Ίσως η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα να είναι πιο Δημοκρατική στην κριτική της
“Αυτός, χωρίς να είναι επιστήμονας αλλά συγγραφέας ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, με ψεύτικες αναφορές κατηγορεί τη Μόσχα ότι δήθεν έχει εξαπολύσει «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Ελλάδας.
Ο αδιάντροπος «στηλιτευτής» έφτασε σε τέτοιο σημείο που παραλληλίζει την «σκληροπυρηνική» ρωσική ορθοδοξία με το ριζοσπαστικό ισλάμ και την αντιτάσσει ανοιχτά στην ελληνική ορθόδοξη παράδοση. Σαν να μην γνωρίζει ότι το δόγμα «Τρίτη Ρώμη» στη Ρωσία απασχολεί μόνο ιστορικούς και μεμονωμένους φανατικούς.”
Το παραπάνω απόσπασμα είναι από την απάντηση της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα, στο βιβλίο του Αλέξανδρου Μασσαβέτα η «Τρίτη Ρώμη» (Εκδόσεις Πατάκη) που αναδεικνύει ένα ζήτημα ξεκάθαρα γεωπολιτικό, πίσω από το φαινομενικά θρησκευτικό του πρώτο επίπεδο: τον υπόγειο πόλεμο δεκαετίας που η Μόσχα έχει κηρύξει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Η Πρεσβεία της Ρωσίας σε μια γλώσσα ξένη για τις περισσότερες διπλωματικές αποστολές (την έχουμε δει μόνο σε καθεστώτα Ιράν , Τουρκίας) , με λέξεις όπως “αυτός” και “αδιάντροπος”, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντιεπιχείρημα, αγνοεί ότι βρίσκεται σε μια χώρα όπου οι ελευθερίες είναι κατοχυρωμένες.
Και ουσιαστικά δεν θέτει κανένα επιχείρημα όχι γιατί κυρίως έτσι αντιλαμβάνεται την κριτική, αλλά γιατί ίσως δεν έχει και επιχείρημα. Η χώρα που βοήθησε την Βουλγαρία από το τελευταίο μισό του 18ου αιώνα να ξεριζώσει τον Ελληνισμό στην Βόρεια Ελλάδα, μέσω του Πανσλαβισμού, δεν μπορεί να θέσει κανένα αντιεπιχείρημα. Η χώρα που το ίδιο χρονικό διάστημα (1850) στράφηκε και πάλι κατά του Ελληνισμού παραδίδοντας το Πατριαρχείο της Αντιόχειας στους Άραβες μετά από χιλιάδες σφαγές χριστιανών, δεν μπορεί να θέσει κανένα αντιεπιχείρημα.
Θα μπορούσαν να αναφερθούν και πολλά άλλα παραδείγματα, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα καθώς επίσης όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, όπως η επιρροή της στην Βουλγαρία. Η Μόσχα θέλει υποβάθμιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της, απόλυτα λογικό. Θέλει να έχει παρέμβαση στην Ελλάδα για να πουλήσει το φυσικό της αέριο, απόλυτα λογικό.
Για να πετύχει όμως αυτό το σκοπό της, να πουλάει αέριο, δεν αρκεί η θεωρία του “Ξανθού Γένους” η οποία αποδείχθηκε, ακόμη και σήμερα, ότι ίσχυε μόνο για την Τουρκία τελικά. Χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση η Ελληνική κοινωνία, μια προσέγγιση που θα συμπλέει με τα συμφέροντα της Ελλάδας και όχι των εχθρών της
Μέχρι τότε, η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα, μπορεί τουλάχιστον να είναι απλά φιλική.