Υπουργική Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Επίθεση Νίκου Δένδια στην Τουρκία
Στις πρόσφατες εξελίξεις στον Έβρο αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του στη σημερινή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως η εργαλειοποίηση των ανθρώπων υπονομεύει τις αξίες της Συμμαχίας.
«Συζητήσαμε, ακόμα, για τη δυνατότητα αύξησης της συμβολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ροών παράτυπης μετανάστευσης, υπό το φως της πρόσφατης έξαρσης των ροών προς τη χώρα μας. Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψιν την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία προσθέτει ένα επιπλέον δεδομένο στην αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησης ανθρώπων» αναφέρει σε γραπτή του δήλωσή του ο κ. Δένδιας μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Επίσης, εξετάστηκε ενδελεχώς ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, μέσω της σημαντικής τεχνογνωσίας του σε θέματα αλυσίδων εφοδιασμού, σχεδιασμού πολιτικής προστασίας αλλά και διαχείρισης κρίσεων.
Επιπρόσθετα, οι υπουργοί Εξωτερικών εξέτασαν την κατάσταση στη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και τις εξελίξεις στη Γεωργία και την Ουκρανία, για τις οποίες, όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, εξέφρασαν την στήριξή τους στην ευρωατλαντική τους προοπτική.
Τέλος, ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι συζητήθηκε η εντολή της Διαδικασίας Διαλογισμού, «όπου προσβλέπουμε στην από κοινού με τους Συμμάχους μας εξέταση, υπό την καθοδήγηση του Βορειο-Ατλαντικού Συμβουλίου, του μέλλοντος της Συμμαχίας μας».
Αναλυτικά η γραπτή δήλωση:
Στη σημερινή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, συζητήσαμε για ιδιαίτερα σημαντικά και επίκαιρα ζητήματα.
Εξετάσθηκε ενδελεχώς ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, μέσω της σημαντικής τεχνογνωσίας του σε θέματα αλυσίδων εφοδιασμού, σχεδιασμού πολιτικής προστασίας αλλά και διαχείρισης κρίσεων.
Συζητήσαμε, ακόμα, για τη δυνατότητα αύξησης της συμβολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ροών παράτυπης μετανάστευσης, υπό το φως της πρόσφατης έξαρσης των ροών προς τη χώρα μας. Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψιν την πανδημία του κορωνοιού, η οποία προσθέτει ένα επιπλέον δεδομένο στην αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησης ανθρώπων. Αναφέρθηκα, επίσης, στις πρόσφατες εξελίξεις στον Έβρο και στην εργαλειοποίηση ανθρώπων, η οποία υπονομεύει τις αξίες της Συμμαχίας.
Εξετάσθηκε ακόμη η κατάσταση στη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και οι εξελίξεις στη Γεωργία και την Ουκρανία, για τις οποίες εκφράσαμε την στήριξή μας στην ευρωατλαντική τους προοπτική.
Τέλος, συζητήθηκε η εντολή της Διαδικασίας Διαλογισμού, όπου προσβλέπουμε στην από κοινού με τους Συμμάχους μας εξέταση, υπό την καθοδήγηση του Βορειο-Ατλαντικού Συμβουλίου, του μέλλοντος της Συμμαχίας μας.