Ήρθε η ώρα Δύση να τελειώνει με την Τουρκία – Η απάντηση θα είναι σκληρή και θα είναι από το ΝΑΤΟ

Αν κοιτάξουμε προσεκτικά τον χάρτη του ΝΑΤΟ θα διαπιστώσουμε δύο πράγματα, η Συμμαχία είναι από τις πιο ισχυρές που γνώρισε ποτέ ο κόσμος, και αποτελείται από δημοκρατικές χώρες με πολλές από αυτές να βελτιώνουν τους δημοκρατικούς θεσμούς τους εντός της συμμαχίας, εκτός από μία , την Τουρκία

Η Τουρκία έγινε χρήσιμη χώρα για το ΝΑΤΟ και την Δύση εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και τον Ψυχρό Πόλεμο. Προηγουμένως η ίδια φρόντισε δύο φορές να βρεθεί απέναντι στους Δυτικούς και την τελευταία φορά μάλιστα , στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η επιλογή της δεν είχε καμιά επίπτωση. Η σύγκρουση όμως με την Σοβιετική Ένωση δεν ήρθε και μετά την κατάρρευση της, η επέμβαση των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή της έδωσε νέο σημαντικό ρόλο.

Από τότε μέχρι σήμερα όμως οι αλλαγές ήταν μεγάλες και προς όφελος της συμμαχίας. Ο Ενεργειακός Πόλεμος που ξεκίνησε με τον πρώτο πόλεμο στον Κόλπο, ο ρόλος που απέκτησε η Ρωσία ως ο “Βενζινάς της Ευρώπης” και τέλος, η ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στις βαλτικές χώρες και τα Βαλκάνια, άλλαξαν τους γεωπολιτικούς ρόλους των χωρών.

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα είναι πιο σημαντική χώρα από την Τουρκία για τα σχέδια των ΗΠΑ

Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα για ΝΑΤΟ, αλλά πλέον δεν είναι πολύ σημαντική όπως κάποιοι θεωρούν. Οι χώρες της Βαλτικής, η Νορβηγία, η Πολωνία και τέλος η Ελλάδα, (οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ και το βλέμμα του προς την Κίνα) κάνει την κάθε μια και όλες μαζί, πολύ πιο σημαντικές από την Τουρκία.

Το ΝΑΤΟ δεν θα αφήσει σε καμιά περίπτωση η συμμαχία να αποκτήσει έναν “ιό” ο οποίος θα μπορούσε να εξαπλωθεί στους κόλπους της, σε μια συμμαχία που αποτελείται από χώρες που βασίζουν την επιβίωση τους από την συμμετοχή τους σε αυτή. Αυτές οι χώρες είναι η Λετονία, η Ρουμανία, η Εσθονία, η Λιθουανία, ακόμα και η Νορβηγία. Αν στην Ελλάδα η “απομάκρυνση” της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ είναι ακραίο σενάριο, στις χώρες αυτές η συμπεριφορά της είναι αιτία για απομάκρυνση. Η προσέγγιση της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα με τον παραδοσιακό εχθρό αυτών των χωρών, την Ρωσία, είναι αιτία για υιοθέτηση των πιο ακραίων σεναρίων. Οι χώρες αυτές επενδύουν πολλά στην συμμαχία, οικονομικά και κοινωνικά και οι Νατοϊκές Δυνάμεις φιλοξενούνται σε αυτές ως Εθνικός Στρατός. Η αποδοχή από τους πολίτες των χωρών αυτών αγγίζουν έως και το 80% όπου το ΝΑΤΟ συμμετέχει ακόμα και στις παρελάσεις των Εθνικών τους εορτών.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το ΝΑΤΟ έχει μεγάλη αποδοχή στην Ουκρανία και στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ

Αν η Τουρκία συνεχίσει να μην υπολογίζει τον αντίκτυπο που έχει η συμπεριφορά της στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, η διοίκηση της Συμμαχίας θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Το θέμα των S-400 και το ΝΑΤΟ αφορά την ίδια την συμμαχία, και μόνο. Μπορεί η Τουρκία και όποιο άλλος μέλος, να εξοπλίζεται από όποια χώρα θέλει, σήμερα όμως δεν είμαστε στο 1960. Είμαστε στο 2019, το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότατο, και αν χρειαστεί να σπάσει ένα “κακό σπυρί” , θα το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη.

Στην Τουρκία το γνωρίζουν καλά αυτό, και αν τελικά η σημερινή συμπεριφορά της είναι μονόδρομος, θα επιδιώξει να κερδίσει ένα ένδοξο τέλος, και το ΝΑΤΟ θα της το δώσει.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.