Ιράν: Οι ΗΠΑ απέρριψαν μια πρόταση της Τεχεράνης, αρνούνται τον διάλογο
Το Ιράν δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν μια πρόταση της Τεχεράνης για πιο εμπεριστατωμένες επιθεωρήσεις του πυρηνικού προγράμματός της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων από την Ουάσινγκτον, η οποία σύμφωνα με την Ισλαμική Δημοκρατία αρνείται τον διάλογο.
Μετά τη μονομερή αποχώρησή της από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που επιτεύχθηκε το 2015, η Ουάσινγκτον επανέφερε τις κυρώσεις που βύθισαν το Ιράν στην ύφεση και το έκαναν να χάσει τους αγοραστές του πετρελαίου του.
Οι εντάσεις αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο, για τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη, που διαψεύδει κάθε ανάμιξη.
Βάσει του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συνθήκης Μη Εξάπλωσης των Πυρηνικών (TNP) το οποίο υπέγραψε η Τεχεράνη το 2015, το Ιράν δέχθηκε επιθεωρητές της IAEA να ελέγχουν όλες τις πυρηνικές δραστηριότητές του, να πολλαπλασιάσουν τις ξαφνικές επιτόπιες επισκέψεις και να αξιοποιήσουν χιλιάδες εικόνες βιντεοεπιτήρησης σε πραγματικό χρόνο.
Η IAEA έχει δηλώσει πολλές φορές πως το καθεστώς επιθεώρησης που τέθηκε στο Ιράν από το 2015 είναι το πιο αυστηρό στον κόσμο.
Όμως η Τεχεράνη δήλωσε πως πρότεινε στις Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρήσουν ακόμη πιο πέρα στις επιθεωρήσεις του πυρηνικού προγράμματός του.
«Αν η Ουάσινγκτον επιδιώκει πραγματικά μια συμφωνία (…) το Ιράν μπορεί να μετατρέψει το πρόσθετο πρωτόκολλο σε νόμο (το 2019) και (οι Ηνωμένες Πολιτείες) μπορούν την ίδια στιγμή (…) να άρουν όλες τις παράνομες κυρώσεις», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ωστόσο πως η Ουάσινγκτον απέρριψε αυτή την ιρανική πρόταση.
«Όμως, όπως είχαμε προβλέψει, [η πρόταση] απορρίφθηκε, καθώς ξέραμε ότι δεν είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων ή μιας συμφωνίας που θα έδινε ικανοποιητικά αποτελέσματα», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με τον ίδιον, η πρόταση έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, στη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να απορρίψει την ιδέα ότι «το Ιράν είναι κατά των συνομιλιών (ενώ) η Αμερική είναι υπέρ του διαλόγου».
Το Ιράν συμμετείχε χθες Κυριακή σε μια συνάντηση με εκπροσώπους κρατών που εξακολουθούν να είναι μέρη της πυρηνικής συμφωνίας (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα) στη Βιέννη στην προσπάθεια διάσωσης της πυρηνικής συμφωνίας.
Υποφέροντας από οικονομική ασφυξία, το Ιράν αποδεσμεύτηκε στις αρχές Ιουλίου από ορισμένες από τις δεσμεύσεις του και απειλεί να συνεχίζει τη σταδιακή αποδέσμευσή του από τη συμφωνία αν οι άλλες χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία δεν του επιτρέψουν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.
Ο Μουσαβί είπε πως, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το Ιράν διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη «στάση και την απραξία (των Ευρωπαίων) και τη σύλληψη Ιρανών στην Ευρώπη με παρακίνηση της Αμερικής» καθώς και για τη σύλληψη ενός δεξαμενόπλοιου που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο ανοικτά του Γιβραλτάρ στις αρχές Ιουλίου, ενέργεια που συνέβαλε στην επιδείνωση ενός πλαισίου το οποίο είχε ήδη σημαδευτεί από μεγάλες εντάσεις στον Κόλπο.
Παρά τις διαφωνίες, οι συνομιλίες ήταν «ειλικρινείς και συμπερασματικές» και επέτρεψαν να «διευκρινιστούν πράγματα για τη συνέχεια της διαδικασίας», είπε.