Ιρανός πρόεδρος: Η εδαφική ακεραιότητα κλειδί για την ειρήνη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν
Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι δήλωσε ότι για την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, η αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας του άλλου είναι ένα «σημαντικό» βήμα προς μια ειρηνευτική συμφωνία.
Αυτό σημείωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του γραφείου του Ιρανού προέδρου.
Ο Ραΐσι τόνισε ότι «η ατμόσφαιρα ασφαλείας» κατά μήκος των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να αντικατασταθεί από μια οικονομική συνεργασία.
Τόνισε ότι το Ιράν είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε γεωπολιτική αλλαγή ή στην παρουσία διαπεριφερειακών δυτικών δυνάμεων στον Καύκασο, καθώς η παρουσία ξένων όχι μόνο δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αλλά θα οδηγήσει και στην εμφάνιση νέων.
Ο Ραΐσι σημείωσε ότι το Ιράν και η περιοχή του Νοτίου Καυκάσου αποτελούν μέρη της ίδιας ιστορίας και πολιτισμού, λέγοντας ότι η χώρα του προωθεί τις αλληλεπιδράσεις και τη συνεργασία με την περιοχή.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ιράν θα συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες για να επαναφέρει τις σχέσεις Ιράν-Αζερμπαϊτζάν σε μια «κανονική και σωστή» πορεία.
Ο Nasser Kanaani έκανε τις δηλώσεις σε εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, σχολιάζοντας την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian και του ομολόγου του του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Έχουν γίνει «καλά» βήματα μέχρι στιγμής προς την επίλυση ορισμένων εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε ο Καναάνι στη δήλωση.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις χωρίς παρέμβαση τρίτων.
Ο Μπαϊράμοφ, από την πλευρά του, εξήρε τις «εποικοδομητικές προσπάθειες» του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών για την επίλυση των υφιστάμενων εντάσεων, χαρακτηρίζοντας τη συνομιλία του με τον Αμίρ-Αμπντολαχιάν ως «θετική».