούνται “οι Παλαιστίνιοι του εσωτερικού”, οι Ισραηλινοί τους ορίζουν ως “Άραβες”: ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα, οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ, Παλαιστίνιοι που παρέμειναν στη γη τους όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948, για άλλη μια φορά τις τελευταίες μέρες εκδήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους.
Το Ισραήλ αριθμεί επίσημα 1,8 εκατομμύριο Άραβες, μουσουλμάνους και χριστιανούς, δηλαδή σχεδόν το 20% του πληθυσμού του, που είναι απόγονοι των 160.000 Παλαιστινίων που παρέμειναν το 1948.
Πολύ καιρό τώρα, καταγγέλλουν διακρίσεις σε βάρος τους: έχουν δικαίωμα ψήφου και 12 μεταξύ αυτών έχουν έδρα στην Κνεσέτ, το 120μελές ισραηλινό κοινοβούλιο. Ωστόσο, επισημαίνουν, κανένα αραβικό κόμμα δεν συμμετείχε ποτέ σε κυβερνητικό συνασπισμό.
Πληρώνουν φόρους, απολαμβάνουν κοινωνικές παροχές και μπορούν θεωρητικά να έχουν πρόσβαση σε όλες τις θέσεις. Όμως, σε μια ηχηρή απόφαση τον Ιούλιο του 2000, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αναγνωρίσει ότι η αραβική μειονότητα ήταν θύμα διακρίσεων, ειδικότερα στην απασχόληση.
Αυτοί που φέρνουν συχνά το παλαιστινιακό ζήτημα στην Κνεσέτ ή διαδηλώνουν τακτικά ενάντια στους πολέμους στη Γάζα ή σε άλλα βίαια επεισόδια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δεν είναι υποχρεωμένοι, όπως όλοι οι Ισραηλινοί, να κάνουν στρατιωτική θητεία.
Μόνο οι σχεδόν 130.000 Δρούζοι, μειονοτικό ρεύμα προερχόμενο από το Ισλάμ, είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να υπηρετήσουν τρία χρόνια στο στρατό.
Με την πρόσφατη βία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Λωρίδα της Γάζας και πλέον σε αρκετές ιουδαιο-αραβικές πόλεις του Ισραήλ, εμφανίζεται μια νέα τάση, διαβεβαιώνει ο Ματζντ Κάιγιαλ στο Twitter, ακτιβιστής της υπόθεσης των Αράβων Ισραηλινών που έχει την έδρα του στη Χάιφα, μια μικτή παραλιακή πόλη (στον βορρά).
“Επί δεκαετίες, διαδηλώνουν φωνάζοντας «Παλαιστίνη», «Γάζα», «Αλ-Άκσα» και για πρώτη φορά τώρα φώναξαν «Χάιφα»”, έγραψε στο μήνυμά του.
“Η Χάιφα εξεγείρεται για να προστατευτεί και να υποστηρίξει τη Λοντ, τη Γιάφα, τη Γάζα και την Ιερουσαλήμ: είναι η ιντιφάντα της ενότητας”, συνεχίζει, αναφερόμενος στις παλαιστινιακές εξεγέρσεις των δεκαετιών 1980-1990 και 2000.
Στη Λοντ, μια βιομηχανική πόλη που κατοικείται σε ποσοστό 40% από Άραβες, ένας 32χρονος οικογενειάρχης Άραβας πολίτης του Ισραήλ σκοτώθηκε αυτήν την εβδομάδα σε ταραχές. Οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδηλώνουν ότι ένοπλοι εθνικιστές Εβραίοι που ήταν μέσα σε κοντινό κτίριο βρίσκονται πίσω από τον θάνατο αυτό.
Ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα αφορά τη δήμευση γης, καθώς οι ισραηλινές αρχές έχουν κατάσχει σχεδόν όλη τη γη των αραβικών δήμων για να εγκαταστήσουν εκεί εβραίους μετανάστες.
Οι αραβικές πόλεις λαμβάνουν πολύ λιγότερους δημόσιους πόρους για την ανάπτυξή τους σε σχέση με τους εβραϊκούς δήμους και οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται με το σταγονόμετρο.
Πηγή: ΑΜΠΕ