Ισλαμική τρομοκρατία και Ευρωπαίοι Τζιχαντιστές χτυπούν «καμπανάκι κινδύνου» στα social media
Των Νίκου Αρβανίτη / Γιώργου Ξ. Πρωτόπαπα
H ισλαμική τρομοκρατία στην Ευρώπη, η απειλή επέκτασης του Ισλαμικού Κράτους Ιράκ και Συρίας (ISIS) και ο εμφύλιος της Συρίας που έχει προκαλέσει τη φυγή 3.5 εκατ. σύριων πολιτών, αποτελούν σημαντικούς παραμέτρους που επηρεάζουν και το δικό μας μεταναστευτικό πρόβλημα που διογκώνεται από μέρα σε μέρα.
Τα social media και το ελληνικό διαδίκτυο έχουν γνώση των διεθνών εξελίξεων που αφορούν τον ισλαμικό φονταμενταλισμό και με τα στοιχεία του paloPro επιχειρούμε να διερευνήσουμε το πώς τον αντιλαμβάνονται εξετάζοντας τη χρονική περίοδο 01/04 – 15/04 2015.
Οι αναφορές που εμφανίζονται στο ελληνικό διαδίκτυο φέρνουν στην πρώτη θέση το ISIS με 8216 συνολικές αναφορές, ακολουθεί η Συρία με 7555 συνολικές αναφορές και τέλος η ισλαμική τρομοκρατία με 5537 αναφορές.
Τα στοιχεία του paloPro δείχνουν μεγάλη κυριαρχία των αρνητικών συναισθημάτων σε σύγκριση με τα θετικά για όλες τις υπό εξέταση οντότητες. Το Iσλαμικό Κράτος σε Συρία και Ιράκ (ISIS) συγκεντρώνει 4888 αρνητικά συναισθήματα έναντι 973 θετικών, η Συρία καταγράφει 3864 αρνητικά έναντι 1706 θετικών και η ισλαμική τρομοκρατία καταγράφει 3438 αρνητικά συναισθήματα έναντι 656 θετικών.
Παράλληλα παρατηρούμε ότι το Twitter είναι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης όπου τα αρνητικά συναισθήματα πλειοψηφούν κατά πολύ έναντι των θετικών Το ISIS εμφανίζει 2548 αρνητικά έναντι 1941 θετικών, η Συρία 1718 έναντι 1555 και η ισλαμική τρομοκρατία 1690 έναντι 1170 αντίστοιχα.
Η θεματολογία που κυριάρχησε σε social media, blogs, sites, other media παρουσιάζει σύμφωνα με το εργαλείο Top 10 Topics του paloPro τα δημοσιεύματα που αναφέρονται με τις επιπτώσεις του ισλαμικού εξτρεμισμού και της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη.
Αναλυτικότερα τα δημοσιεύματα που έπαιξαν στο ελληνικό διαδίκτυο και αποτελούν δείγμα των προτιμήσεων των χρηστών του αναφέρονται
• Στην προειδοποίηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και αρχηγού των ΑΝ.ΕΛ Πάνου Καμμένου μέσω των αγγλικών «The Times» προς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ο οποίος δήλωσε ότι «συνεχείς προσπάθειες» από ευρωπαίους αξιωματούχους να διαλύσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Ελλάδα ενδέχεται να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να ελέγξει τα σύνορά της και να κρατήσει έξω τους τζιχαντιστές που επιχειρούν να διεισδύσουν στην Ευρώπη.
• Στις αιχμηρές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου και από την άλλη στην απάντηση των ΑΝ.ΕΛ περί «υστερίας» στις επικρίσεις τους.
• Στην κυβερνοεπίθεση εναντίον του γαλλικού TV5Monde που πραγματοποιήθηκε «μέσω δικτύων Ιντερνέτ» από άτομα που δήλωσαν ότι είναι μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Ισλαμικού Κράτους .
• Στις εκτιμήσεις της Ευρωπαία Επίτροπου για θέματα Δικαιοσύνης, Βέρα Γιούροβα ότι περίπου 5000 – 6000 ευρωπαίοι (συμπεριλαμβανομένων 1450 Γάλλων) έχουν ενταχθεί στους κόλπους των τζιχαντιστών και πολεμούν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ Άσαντ.
• Στις εκτιμήσεις ότι οι συλλήψεις παράνομων μεταναστών θα φτάσουν φέτος τις 60.000 από 40.000 που έγιναν πέρυσι, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι στα απέναντι τουρκικά παράλια υπάρχουν συγκεντρωμένοι 2.5 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι οποίοι περιμένουν να μπουν παράνομα στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα του paloPro μας δείχνουν ότι οι χρήστες του ελληνικού διαδικτύου έχουν συνειδητοποιήσει την απειλή του ισλαμικού εξτρεμισμού και τις αποσταθεροποιητικές παρενέργειες που μπορεί να έχει μια επέκτασή του στην Ευρώπη. Παράλληλα εμφανίζονται να είναι και ενημερωμένοι για το πώς ακριβώς ο εμφύλιος της Συρίας παίζει σημαντικό ρολό στην αύξηση του αριθμού των προσφύγων που εισρέουν στη χώρα μας.