Ίσως τελικά οι Αμερικανοί θέλουν την Ελλάδα μια κανονική Νότια Κορεά
Τον Σεπτέμβριο του 2018, σε άρθρο με τίτλο, Μια μικρή Νότια Κορέα θέλουν οι Αμερικανοί την Ελλάδα, αφορούσε την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, μετά από πρόσκληση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, όπου σε ανακοίνωση του σημείωνε:
«Οι στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα είναι πιο ισχυρές από ποτέ και αυτό είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας που έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια της στενής συνεργασίας μας ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ αλλά και ως φίλοι που μοιράζονται τις ίδιες δημοκρατικές αξίες και ισχυρούς πολιτισμικούς δεσμούς.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, έχοντας ηγετική θέση σε ένα πλήθος προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ασφάλειας στη θάλασσα.
Είμαστε ευγνώμονες στον Ελληνικό λαό και στην ισχυρή υποστήριξή του φιλοξενώντας στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ σε περιοχές όπως η βάση της Σούδας και ανυπομονούμε να δουλέψουμε με τον Ελληνικό Στρατό με γνώμονα να βρούμε νέους τρόπους για να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας».
Από εκείνη την μέρα μέχρι και σήμερα, σε μόλις 8 μήνες, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι για τις ΗΠΑ η Ελλάδα είναι ότι και η Νότια Κορέα. Οι εξοπλισμοί και οι ένοπλες δυνάμεις είναι το ένα κομμάτι στο οποίο οι Αμερικανοί δίνουν σημασία. Το άλλο, όπως και στην Νότια Κορέα, είναι η οικονομία και η εκπαίδευση. Και τα τρία αυτά μαζί έχουν ως κύριο στόχο να αυξήσουν το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών σε όλα τα επίπεδα.
Και αν αυτή την σχέση στην Ελλάδα την ζούμε για πρώτη, να αναλογιστεί κανείς την δημοτικότητα του Αμερικανού Πρέσβη, στην Νότια Κορέα οι πολίτες της την ζούνε δεκαετίες. Η σχέση αυτή τους έφερε ευημερία έχοντας γύρω της εχθρούς όπως η Βόρεια Κορέα, η Κίνα, η Ρωσία, ακόμα και η Ιαπωνία
Οι Αμερικανοί έχουν αποφασίσει ότι η Ελλάδα αποτελεί όχι μόνο το γεωστρατηγικό της βάθος για την Μέση Ανατολή, Αφρική και Ανατολική Ευρώπη, αλλά είναι και η μόνη χώρα που μπορεί να εμπιστευτεί σε μια μακροχρόνια σχέση, με κοινά συμφέροντα, έναντι των γειτόνων της