Η υπεραξία της Ελλάδας για το ΝΑΤΟ στην περιοχή, όχημα για την κατοχύρωση των εθνικών συμφερόντων, του Ευρ. Στυλιανίδη
Γύρω μας μεταβάλλεται ραγδαία το γεωπολιτικό τοπίο. Η επιθετική στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η αστάθεια στη βόρεια Αφρική, ο τυχοδιωκτικός ρόλος της Τουρκίας σε σχέση με την Κύπρο και τους Κούρδους και κυρίως οι ακραίες απάνθρωπες δράσεις των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ, δημιουργούν εκρηκτικό περιβάλλον και επαναπροσδιορίζουν το ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας επηρεάζοντας καθοριστικά τη λειτουργική σημασία και της Ελλάδας για τη Συμμαχία.
Για το λόγο αυτό την επόμενη βδομάδα με πρωτοβουλία μας, προκαλέσαμε μετά από αρκετά χρόνια στην Ελλάδα τη συνεδρίαση ομάδας εργασίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ. Έτσι η ομάδα εργασίας του ΝΑΤΟ για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή θα συνεδριάσει από κοινού με την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας του Ελληνικού Κοινοβουλίου και θα συμμετέχει σε ανοιχτές συζητήσεις με ειδικούς για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Στη συνεδρίαση αυτή θα συμμετέχουν πάνω από 45 διακεκριμένοι κοινοβουλευτικοί από τα 28 κράτη – μέλη καθώς και εκπρόσωποι συνεργαζόμενων χωρών.
Είναι μοναδική ευκαιρία εντός Ελληνικού περιβάλλοντος οι ηγεσίες των Υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας και Δημοσίας Τάξης καθώς και οι Έλληνες κοινοβουλευτικοί να αναδείξουν τη στρατηγική υπεραξία της χώρας μας ενισχύοντας τη διεθνή της θέση.
Μόνο αν η Ελλάδα καταδειχθεί ως απαραίτητη στο συσχετισμό δυνάμεων της περιοχής θα μπορέσει δια της Συμμαχίας να κεφαλαιοποιήσει οφέλη και να κατοχυρώσει τα εθνικά της δίκαια.
Αυτή η Υπεραξία της χώρας μας εστιάζεται σε 4 σημεία:
1.Στο ότι είμαστε η χώρα της ΕΕ που δέχεται το κύριο ρεύμα παράνομων μεταναστών από τις διακεκαυμένες ζώνες του Ιράκ, της Συρίας και του Αφγανιστάν. Άρα σε μας πέφτει το βάρος να αναχαιτίσουμε ή να φιλτράρουμε τη ροή ώστε να μη κατακλυσθεί η Δύση από μαχητές του Isis ή τρομοκράτες.
2.Στο ότι παρά την οικονομική κατάσταση μας είμαστε μια από τις 4 χώρες του ΝΑΤΟ που δαπανά πάνω από το 3% του προϋπολογισμού της για αμυντικές δαπάνες ενισχύοντας έτσι την ανατρεπτική δύναμη της συμμαχίας στην περιοχή.
3.Έχουμε αναπτύξει στη Θράκη ένα μοναδικό επιτυχημένο μοντέλο ελεύθερης, δημιουργικής και ειρηνικής συμβίωσης Χριστιανών και Μουσουλμάνων που αν χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο μπορεί να αποτρέψει την εκτροπή της σύγκρουσης με τους τρομοκράτες και τους Τζιχαντιστές σε σύγκρουση Δύσης – Ισλάμ, δηλαδή σε σύγκρουση πολιτισμών.
4.Τα Ελληνόφωνα Πατριαρχεία της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και κυρίως το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης μπορούν να διαδραματίσουν το ρόλο της γέφυρας και της συνεννόησης μεταξύ θρησκειών και πολιτισμών διατηρώντας παράλληλα στη Δύση το κέντρο βάρος των Ορθόδοξων Πληθυσμών.
Είναι βέβαιο ότι αν επιτύχουμε το επόμενο διάστημα να αναδείξουμε τον ειδικό ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε στην ευρύτερη περιοχή, δε θα κατοχυρώσουμε απλά ένα σημαντικό ρόλο στη συμμαχία , αλλά θα μπορέσουμε και αποτελεσματικότερα να προστατέψουμε τα εθνικά μας δίκαια και να προωθήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Τόλμη, ρεαλισμός, ταχύτητα και ευελιξία είναι αυτά που χρειάζονται οι καιροί.
Ο Δρ Ευρυπίδης Στυλιανίδης είναι Βουλευτής Ροδόπης, τ. Υπουργός