Υπόγεια Αποθήκη Αερίου Καβάλας – Το ΤΑΙΠΕΔ καθυστερεί και αυτό εξυπηρετεί συμφέροντα του Βερολίνου

«Είναι αλήθεια ότι το ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο έχει μεταφερθεί το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον όλα αυτά τα χρόνια, παρά το γεγονός ότι σε όλη την Ευρώπη η αποθήκευση αερίου έχει πολύ μεγάλη σημασία και είναι περιζήτητοι τέτοιοι χώροι», αυτό είχε αναφέρει στην βουλή ως υπουργός ΠΕΝ, ο Πάνος Σκουρλέτης

Αυτή δεν είναι η μόνη αντίδραση στην “ανεξήγητη” στάση του ΤΑΙΠΕΔ όσο αφορά την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου που βρίσκεται Νότια της Καβάλας. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ταμιευτήρα και το εξαντλημένο κοίτασμα ανήκει στο Ελληνικό δημόσιο και είχε παραχωρηθεί για έρευνα και εκμετάλλευση το 1981 μαζί με εκείνο του πετρελαίου στον Πρίνο ανοιχτά της Θάσου. Τα δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία Energean στην οποία παρατείνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια καθώς το κράτος και το ΤΑΙΠΕΔ σήμερα δεν προχωρούν στο διαγωνισμό

Ρυθμιστής τιμών η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου

Η σημασία όμως της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου είναι τέτοια που αναβαθμίζει τον ρόλο της Καβάλας τόσο στην Στρατηγική όσο και την Τακτική.

Πρώτα από όλα στην οικονομία, η υπόγεια αποθήκη θα δίνει την δυνατότητα στην Ελλάδα να προχωρά σε ασφαλείς διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές της και να συμβάλει σημαντικά στην σταθεροποίηση των τιμών του φυσικού αερίου.. Η ενεργειακή ασφάλεια δεν έχει να κάνει μόνο με το είδος, «Ενεργειακή Διαφοροποίηση», αλλά και με την ασφάλεια εφοδιασμού.

Θα δημιουργηθούν αυτά τα Στρατηγικά αποθέματα, δημιουργώντας έτσι διασπορά της ασφάλειας ανάμεσα στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που είναι και το μόνο στρατηγικό απόθεμα που διαθέτει η Ελλάδα. Με την δυνατότητα αποθήκευσης που φτάνουν σύμφωνα με εκτιμήσεις 1 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου, και με ετήσια κατανάλωση 4 δις κυβικά, όλοι κατανοούν την σημασία

Η υπόγεια αποθήκη είναι σε Στρατηγικό σημείο, βρίσκεται «πάνω» και κοντά στο πέρασμα αγωγών φυσικού αερίου (Εθνικό Σύστημα, TAP, IGB). Επίσης βρίσκεται πολύ κοντά και στον τερματικό σταθμό LNG που δημιουργείται ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. 

Η απόκτηση της Αποθήκης από την Energean το τέλειο σενάριο για την χώρα

Η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου βρίσκεται σε υπό εξάντληση κοίτασμα και το οποίο εκμεταλλεύεται η ελληνική εταιρεία Energean, η ίδια που κάνει και την εξόρυξη πετρελαίου στον Πρίνο.

Η Energean το 2010 πρότεινε στο Ελληνικό δημόσιο τη μετατροπή του κοιτάσματος σε αποθήκη αερίου και το 2011 κατατέθηκε αίτηση για μετατροπή της άδειας

Ακολούθησε μια περίοδος αδράνειας από πλευράς του Δημοσίου η οποία μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα η αποθήκη να απενταχθεί από τα επιλέξιμα προς χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Έργα Κοινού Ενδιαφερόντος (PCIs). Ωστόσο το έργο επανεντάχθηκε στη λίστα των PCIs κρίνοντας ότι η αποθήκη λειτουργεί υποστηρικτικά για τα υπόλοιπα έργα (TAP, IGB)

Η Energean με την δραστηριότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο , το Ισραήλ και την Αίγυπτο, έχει αποκτήσει εκτός από εμπειρία, και δυναμική η οποία φεύγει από τα εταιρικά πλαίσια. Η απόκτηση της φυσικής αποθήκης από Ελληνική εταιρεία η οποία στηρίζεται από τον Αμερικανικό παράγοντα, θα ολοκληρώσει ένα σύνολο έργων που θα έχουν κοινή αποστολή και κοινή υποστήριξη

Η καθυστέρηση ωφελεί το Βερολίνο

Η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα έχει σημαντική συμβολή στην Ενεργειακή Διαφοροποίηση της Ευρώπης και την απεξάρτηση της από το Ρωσικό φυσικό αέριο. Η Γερμανία δεν θα ήθελε σε καμιά περίπτωση να αντιστραφεί αυτό και ο βασικός προμηθευτής της ίδιας αλλά και της κεντρικής Ευρώπης να είναι το Αμερικανικό LNG και φυσικό αέριο που διέρχεται από αγωγούς ελεγχόμενους από Αμερικανικά συμφέροντα.

Η φυσική αποθήκη της Καβάλας, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, ολοκληρώνει ένα σύνολο έργων που όλα μαζί αποτελούν συντριπτικό πλεονέκτημα για την χώρα. Το ΤΑΙΠΕΔ, και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, που λειτουργεί ως εταιρεία holding από τα τέλη του 2016, αποφασίζει ανεξάρτητα από την κυβέρνηση με την ισχύ μιας υπερκυβέρνησης και ελέγχει άμεσα το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την ΕΤΑΔ, καθώς και μια νέα εταιρεία, στην οποία περιλαμβάνονται όσες ΔΕΚΟ δεν έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου η αρμοδιότητα είναι η παρακολούθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και η κατανομή των εσόδων από αυτές.

Το Εποπτικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου ορίζονται με τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών, (δηλαδή ουσιαστικά με τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου), διορίζει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο στη συνέχεια αποφασίζει για τους επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ, της ΕΤΑΔ και των ΔΕΚΟ.

Τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζονται από την ελληνική πλευρά και δύο από τους δανειστές (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου). Όμως, οι αποφάσεις λαμβάνονται με θετική γνώμη των τεσσάρων από τα πέντε μέλη με αποτέλεσμα ο ρόλος των εκπροσώπων των δανειστών να είναι καθοριστικός.

 

 

 

ViaDiplomacy Newsroom