Υπογραφή αδελφοποίησης μεταξύ των νήσων Τζοουσάν και Λευκάδας
Στις 14 Ιουνίου ο δήμαρχος του Τζοουσάν Τζόου Τζανγιονγκ και ο δήμαρχος Λευκάδας Κωνσταντίνος Δρακονταειδής υπέγραψαν την αδελφοποίηση μεταξύ του συγκροτήματος νησιών Τζοουσάν και της Λευκάδας.
Ο κ. Τζόου στην ομιλία του αναφέρθηκε στους δεσμούς που συνεχίζει να αναπτύσει σταθερά το συγκρότημα των νησιών Τζοουσάν με την Ελλάδα, αφού πρόκειται για την δεύτερη αδελφοποίηση με ελληνικό νησί, με το πρώτο να είναι πριν 5 χρόνια, η Τήνος. Με αυτόν τον τρόπο όπως ανέφερε ο ίδιος, εκφράζεται η σημασία που δίνεται στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, στα πλαίσια του Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού.
Ο δήμαρχος της Λευκάδας κ. Δρακονταειδής από την πλευρά του, αναφέρθηκε στην τωρινή επίσκεψη της αντιπροσωπίας από την Λευκάδα ως ανταπόδοση της επίσκεψης από την πλευρά του Τζοουσάν πέρυσι, εκφράζοντας έτσι το ενδιαφέρον και της ελληνικής νήσου να αναπτύξει περισσότερες συνεργασίες με την Κίνα έχοντας ως κοινό χαρακτηριστικό την θάλασσα.
Όπως ανέφερε στο CRI η υπεύθυνη επικοινωνίας κ. Ιωάννα Φίλιππα, στην Λευκάδα οργανώνονται εκδηλώσεις και εκθέσεις με θέμα την Κίνα εδώ και πολλά χρόνια, ενώ φιλοξενεί και κινεζικό φολκλορικό συγκρότημα από το Πεκίνο, κάθε καλοκαίρι από το 2000. Ο δήμαρχος Λευκάδας κατά την τελετή αδελφοποίησης τόνισε ότι η συμφωνίες δεν πρέπει να μείνουν στα χαρτιά και προσκάλεσε για το Φολκλορικό Φεστιβάλ της Λευκάδας του 2016 συγκρότημα παραδοσιακών τεχνών από το Τζοουσάν. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να γίνει κοινή έκθεση φωτογραφίας για το δρόμο του μεταξιού που να αφορά και τις δύο πλευρές, και πρότεινε συνεργασίες στον αθλητισμό με την συμμετοχή Κινέζων αθλητών στον Ημι-Μαραθώνιο που γίνεται κάθε Μάϊο στην Λευκάδα. Το πεδίο συνεργασιών όμως είναι μεγάλο όπως είπε ο κ. Δρακονταειδής αναφερόμενος στην βιομηχανία του τουρισμού, με την Λευκάδα να αποτελεί έναν τέλειο προορισμό αφού διαθέτει και θάλασσα και πράσινο συνδυαζόμενα με μια παράδοση τεχνών και γαστρονομίας που κάνουν κάθε ταξιδιώτη να αισθάνεται σπίτι του. Η Λευκάδα διαθέτει ένα θαλάσσιο και ιστιοπλοϊκό τομέα σε ανάπτυξη και είναι γνωστή διεθνώς κάθε χρόνο αφού αναφέρεται τουλάχιστον δύο φορές σε κάθε λίστα για τις καλύτερες παραλίες του κόσμου. Ο δήμαρχος της Λευκάδας αναφέρθηκε σε ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό του ελληνικού νησιού με το κινεζικό που είναι ο θρησκευτικός τουρισμός με πολλά μοναστήρια δεμένα με την φύση, αλλά και τη γέφυρα που συνδέει την Λευκάδα με την υπόλοιπη χώρα κάνοντας την πρόσβαση πολύ πιο εύκολη.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος του Τζόουσαν αναφέρθηκε ότι η φωτογραφική έκθεση που ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή αφού φιλοξενηθεί στα πανεπιστήμια της περιοχής θα ταξιδέψει στην Λευκάδα και θα δώσει ώθηση στα κινεζικά τουριστικά πρακτορεία να ανακαλύψουν την Λευκάδα ως τουριστικό προορισμό.
Διάλογος μεταξύ των νήσων Τζοουσάν και Λευκάδας
Το πρωί στις 15 Ιουνίου 2015 έλαβε χώρα στο Ωκεάνιο Πανεπιστήμιο Τζετζιάνγκ, ο Διάλογος μεταξύ των Νήσων Τζοουσάν και Λευκάδας.
Στο γενονός συμμετείχαν από την ελληνική αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου Λευκάδας ο δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Δρακονταειδής και ο κ. Αρβανίτης του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας, καθώς και ο καθηγητής Αριστείδης Κοντογεώργης της Ένωσης Ελλήνων Φωτογράφων. Οι Κινέζοι συνομιλητές ήταν ο καθηγητής ΜΜΕ Τζανγκ Χονγκσένγκ, ο υποδιευθυντής του Γραφείου Πολιτισμού, Τύπου, Ραδιοτηλεόρασης και Εκδόσεων των νήσων Τζοουσάν κ. Γκουό Τζιενμίν και ο κ. Τσεν Λιεντσένγκ από το Κρατικό Γραφείο Θαλάσσης.
Ο Διάλογος έγινε στο κατάμεστο από φοιτητές αμφιθέατρο του Ωκεάνιου Πανεπιστημίου και αναφέρθηκαν διάφορα θέματα όπως τα κοινά σημεία και οι διαφορές μεταξύ των δύο περιοχών, η αδελφοποίησή τους, τα έργα, οι στόχοι και οι προσδοκίες τους. Συγχρόνως οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να δουν ενημερωτικά βίντεο από το Τζοουσάν και την Λευκάδα.
Συγκεκριμένα στην παρουσίαση των δύο περιοχών αναφέρθηκε από τον δήμαρχο Λευκάδας ότι τα δύο συγκροτήματα νησιών αποτελούν τόπο συνάντησης μεγάλων πολιτισμών και παραδόσεων και η ανάπτυξή τους έχει διάφορα περαιτέρω κοινά στοιχεία με κυριότερο την θάλασσα. Η Λευκάδα, στηριζόμενη στον τουρισμό και ειδικά τον θαλάσσιο, αναπτύσσει ιστιοπλοϊκές δραστηριότητες και σέρφινγκ, έχει κάποια τοπικά προϊόντα που είναι ιδιαίτερα της νήσου όπως η φακή και το μέλι, διαθέτει φυσικά ιχθυοτροφεία εκατοντάδων στρεμμάτων με φυσικό τρόπο τροφής των ψαριών και όπως και το Τζοουσάν συνδέεται με την υπόλοιπη χώρα με γέφυρα.
Το οπτικοακουστικό υλικό που παρουσίασε την φυσική ομορφιά της Λευκάδας ενθουσίασε ιδιαίτερα το κοινό και υπήρξε αναφορά στο γεγονός ότι η Λευκάδα βρίσκεται πάντα στις λίστες για τις καλύτερες παραλίες του κόσμου με τουλάχιστον δύο κάθε χρόνο. Ο κ. Δρακονταειδής στις ερωτήσεις για κοινά στοιχεία όσον αφορά τις τελετές εορτασμού που συνδέονται με την θάλασσα, αναφέρθηκε στην Γιορτή του Ψαριού και στην “βαρκαρόλα ” όπου άνδρες πάνω σε βάρκες τραγουδούν κατά την διάρκεια μιας περιόδου τουριστικής αιχμής όπου χιλιάδες τουρίστες βρίσκονται στην Λευκάδα. Ερωτήσεις έγιναν όμως σε όλους τους συμμετέχοντες μια και το κοινό έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Ο κ. Κοντογεώργης της Ένωσης Ελλήνων Φωτογράφων, που επισκέπτεται την Κίνα για 11η φορά τα τελευταία 15 χρόνια, αναφέρθηκε στην τεράστια ανάπτυξη που κατέγραψε με τον φακό του και μίλησε για τις τεράστιες αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι τώρα και συνεχίζουν ακόμα. Ο κ. Αρβανίτης του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας αναφέρθηκε στο πολιτιστικό κομμάτι και συγκεκριμένα για το Φεστιβάλ φολκλόρ που γίνεται από το 1962, καθώς και για το αρχαιολογικό μουσείο με ευρήματα 4000 ετών από την παλαιολιθική εποχή. Επίσης έγινε λόγος φυσικά και για την γαστρονομία αφού και οι δύο περιοχές έχουν μεγάλη παράδοση στον τομέα, και αναφέρθηκε το γαστρονομικό φεστιβάλ του Ιουλίου στην Λευκάδα.
Ο κ. Δρακονταειδής αναφέρθηκε στην βοήθεια της κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα που στήριξε τις επαφές μεταξύ των δύο περιοχών και τόνισε ότι συνεργασίες μπορούν να υπάρξουν σε κάθε τομέα. Επανέλαβε την πρόσκληση για καλλιτεχνικό συγκρότημα από το Τζοουσάν στο Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας 2016 ενώ είπε ότι αναμένει και κοινή έκθεση των δύο χωρών με θέμα τον Δρόμο του Μεταξιού. Συνεχίζοντας είπε ότι το πρώτο βήμα έχει γίνει με την αδελφοποίηση, και αναφερόμενος στις επίσημες επισκέψεις υψηλόβαθμων πολιτικών που έχουν ήδη γίνει και θα συνεχίσουν μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, είπε ότι ο δρόμος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των Τζοουσάν και Λευκάδας είναι πλέον ανοικτός.
Ο Διάλογος έκλεισε με παράσταση ανδρικού συγκροτήματος από το Τζοουσάν που τραγούδησε και χόρεψε ένα παραδοσιακό κομμάτι για τον εξευμενισμό της θάλασσας, με κινήσεις απόλυτα κατανοητές από δύο λαούς που σχετίζονται από αρχαιοτάτων χρόνων με την θάλασσα και το ψάρεμα.